Από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στο ΕΡΤΝews επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, νωρίτερα από το 2041, τονίζοντας μάλιστα, ότι μειώνοντας το χρέος τα πρωτογενή πλεονάσματα θα φτάνουν στην κοινωνία.
Δεν μας αρέσουν οι αυτάρεσκοι όροι στην οικονομία, όταν άνθρωποι δυσκολεύονται και η διαδρομή καλύφτηκε με πολλές δυσκολίες από τον ελληνικό λαό, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στο πλεόνασμα και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε καταφατικά στο ερώτημα του Απόστολου Μαγγηριάδη για το σενάριο η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, νωρίτερα από το 2041.
«Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν αποπληρωθεί τρία χρόνια πριν. Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου και θέλουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν μιλάμε για σενάριο, αλλά για πραγματικότητα. Το πιο ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να το κάνει αυτό για να βγάζει βάρος από πάνω του. Μειώνοντας το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».
Ερωτηθείς δε για το προφίλ του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανέφερε ότι ήδη υπάρχει πρόβλεψη ότι θα μειωθεί πολύ γρηγορότερα.
Δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη πολύ σύντομα, δήλωσε εμφατικά και πρόσθεσε “ήδη η αποκλιμάκωση είναι ραγδαία. Είδατε χθες ότι στις σχετικές ανακοινώσεις είμαστε στο 153% για φέτος”.
Στο ερώτημα για ενδεχόμενη αύξηση στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προαναγγελεθεί για πρόωρες αποπληρωμές, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι για το θέμα είναι αρμόδιος ο ΟΔΔΗΧ που κάνει μια καταπληκτική δουλειά σε αυτό.
«Αυτό που θα σας πω όμως γενικά είναι το ότι το να κάνουμε πρόωρες αποπληρωμές είναι υπέρ της κοινωνίας. Να μπορούμε να βγάζουμε βάρη από πάνω μας, για να μπορούμε και να κάνουμε μέτρα όπως αυτά που ακούσατε χθες.
Κοινωνικό μέρισμα η υπεραπόδοση κατά της φοροδιαφυγής
Είχαμε υπεραπόδοση στα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και αυτό είναι κοινωνικό μέρισμα. Είχαμε άλλωστε μεγαλύτερο πλεόνασμα σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με αυτό που περιμέναμε και πλεόν διαμορφώνουμε ένα μέτρο το οποίο έρχεται από τη μία πλευρά να στηρίξει την κοινωνία», είπε ο κ. Πιερρακάκης υπενθυμίζοντας:
«Το μέτρο αφορά το 80% των ενοικιαστών, αφορά 950 χιλιάδες νοικοκυριά, το 80% ένας πάρα πολύ ισχυρός αριθμός. Θα δούμε λοιπόν την επίδοση του συγκεκριμένου μέτρου στο πεδίο με πραγματικά δεδομένα. Θα το μετράμε καθημερινά και διαρκώς θα το βελτιώνουμε. Προσθέτουμε μέτρα για να μπορούμε να απαντάμε στα προβλήματα τα οποία βρίσκονται στο πεδίο».
Χαρακτήρισε το μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα καθώς το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται στις φορολογικές δηλώσεις για πρώτη κατοικία και φοιτητική στέγη είναι 255 ευρώ. «Θα δούμε τώρα τι θα γίνει στις φετινές δηλώσεις», ανέφερε.
Κοιτάζουμε το πώς διαρκώς αφαιρούμε φορολογικά βάρη, είπε ο κ. Πιερρακάκης «σε συνάρτηση και με την ανακοίνωση του πλεονάσματος», επισημαίνοντας ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο προέκυψε το συγκεκριμένο πλεόνασμα δεν ήταν η υπερφορολόγηση, γιατί όπως ξέρετε έχουμε μειώσει πάνω από 70 άμεσους και έμμεσους φόρους και εισφορές τα τελευταία χρόνια.
Πρόσβαση στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
«Όπως είδατε, δεν περιμέναμε τη ΔΕΘ που άλλωστε αφορά τα μέτρα του 2026. Με το πού προέκυψε ο δημοσιονομικός χώρος στο πλαίσιο και των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για την ανάπτυξη, που είναι το μακροπρόθεσμο, το πιο ουσιώδες και για την κοινωνική στήριξη και την αρωγή στο πεδίο, όταν υπάρχουν προβλήματα όπως αυτό που βιώνουμε τώρα με τα ενοίκια».
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
«Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν πρόσβαση στη ρήτρα διαφυγής, ώστε στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, να μπορέσουμε κάποιες δαπάνες που αφορούν την άμυνα να τις εξαιρέσουμε από αυτό το οποίο έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς τα έξοδα μας κάθε χρόνο. Λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής συνθήκης της Ελλάδας, οι ανάγκες για την άμυνα είναι πολλές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.