Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη επεξεργασία, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος» ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί σε β’ ανάγνωση. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την ψήφισή του στην ολομέλεια.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά την συζήτηση επί των άρθρων βρέθηκε η στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με την αντιπολίτευση να τονίζει την ανάγκη κάλυψής τους με εκπαιδευμένο προσωπικό.
Την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, προκάλεσε η θέση που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντίρρησή του να οδηγούν τα ασθενοφόρα ανεκπαίδευτοι οδηγοί, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση της διάταξης η οποία δίνει τη δυνατότητα να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους:
«Μην ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι ανεκπαίδευτοι, μη διασώστες, οδηγούν τα ασθενοφόρα στη χώρα. Το ένα τρίτο των οδηγών ασθενοφόρων της χώρας είναι από τα Κέντρα Υγείας και οι μισοί είναι διασώστες και οι άλλοι μισοί οδηγοί. Έτσι δουλεύει το ΕΣΥ, 40 χρόνια.
Εμείς ήρθαμε και επανεργοποιήσαμε απλά τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ασθενοφόρα που στελεχώνονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τα ασθενοφόρα, που τα κλειδιά τα έχει ο δήμαρχος ή ο παπάς του νησιού. Έτσι δουλεύανε αυτά πριν. Είναι τα νησιά που δεν μπορεί να έχεις διασώστες, πολύ απομακρυσμένες περιοχές 100, 120 κατοίκων, που αν θέλεις να έχεις τρεις βάρδιες από ασθενοφόρο θα πρέπει να έχεις 11 διασώστες. ‘Αρα μην είστε υποκριτές. Μην λέτε τα ίδια και τα ίδια, γιατί βάλαμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήτανε κυβέρνηση, αναγκάστηκε – και ορθώς – να τα βάλει, άσχετα αν δεν καταφέρατε να το περάσετε γιατί αυτή είναι πολύ βασική διαφορά: Η μαγκιά φαίνεται όχι τι ψηφίζει κανείς, αλλά όπως το εφαρμόζει στη πράξη»
«Δεν γνωρίζετε ότι, αυτά που καλύπτουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι περιοχές που η χώρα δεν είχε καλύψει ποτέ, και με αυτό το σύστημα που έχουμε κάνει, όχι μόνο δεν έχει ανοίξει μύτη στην τοπική κοινωνία αλλά τοπικές κοινωνίες το χειροκροτούν;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ακόμα:
«Για πρώτη φορά η χώρα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ΕΚΑΒ είχε την καλύτερη – μπορεί να μην είναι αυτή που θέλουμε – ανταπόκριση και την προνοσοκομειακή ιατρική. Για μιλήστε με τους δημάρχους των τοπικών κοινωνιών, με περιοχές, νησιά που ποτέ δεν είχαν καταφέρει να βγάλουν τρεις βάρδιες, πρωί, μεσημέρι, βράδυ και διπλή πρωϊνή; Σε αυτή τη χώρα ζούμε όλοι. Εσείς περιγράφετε μια κατάσταση, που ενώ είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια λες και ζείτε κάπου αλλού»
Πλήρη στήριξη στον Μάριο Θεμιστοκλέους, πρόσφερε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Είπε ο υπουργός Υγείας
«Έτσι είναι η κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει χώρα που να καλύπτει τα πάντα με ιδανικό τρόπο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η χωροταξική διάρθρωση της χώρας μας, δεν δίνει τη δυνατότητα να έχεις πλήρες βάρδιες διασωστών, οδηγών ασθενοφόρων. Εμείς προφανώς λέμε: Όσο περισσότερους διασώστες ασθενοφόρων έχουμε, τόσο το καλύτερο. Δεν μπορεί να είναι καθ’ ολοκληρία πάντα και παντού»
Συμπλήρωσε ακόμα ότι αν κάτι πραγματικά μπορεί να γίνει και δεν το έχουμε σκεφτεί εμείς, και το πείτε, να το κάνουμε.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα. ‘Αμα είναι αποδοτικό και δουλεύει γιατί να πω όχι; Αν δουλεύει καλύτερα το σύστημα, εγώ δεν είμαι κερδισμένος πολιτικά; Χαμένος είμαι;
Ανέφερε ακόμα με αφορμή την επέτειο 10 ετών της Αριστεράς:
«Η διακυβέρνηση των σχεδόν πέντε ετών από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίδαξε κάτι την Αριστερά; Ότι αυτά που υποσχόταν στην Ελλάδα πριν γίνει εξουσία, τελικά δεν τα έκανε; Δεν θυμάστε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2015; Θα χορεύανε οι αγορές, θα διαγράφατε το χρέος, θα χαρίζατε τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ρίχνατε το ΦΠΑ. Αυτά λέγατε. Κάνατε τίποτα από όλα αυτά; Το ακριβώς ανάποδο. Είπε ο κ. Τσίπρας είχαμε αυταπάτες. Έ βάλτε αυταπάτες στους διασώστες ασθενοφόρων. ‘Αρα, να ασκείτε κριτική, αλλά για κάτι που θα έχει ουσία», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.