«Το ημερολόγιο ενός τρελού», με τον πρωτεϊκής μεταμορφωσιμότητας Ιωσήφ Ιωσηφίδη
22 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το ημερολόγιο ενός τρελού», με τον πρωτεϊκής μεταμορφωσιμότητας Ιωσήφ Ιωσηφίδη

Αθάνατος Γκόγκολ στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

by todaypress stream
08/02/2025 20:51
in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,
«Το ημερολόγιο ενός τρελού», με τον πρωτεϊκής μεταμορφωσιμότητας Ιωσήφ Ιωσηφίδη
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΡΑ

Τα διαχρονικά έργα είναι υπερ-πολιτισμικά και «ανοικτής δομής». Δεν περιορίζονται σε κάποια εθνικιστική, γλωσσική, πολιτισμική ιδιαιτερότητα και αποκτούν συν τω Πανδαμάτορι Χρόνω την παγκοσμιότητα που τους ανήκει και δικαιούνται χάρη στην «στόμα με στόμα» διασπορά των καλλιτεχνικών μεταισθημάτων.

Έτσι ο σουρεαλιστής, ιρρασιοναλιστικής, κωμικοτραγικός, σατιρικός, σκωπτικός Γκόγκολ, εξειδικευμένος στην βιτριολική πολιτικοκοινωνική σάτιρα των «κακώς κειμένων» τής εποχής του γίνεται «σύγχρονός» μας (ακόμα και σε συμπιληματικές διασκευές κειμένων ή και μεμονωμένων φράσεών του ακόμα, όπως η περίφημη αποκολληθείσα «μύτη», ακριβώς επειδή το Ανθρώπινο Είδος δεν έχει εξελιχθεί σημαντικά από την λεγόμενη «Εποχή των Σπηλαίων». Μάλιστα. Το «ποιοτικό άλμα» που οραματίστηκε ο Δανός Φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκααρντ, η μηδέποτε επιτευχθείσα «κρίσιμη μάζα» στη Χημεία, το «άλας της γης» έχει μάλλον δυστυχώς μωρανθεί και κάνουμε «ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω» σε μια ιδιοτύπως αναδιπλούμενη αλυσίδα πολιτιστικών συμβάντων που δεν μπορούσαν να μας οδηγήσουν έξω από τη σήραγγα προς το Ομηρικόν Φάος.

Ο Γκόγκολ είναι αθάνατος γιατί είναι ανατόμος τής ανθρώπινης κατάστασης, διαβλέπει την γήινη συνθήκη και ΔΕΝ έχει ψευδαισθήσεις, δεν βαυκαλίζεται και δεν ψευδορκεί, δεν παρασύρει τον αναγνώστη-θεατή τού πανοράματός του σε ψευδαισθητικές φυγές, οι παραισθητικές ουτοπίες δεν τον αγγίζουν ως διανοητή. Η δική του «ευτοπία» είναι ανθρωπιστική κι ευδιάκριτη, σχεδόν «χριστιανική»: μην κάνεις στον άλλον αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει.

Η υπερδιόγκωση τού εγώ οδηγεί το άτομο στη δυστυχία. Κι αυτή η θεώρηση συνάδει με την αρχαιοελληνική έννοια τού «άριστου μέτρου».

Είναι τραγικός αλλά και μπεκετικός ο λόγος του, παράλογος αλλά και ηθογραφικός, αληθοφανής αλλά και υπέρ-ρεαλιστικός. Είναι ΠΟΙΗΤΗΣ. Ποθεί τα βέλτιστα για την Ανθρωπότητα, τα μέγιστα όμως τον τρομάζουν.

Είναι εκπληκτική η διακειμενική επικοινωνία αυτού τού έργου με το καβαφικό ποίημα για την Βυζαντινή Αρχόντισσα, που, επειδή δεν είχε πολύτιμους λίθους, στολίστηκε με χρωματιστά γυαλιά!!! Έτσι κι ο συμπαθής «τρελός» του επαναστατεί με καταθλιπτικό, απεγνωσμένο τρόπο απέναντι στην καταπιεστική κι αναξιοκρατική γραφειοκρατία τής εποχής του. Θυμίζει την «Πρέβεζα» τού αυτόχειρα Καρυωτάκη, τον Ρώμο Φιλύρα, τον έγκλειστο Βιζυηνό, τον αναχωρητή Παπαδιαμάντη, τον ερεβώδη Ντοστογιέφσκι, τον «Βυθό» τού Γκόρκι, τις ανάλαφρες σκοτεινές «κωμωδίες» τού Τσέχωφ.

