Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Η ήπια στροφή του τιμονιού προς τα δεξιά, η επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που συσπείρωσε τη βάση του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα και τα αυτογκόλ της αντιπολίτευσης εξασφαλίζουν στον κ. Μητσοτάκη τα «ήρεμα νερά» που επιδίωκε στο πολιτικό σκηνικό προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου χωρίς περισπασμούς, αποφεύγοντας επικίνδυνες αναταράξεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά.
Το κυβερνητικό καράβι πέρασε από σαράντα κύματα για να καταλήξει σε… μπουνάτσα και ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να διαταράξει τη νηνεμία προχωρώντας σε ανασχηματισμό.
Στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο «πηγαίνουν για το καλοκαίρι» κλείνοντας τη συζήτηση που υπάρχει στο παρασκήνιο εδώ και πολλές εβδομάδες.
Το βασικό επιχείρημα είναι πως μια τέτοια κίνηση «θα έκανε κάποιους στην κοινοβουλευτική ομάδα χαρούμενους, αλλά θα δυσαρεστούσε πολλούς περισσότερους», δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.
Προηγήθηκε μία έντονη συζήτηση στον στενό κυβερνητικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου για ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση με μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, νέα πρόσωπα σε υπουργεία όπου εκτιμάται πως η πρόοδος του κυβερνητικού έργου δεν είναι η αναμενόμενη και την είσοδο βουλευτών του κόμματος κυρίως σε θέσεις υφυπουργών με ταυτόχρονη απομάκρυνση εξωκοινοβουλευτικών.
Η κεντρική ιδέα ήταν πως απαιτείται ένα γερό ανακάτεμα της τράπουλας που θα δώσει ώθηση σε μεταρρυθμίσεις και υλοποίηση των πολιτικών που έχουν εξαγγελθεί.
Επίσης, θα αποτελούσε μία ακόμα βαλβίδα εκτόνωσης στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους προηγούμενους μήνες με την αξιοποίηση στελεχών που ένοιωθαν παραγκωνισμένα αυξάνοντας τη συσπείρωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε η άποψη αυτών που υποστήριξαν την μετάθεση των αλλαγών για μετά το Πάσχα, αφού μία τέτοια κίνηση στο παρόν θα δημιουργούσε μία «αχρείαστη αναστάτωση».
Ειδικά τη στιγμή που η επιλογή του κ. Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας λειτούργησε «καταπραϋντικά» για τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.
Ακόμα και βουλευτές που ασκούσαν κριτική σε κυβερνητικές επιλογές δηλώνουν ότι «ο Πρωθυπουργός απέδειξε πως μας ακούει» και δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους γι’ αυτό.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν είναι θιασώτης των πολλών και συχνών αλλαγών στην κυβέρνηση του.
Θεωρεί πως τη στιγμή που χρειάζεται να πατήσει γκάζι θα χανόταν πολύτιμος χρόνος μέχρι οι νέοι υπουργοί να μάθουν το χαρτοφυλάκιο τους και να αρχίσουν να αποδίδουν στον απαιτούμενο ρυθμό. Ειδικά από τη στιγμή που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, την έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και των οικονομικών προκλήσεων που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, το κλίμα αναμονής που δημιουργείται στους βουλευτές του κόμματος εξασφαλίζει τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο εσωτερικό, καθώς εκτιμάται πως με τη φιλοδοξία να πάρουν μία θέση στο υπουργικό σχήμα θα διατηρήσουν ήπιους τόνους και θα στηρίξουν την κυβέρνηση στις περιφέρειες τους.
Που ποντάρει ο Πρόεδρος
Ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει ιδιαίτερα στη συσπείρωση της κομματικής βάσης ως τον έναν πόλο της στρατηγικής του για την άνοδο των ποσοστών της ΝΔ. Οι κινήσεις του το τελευταίο διάστημα στοχεύουν σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων που αισθάνονται πως δρα «εκτός των τειχών της παράταξης» με το βλέμμα προς το κέντρο.
Η επιλογή του κ. Τασούλα, ενός στελέχους από τα σπλάχνα της παράταξης και με αναφορά στον Ευάγγελο Αβέρωφ, για το Προεδρικό Μέγαρο και του Νικήτα Κακλαμάνη, που εκφράζει τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά, για την Προεδρία της Βουλής, αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα προς όσους αμφισβήτησαν τη σημασία που δίνει στο κόμμα.
«Ο Πρωθυπουργός έχει αυξημένο πολιτικό κριτήριο, βλέπει την τάση που υπάρχει σε όλες τις χώρες για συντηρητική στροφή», σημειώνει στενός συνεργάτης του για να εξηγήσει τις επιλογές αυτές. Ο ίδιος πάντα επιδιώκει την ισορροπία, «την αμφίπλευρη διεύρυνση που έχει καταστήσει ισχυρή τη ΝΔ», όπως συνηθίζει να τονίζει σε συνομιλητές του. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που εγκαίρως ζητούσαν «στροφή προς τα δεξιά» θεωρούν πως οι εξελίξεις τους δικαιώνουν.
Οι μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα καταγράφουν αύξηση των ποσοστών της ΝΔ που οφείλονται κυρίως στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της. Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 30% έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή της ALCO για τον Alpha στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ σκαρφαλώνει στο 26,5% (από 24%), ενώ το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο 14,5% (από 15,9%).
Στο συντηρητικό ακροατήριο, αλλά όχι μόνο, απευθύνεται και το μήνυμα της σταθερότητας που εκπέμπει με συνέπεια τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης.
Τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων και οι κλυδωνισμοί που βιώνουν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αυξάνουν την ανησυχία των πολιτών και δημιουργούν ανασφάλεια για το μέλλον.
Η προβολή από τον Πρωθυπουργό της δημοσιονομικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που υπάρχει στη χώρα εν αντιθέσει με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας που έχει η ύπαρξη μίας κυβέρνησης που έχει ισχυρή πλειοψηφία και μπορεί να λαμβάνει γρήγορα και άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δημόσια υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς για τις εκλογές του 2027, όμως ήδη σχεδιάζεται η στρατηγική για να μπορέσει η ΝΔ να είναι ξανά αυτοδύναμη.
Δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσαν να αναδείξουν «την γκάφα» του ΠΑΣΟΚ, όπως σχολιάστηκε στον πρωινό καφέ της περασμένης εβδομάδας, να ανοίξει θέμα συνεργασιών με άλλα κόμματα στα αριστερά του.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην κυβέρνηση αυτό αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τη ΝΔ, αναγνώριση πως δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και πως είναι έτοιμο να συμμαχήσει ακόμα και «με τους πρωταγωνιστές του πιο «μαύρου» χθες», προκειμένου να ανέβει στην εξουσία.
Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, όπως έπραξε το 2023 κερδίζοντας το στοίχημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα που πρότασσε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
«Η σταθερότητα είναι ένα πολύ πολύτιμο «νόμισμα» στον σημερινό κόσμο. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα το εκλογικό μας πρόγραμμα, να μην χάνουμε χρόνο σε συζητήσεις στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.