Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η αποτύπωση της προόδου της οικονομίας στο “πορτοφόλι” των πολιτών παραμένει πρώτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προαναγγέλλει “σημαντικές πρωτοβουλίες τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα επιστρέψουν το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης πίσω στους πολίτες”.
Με την αδιαμφισβήτητη πρόοδο των τελευταίων ετών να καθιστά την ελληνική οικονομία πολύ πιο ανθεκτική απέναντι σε κρίσεις, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη διετία- με πρώτο ορόσημο την ΔΕΘ- δεν θα επηρεαστεί δραματικά από την παγκόσμια αναταραχή λόγω στροφής στην αμερικανική δασμολογική πολιτική.
“Στο νέο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται, η οικονομία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες νέες προκλήσεις, υλοποιώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες”, διαμήνυσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ενώ και o Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «αν δεν γυρίσει ο πλανήτης ανάποδα με τον παγκόσμιο πόλεμο των δασμών, τόσο το 2025 όσο και το 2026 θα δοθεί στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη, κοινωνικό μέρισμα», προερχόμενο από ανάπτυξη και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος- σε συνέχεια των αυξήσεων σε κατώτατο μισθό και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- περιλαμβάνει νέες μειώσεις φόρων και εισφορών πρωτίστως για την μεσαία τάξη, αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας, παρεμβάσεις στα ενοίκια για τους νέους και οτιδήποτε άλλο κριθεί ότι δεν θα διαταράξει την δημοσιονομική ισορροπία.
“Δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώσε τα όλα”, αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ και ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «δεν θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια, για να είμαστε πρόσκαιρα αρεστοί, αλλά θα στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη με τα λεφτά που υπάρχουν και όχι τα λεφτά τα οποία φυτρώνουν από λεφτόδεντρα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει επίγνωση ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί, με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα και την “πολύ ισχυρή δημοσιονομική θέση” που έχει δημιουργηθεί, εκτιμάται πως ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν θα ανατραπεί ακόμη και αν η ελληνική οικονομία επηρεαστεί από επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον εάν δεν επέλθει η «win-win συμφωνία” ΗΠΑ-ΕΕ που πρότεινε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η απευθείας έκθεση της Ελλάδας στους αμερικανικούς δασμούς είναι βέβαια περιορισμένη (4,9% των εξαγωγών, 2,4 δις ευρώ, 1% του ΑΕΠ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 3%), η ανησυχία όμως αφορά σε δευτερογενείς επιπτώσεις εφόσον πληγούν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Έτσι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε άνοιγμα σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία, όπου έχει συμφωνηθεί από τους δύο πρωθυπουργούς το 2023, αναβάθμιση σε σχέση στρατηγικής συνεργασίας με στόχο οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, που ανέρχονταν τότε σε 1,32 δις, να διπλασιαστούν ως το 2030.
Πέραν της οικονομίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αφορά και στην καθημερινότητα και στο “βαθύ κράτος”, με τον Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλει και “νομοθετήματα που αφορούν σε ιστορίες καθημερινής τρέλας», φέρνοντας ως παραδείγματα “κτηματικές υπηρεσίες που διεκδικούν με φιρμάνια σουλτάνων μεγάλα κομμάτια περιουσίας σε διάφορες περιοχές” και τις «πολεοδομίες που κάνουν έξαλλους τους συμπολίτες μας».
Σε πρώτο πλάνο παραμένει και η Υγεία, όπου επισκεπτόμενος, μαζί με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το Τζάνειο με αφορμή την ολοκλήρωση εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα ότι το ΕΣΥ «αλλάζει». Και τόνισε πως σε δύο χρόνια θα έχουμε πάρα πολλά πλήρως εξοπλισμένα και υπερσύγχρονα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα μεγάλα νοσοκομεία και αναβαθμισμένα παραπάνω από 150 Κέντρα Υγείας.