Δεν είμαστε αντιεμβολιαστές. Όμως δύσκολα ξεχνιέται πόσο εύκολα – τότε – αποκαλούσαν “ψεκ” όσους, ακόμη κι εμβολιασμένους, τολμούσαν να εκφράσουν εύλογες απορίες εν μέσω υποχρεωτικού και καθολικού εμβολιασμού.
Σε μια απόφαση που ανοίγει νέο νομικό δρόμο, το Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 50.000 ευρώ σε πολίτη ο οποίος εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο Γκιλέν–Μπαρέ (Guillain-Barré Syndrome – GBS) μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Το σύνδρομο προκαλεί σοβαρές νευρολογικές βλάβες, μυϊκή αδυναμία και σε ορισμένες περιπτώσεις παράλυση.
Η απόφαση αναγνωρίζει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του εμβολίου και της βλάβης, ενώ την ευθύνη αποζημίωσης δεν αναλαμβάνει η παρασκευάστρια εταιρεία, αλλά το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί εν μέσω πανδημίας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος όφειλε να έχει μεριμνήσει καλύτερα για την ασφάλεια των σκευασμάτων. Αναμένεται η απόφαση να αποτελέσει δεδικασμένο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αγωγές.
Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca παραδέχτηκε, σε δικαστικά έγγραφα στη Βρετανία, την πιθανή – αν και σπάνια – σύνδεση του εμβολίου της με επικίνδυνες θρομβώσεις. Λίγο αργότερα, αποσύρθηκε οριστικά από την παγκόσμια αγορά.
Τι είναι το σύνδρομο σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ
Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται κατά των περιφερικών νεύρων, δηλαδή των νεύρων που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα πόδια και σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί προς τα πάνω, επηρεάζοντας τα χέρια και το πρόσωπο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Μερικές φορές επηρεάζει και τους αναπνευστικούς μύες, απαιτώντας υποστήριξη με αναπνευστική μηχανή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση απειλείται η ζωή του ασθενούς