Ο Γκόγκολ είναι διαχρονικός γιατί είναι αψευδής μάρτυρας της εποχής του.

Εκπληκτική παράσταση, διονυσιακό-βακχική. “Το ημερολόγιο ενός τρελού” σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια από τον Κωνσταντίνο Πασσά, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στο φιλόξενο, νεανικό, πρωτοποριακό «Θέατρο Εν Αθήναις».

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην Υπόθεση, όπως συμπυκνώνεται στο Δελτίο Τύπου:  «Ο δημόσιος υπάλληλος Αξέντι Ιβάνοβιτς Προπίτσιν, διηγείται στιγμές από τη ζωή του, μέσα από ένα ιδιόρρυθμο ημερολόγιο.  H εργασία, o έρωτας και η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη τον οδηγούν σε αδιέξοδα, συγκρούσεις, ματαιώσεις σε σημείο που χάνει τον έλεγχο, συγχέει την πραγματικότητα με την ψυχική του παραφορά και ανακηρύσσει τον εαυτό του βασιλιά. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης δίνει σάρκα και οστά στον ήρωα του έργου και βιώνει όλο το φάσμα και τις αποχρώσεις ενός ψυχωτικού ατόμου μέσα από μια περιπετειώδη αναβίωση ενός ιδιότυπου και πολυτάραχου ημερολογίου.»

 

Λοιποί Συντελεστές:  Μετάφραση-διασκευή, κοστούμια, φωτισμοί: Ομάδα GAFF. Ιδέα σκηνικού: Σοφία Καραγιάννη. Κατασκευαστής σκηνικού: Κώστας Αβραμιώτης. Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης. Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη.

 

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι από το κινητό του συντάκτη προκειμένου να καταδείξει την ενθουσιώδη υποδοχή τού κοινού

Tags: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ” Ευριπίδη, Σενέκα και Ρακίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ” Ευριπίδη, Σενέκα και Ρακίνα

07/06/2025 20:31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο μουσείο υπέγραψε συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ και γιατί

06/06/2025 12:55
Υπουργείο Πολιτισμού:  26 νέα και ανακαινισμένα Μουσεία που παραδόθηκαν στο κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπουργείο Πολιτισμού: 26 νέα και ανακαινισμένα Μουσεία που παραδόθηκαν στο κοινό

30/05/2025 11:15
Αιχμάλωτοι των σπηλαίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΟΚ – Κλείνει ιστορικό βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας

28/05/2025 22:20
Οι Metallica ετοιμάζουν ντοκιμαντέρ για τους θαυμαστές τους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Metallica: Ανακοινώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία στην Ελλάδα-

27/05/2025 11:57
Τριλογία: Μελωδίες του Κινηματογράφου- Μουσική Βραδιά στη Βάρη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τριλογία: Μελωδίες του Κινηματογράφου- Μουσική Βραδιά στη Βάρη

26/05/2025 12:57
LIVE: Δείτε ζωντανά από τη Βοστώνη την πρώτη μέρα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LIVE: Δείτε ζωντανά από τη Βοστώνη την πρώτη μέρα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

25/05/2025 15:30
Η γενιά Z και η απαίτηση της Αλήθειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γενιά Z και η απαίτηση της Αλήθειας

25/05/2025 10:05
21 λόγοι για να πάτε στο 24o Athens Jazz στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

21 λόγοι για να πάτε στο 24o Athens Jazz στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

25/05/2025 07:14

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η διαμάχη Τραμπ – Μασκ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν ο Ίλον Μασκ χρηματοδοτήσει υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος

8 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Μόναχο: Δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι – Νεκρή από πυροβολισμούς της αστυνομίας η δράστης

Καιρός: Πάνω από 35 βαθμούς η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές – Η πρόγνωση ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved