Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Αναγκαστικά μέτρα κατά οφειλετών ακόμη και για τέλη κοιμητηρίου
Επτά στους 10 οφειλέτες του Δημοσίου κινδυνεύουν με κατάσχεση των πάσης φύσεως περιουσιακών τους στοιχείων αν δεν σπεύσουν άμεσα είτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το κράτος είτε να τα ρυθμίσουν.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλετών ανέρχεται 3.841.369 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή οι κατασχέσεις δίνουν και παίρνουν όχι μόνο από την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τους δήμους, όπου πολλοί οφειλέτες διαμαρτύρονται ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι έως τις 14 Μαρτίου (μετά και τις παρατάσεις που δόθηκαν) έτρεχε σχετική ευνοϊκή ρύθμιση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγελίας δημότη που κατοικεί στα βόρεια προάστια της Αττικής όπου του έγινε κατάσχεση στον τραπεζικό του λογαριασμό από τον δήμο στον οποίο υπάγεται γιατί όφειλε λιγότερα από 260 ευρώ για τέλη κοιμητηρίου. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο δημότη πριν «φύγουν» τα χρήματα από τον λογαριασμό του για να πάνε στα ταμεία του δήμου είχαν δεσμεύσει πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ!
Μάλιστα, αυτό πραγματοποιήθηκε στον δημότη χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει ο ίδιος στη διεύθυνση που κατοικεί ή στο email που είναι καταχωρισμένο στον δήμο και υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών καμία σχετική ειδοποίηση για την οφειλή.
Σε συνεχείς επικοινωνίες του δημότη τόσο με την τράπεζα όσο και με τον δήμο προκειμένου να αποδεσμευτούν τα ποσά αφού υπερκάλυπταν το ποσό της οφειλής, η κάθε πλευρά μετέθετε την ευθύνη στην άλλη. Το άκρον άωτον της όλης υπόθεσης είναι ότι τελικά ο δημότης αναγκάστηκε να πληρώσει απευθείας στον δήμο την οφειλή και μετά ο δήμος αναγκάστηκε να στείλει άρση της κατάσχεσης στην τράπεζα προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί.
«Καταργούνται» τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
Καταργήθηκαν από την περασμένη Πέμπτη τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο.
Έτσι, οι πολίτες δεν χρειάζεται να τα προσκομίζουν, καθώς τα στοιχεία των δύο πιστοποιητικών θα αντλούνται πλέον ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, υλοποιείται σε πραγματικό χρόνο, με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) και του gov.gr, αξιοποιώντας υποδομές που εγγυώνται την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια της διαδικασίας.
Σε κάθε αναζήτηση ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο ψηφιακό του πορτοφόλι Gov.gr Wallet, καθώς και μήνυμα στη θυρίδα πολίτη με τα στοιχεία της αίτησης για την οποία πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση του πιστοποιητικού, τον φορέα, τον χρόνο και τον υπάλληλο.
Στις περιπτώσεις που ο πολίτης χρειάζεται κάποιο από τα προαναφερόμενα πιστοποιητικά για χρήση στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα ή για δικαστική διαδικασία, εξακολουθεί να τα εκδίδει ψηφιακά μέσω του gov.gr.
Επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του νέου πλαισίου προβλέπεται πιλοτική περίοδος διάρκειας τριών μηνών, κατά την οποία διατηρείται μεταβατικά η δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών από τον πολίτη. Μετά το διάστημα αυτό, θα απαγορεύεται πλήρως η προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών σε φορείς του Δημοσίου.
Ενοικιαστές: Ποιοι έχουν …. λαμβάνειν από ένα μίσθωμα
Το μέτρο θα αφορά τόσο την κύρια κατοικία όσο και τη φοιτητική κατοικία. Το μέγιστο ποσό για την κύρια κατοικία είναι τα 800 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, και έως 800 ευρώ για φοιτητική κατοικία.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:
* Για τον άγαμο, το όριο ετησίως είναι τα 20.000 ευρώ.
* Για τον έγγαμο, 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
* Για τον έγγαμο με παιδιά, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
* Για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, συν 5.000 ευρώ για το τρίτο κ.λπ.
Επιλέξιμο θα είναι το 80% των νοικοκυριών. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ωφελούμενοι, βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2024 (εισοδήματα 2023), είναι 1.188.000.
Ρευστό στην τσέπη των συνταξιούχων
Παροχή 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η οποία θα καταβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από φέτος. Δικαιούχοι θα είναι:
* Οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και έως 26.000 ευρώ για έγγαμους. Τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία για άγαμους και τις 300.000 ευρώ για έγγαμους. Το μέτρο αφορά 1.115.000 συνταξιούχους, ποσοστό 62% του συνόλου.
* Υπερήλικες συνταξιούχοι, που ανέρχονται σε 34.357 άτομα.
* Άτομα με αναπηρία, τα οποία αριθμούν 248.823.
Το συνολικό ποσό της παρέμβασης ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων φτάνει τα 1.440.734 άτομα.
135 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων
Σε 135 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων (παρέμβαση Π3-73-2.3), όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος της παρέμβασης, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είναι η «αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με περιβαλλοντική καινοτομία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα σε περιοχές που χρήζουν πρόσθετης στήριξης, με ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 75%, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνική συνοχή». «Η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί καθοριστικό κριτήριο, προάγοντας την ανάπτυξη και την ευημερία σε κάθε γωνιά της χώρας. Στηρίζουμε ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της παραγωγής, επενδύοντας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.