Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια σχετικά νέα διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η κατεύθυνση προς την ηγεσία του υπουργείου είναι σαφής: «Όποιος αρνείται κατηγορηματικά να αξιολογηθεί, δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να επανεξεταστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα της διδακτέας ύλης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για στοχευμένη μείωση της ύλης, με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ουσία της μάθησης.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, υπενθύμισε ότι από το 2019 έχουν διοριστεί 39.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ έχει πραγματοποιηθεί σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση, όπως η τοποθέτηση 36.000 διαδραστικών πινάκων, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, οι εισαγωγικές εξετάσεις των οποίων θα διεξαχθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντας τα ως μια καινοτόμο πρωτοβουλία για έναν νέο τύπο δημόσιου σχολείου, από τον οποίο αναμένονται χρήσιμα συμπεράσματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα παραδοθούν τα πρώτα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο αφορά στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών – συνολικά 600 σχολικές μονάδες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του μαθήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού, επισημαίνοντας ότι η Γ’ Γυμνασίου αποτελεί ίσως το κατάλληλο στάδιο για να εντοπίζονται οι ιδιαίτερες δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις των μαθητών, ώστε να διαμορφώνεται μεθοδικά η ακαδημαϊκή ή επαγγελματική τους πορεία.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως συζητήθηκε η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Η τεχνολογία, όπως είπε, μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή των εκπαιδευτικών από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υποστηρίξει καλύτερα τους μαθητές.
Συνεχάρη επίσης όσους εργάστηκαν για την πλατφόρμα του ψηφιακού φροντιστηρίου, η οποία προσφέρει χρήσιμο υλικό στους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και επανέλαβε τη δέσμευσή του για ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Όπως υπογράμμισε, η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής κινητικότητας και εγγυάται ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά που προσπαθούν.