Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Συνεχή ερωτήματα για τη ΔΕΗ και τις επιλογές του επικεφαλής της Γιώργου Στάσση εγείρονται τόσο λόγω της απόφασής του να πριμοδοτήσει ξανά τον εαυτό του και να μεγαλουργήσει με μπόνους απόδοσης εκατομμυρίων ευρώ όσο και για την καλπάζουσα κερδοφορία, που όμως έχει… ουρές.
Η απογείωση στα 1,8 δις ευρώ των προ φόρων κερδών το 2024 -εν αντιθέσει με τη μείωση του μεριδίου της αγοράς της ΔΕΗ στο 51% από το 58% της προηγούμενης χρήσης, αν και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το εξεταζόμενο διάστημα κατά 5,6%= πυροδότησε πολλές συζητήσεις μεταξύ οικονομικών παραγόντων οι οποίοι διαβάζοντάς τους ισολογισμούς διαπιστώνουν στα υπερκέρδη της διοίκησης Στάσση, (που πρόσφατα ανανέωση τη θητεία της έως το 2028), ότι πρέπει να επιβληθεί η υψηλότερη έκτακτη εισφορά, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον ν. 4936/2022.
Ωστόσο – κατά τους ίδιους – παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας δυσαναλογίες προς τις επισπεύδουσες διαδικασίες χορήγησης πρόσθετων κονδυλίων, εν είδη επιδομάτων, στον κ. Στάσση και τους πολυάριθμους συνεργάτες του.
Τα στοιχεία
Επιπλέον, το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε και στην παραγωγή ρεύματος, στο 34% το 2024 από 40% το 2023 (λόγω χαμηλότερης παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες, εξηγεί η εταιρεία). Παρά τις μειώσεις αυτές τα έσοδα της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 15% (από 7,7 δισ. το 2023 σε 9 δισ. πέρσι), τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν το 1,8 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2023, και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 426 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. το 2023.
Στο απλό ερώτημα: «πόσα από αυτά τα κέρδη δόθηκαν για την ανακούφιση των νοικοκυριών», δεν υπάρχει απάντηση, ούτε πρόκειται να δοθεί από έναν μάνατζερ όπως ο κ. Στάσσης που επί 6 χρόνια αμείβεται με 1.000 ευρώ ημερησίως (!), βάσει πλήθους δημοσιευμάτων, έχει άγνωστο αριθμό και εύρος παροχών από τη δημόσια εταιρεία και έχει κατηγορηθεί ευθέως από κόμματα της αντιπολίτευσης και βουλευτές ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα επιστημονικά και διοικητικά προσόντα για την ανάληψη μιας τέτοιας θέσης.
Έκτακτη εισφορά
Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η εργαλειοθήκη που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2021 και το σχέδιο δράσης REPowerEU τον Μάρτιο του 2022 στόχευαν στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους σκοπούς τους.
Στην Ελλάδα, με το άρθρο 37 του Ν. 4936/2022 θεσπίστηκε έκτακτη εισφορά βαρύνουσα τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αντιστοιχεί στο 90% επί της θετικής διαφοράς του Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους (ΜΠΚ) κάθε μονάδα παραγωγής .Περαιτέρω «υιοθετήθηκε ο Κανονισμός (Ε) τη διανομή των πλεοναζόντων εσόδων στους δείκτες». Γιατί λοιπόν οι πληρώνουν τόσο ακριβή τους λογαριασμούς του ρεύματος όταν τα κέρδη της εταιρεία κινούνται σε δυσθεώρητα επίπεδα; Εκ των πραγμάτων, κύριο μέλη της ΔΕΗ δεν είναι να προσελκύει νέους αλλά να διώχνει όσους απέμειναν!
Το μπόνους
Όσον δε για τα πριμ παραγωγικότητας που μοιράζει δεξιά-αριστερά και βεβαίως και στον εαυτό του, προσφάτως ήλθαν στο φως της δημοσιότητας (Δημοκρατία, Εφ. Συντακτών, Documento) νεότερες αναφορές εγείροντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έν προκειμένω, σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ, «φέρεται να ετοιμάζεται πάρτι με τα λεφτά της ΔΕΗ, κάνοντας δώρο στον εαυτό του και άλλα μεγαλοστελέχη της επιχείρησης 1.856.000 μετοχές, εξαργυρώνοντας τη μεγάλη αύξηση εσόδων της εταιρείας λόγω ενεργειακής ακρίβειας και της ρήτρας αναπροσαρμογής» και πως ψηφίστηκε το μπόνους, το οποίο ωστόσο σημειώνει ότι δεν έχει ασκηθεί, ούτε θα ασκηθεί, όσο διαρκεί η κρίση. Ποια κρίση άραγε, με τόσα υπερβάλλοντα κέρδη;
Το βιοκλιματικό κτίριο «τέρας»
Μεγάλη σημασία δίδεται από τη διοίκηση και σε «έργα πνοής» που ακόμη δεν έχουν εγκαινιαστεί και σε κτίρια – τοπόσημα, κατά την προσφιλή έκφραση της περιόδου, όπως το νέο διοικητικό κέντρο στο παλαιό στρατόπεδο «Πλέσσα» στη Λ. Μεσογείων πιο κάτω από το Πεντάγωνο. Αξίζει να σταθεί κανείς στο εργοτάξιο των 40 περίπου στρεμμάτων που προορίζονταν για χώρο πρασίνου με αθλητικές εγκαταστάσεις και τελικά θα στεγάσει τα γραφεία της επιχείρησης που θα μεταφερθεί από την οδό Χαλκοκονδύλη. Το οικόπεδο του στρατοπέδου Πλέσσα δόθηκε στη ΔΕΧ από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με 50ετή διάρκεια με δικαίωμα 10ετούς παράτασης, ενώ το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται ανά 5ετία βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η αρχική εκτίμηση κόστους υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος κτιρίων, όπου περιλαμβάνονται διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο, αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο, χώροι στάθμευσης και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το κτίριο θα αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και τέσσερις ορόφους, ενώ «στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, θα εφαρμοστούν ειδικές τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας» ( sic ). Προφανώς η διοίκηση έκρινε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάποιο έτοιμο οικοδομικό συγκρότημα γι’ αυτό θέλησε να αναδείξει οικοδομή φιλοδοξώντας να είναι εμβληματική όπως ο πύργος του ΟΤΕ στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.
«Πρόκειται δηλαδή για μία μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, εξ αιτίας της αδιαφορίας και της αδράνειας των αρμοδίων. Οι Διοικήσεις των Δήμων οφείλουν να διεκδικούν προς τον όφελος των κατοίκων, να δράττουν τις αγορές και κυρίως να έχουν όνειρα και όραμα» διαπιστώνουν οι κάτοικοι σε ανακοινώσεις τους.
Σημειώνεται την εν λόγω εγκατάσταση είχε διεκδικήσει παλαιότερα ο οικείος δήμος Νέου Ψυχικού ως μοναδική ευκαιρία πρασίνου και για να αποκτήσουν «στέγη» τα δύο ιστορικά ποδοσφαιρικά σωματεία του Νέου Ψυχικού και της Ελληνορώσων. Αυτά πλέον ξεχάστηκαν και ξεπεράστηκαν με συνοπτικές διαδικασία. Θα μείνει ο τσιμεντένιος όγκος, το …τοπόσημο.