Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Με φουλ τις μηχανές ξεκίνησαν λίγο πριν μπει το 2025 οι εργασίες ανέγερσης του νέου στρατηγείου της ΔΕΗ, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα επί της λεωφόρου Μεσογείου. Ένα τετράγωνο κάτω από τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας…
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας- η συνολική επένδυση φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ – το οποίο όταν ολοκληρωθεί αφενός θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή της ΔΕΗ και αφετέρου θα αλλάξει την όψη της περιοχής απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία» και το πάρκο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στα όρια των δήμων Αθηναίων και Νέου Ψυχικού.
Μέσα στο 2024 κατεδαφίστηκαν τα 22 κτίρια του παλιού στρατοπέδου, σε αυτή τη φάση στο εργοτάξιο πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικές εργασίες για την έναρξη θεμελίωσης του πενταώροφου συγκροτήματος, το οποίο αν συνεχιστούν οι σημερινοί εντατικοί ρυθμοί αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2026.
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), την οποία ενέκρινε στα τέλη του περασμένου Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφάνειας 30.423,99 m2, που θα στεγάζει τις υπηρεσίες διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και θα περιλαμβάνει διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο/αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο ενώ θα διαθέτει υπόγεια που θα εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης κ.λπ.
Το κτίριο που θα έχει πιστοποίηση κατά LEED PLATINUM και WELL PLATINUM, θα ανεγερθεί στην περιοχή Ελληνορώσων του δήμου Αθηναίων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα (τον Ιούλιο του 2020 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και στη ΔΕΗ Α.Ε. για την εκμίσθωση του ακινήτου έκτασης 19 περίπου στρεμμάτων. Η διάρκεια μίσθωσης είναι 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια). Το ακίνητο εντός του οποίου θα χωροθετηθεί το έργο, περικλείεται από τις οδούς Ξενοπούλου – Ερνέστου Εμπάρ – Κ. Ουράνη και Λεωφόρο Μεσογείων.
Βιοκλιματικό κτίριο
Το έργο θα λύσει ένα πάγιο πρόβλημα της ΔΕΗ που αφορά στον κατακερματισμό των διοικητικών της υπηρεσιών, καθώς στεγάζονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων διευθύνσεων και γενικά δημιουργεί προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία τους.
Επιπλέον, με την κατασκευή του νέου κτιρίου θα περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες στέγασης των διαφόρων υπηρεσιών (με τη διακοπή μισθώσεων) και το λειτουργικό τους κόστος, καθώς το νέο κτίριο θα είναι βιοκλιματικό, φιλικό προς το περιβάλλον και θα εφαρμόζει πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου ιδανικά θα μπορούσε να το καταστήσει πρότυπο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δώσει το στίγμα της πολιτικής της ΔΕΗ προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για αειφόρο ανάπτυξη.
Κεντρικό κτίριο σε σχήμα «Π»
Το κτίριο προβλέπεται να αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και τέσσερις ορόφους, ενώ στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, θα εφαρμοστούν εξειδικευμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας.
Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της εμπορίας, το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και λεωφόρου Μεσογείων.
Υπόβαθρο για την αρχιτεκτονική σύνθεση, σε επίπεδο κάτοψης, αποτέλεσε το αρχέτυπο του αρχαιοελληνικού μεγάρου, με έμφαση στο αίθριο, πέριξ του οποίου αναπτύσσονται οι λειτουργικοί χώροι του κτιρίου.
Συμβολικά, χρησιμοποιήθηκε το σχήμα του γράμματος “Π”. Πιο συγκεκριμένα, μια ζώνη πλάτους περίπου 22 m (ελαφρώς μεταβαλλόμενου πλάτους), αναπτύσσεται γραμμικά σχηματίζοντας το γράμμα “Π”, ακολουθώντας το περίγραμμα του οικοπέδου.
Το σχήμα που προκύπτει, αποτελεί και το σχήμα της κάτοψης των πέντε ορόφων όπου χωροθετούνται οι προβλεπόμενοι από το κτιριολογικό πρόγραμμα χώροι. Δημιουργείται έτσι ένας κτιριακός όγκος σε σχήμα “Π”, που ενσωματώνει ένα ανοικτό αίθριο με νότιο προσανατολισμό προς τη λεωφόρο Μεσογείων.
1.800 θέσεις εργασίας
Με βάση τον σχεδιασμό, έχουν χωροθετηθεί συνολικά 60 διευθυντές με εξήντα 60 γραμματείς και 150 βοηθοί διευθυντών. Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που χωροθετήθηκε, σύμφωνα με την χωροθέτηση του κινητού εξοπλισμού, είναι: 1.184 σταθερές θέσεις εργασίας, 178 θέσεις εργασίας ρυθμιζόμενου ύψους ελεύθερα στο χώρο και 17 χώροι lounge («άνετη» εργασία) σε μορφή open space.
Στον αριθμό αυτό δεν έχουν συνυπολογιστεί οι εργαζόμενοι στην reception, στην ασφάλεια, στο ιατρείο, στο
ταχυδρομείο, στα φυλάκια, στο εμπορικό κατάστημα, στην εξυπηρέτηση των χώρων στάθμευσης κλπ.
Σύμφωνα με την χωροθέτηση της ζώνης διεύθυνσης και της ζώνης προσωπικού, εξασφαλίζεται η δυνατότητα αυξομείωσης του αριθμού εργαζομένων ανά όροφο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι χώροι foyer, εστιατόριο, γυμναστήριο και υποστηρικτικοί χώροι όπως το press room είναι επί της ουσίας ισόγειοι χώροι, λόγω της ανάλογης διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου με φυσικό φωτισμό και αερισμό.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις φυσικής κατάστασης και κίνησης, κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά τις ώρες εργασίας τους, για σωματική άσκηση. Η αξιολόγηση της υγείας θα παρέχεται μέσω φυσιοθεραπευτών, χειροπρακτών, διατροφολόγων, γιατρών για να ενεργούν προληπτικά με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, βασισμένο στην τεχνολογία σε δύο πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες θεραπείας. Σε κάθε όροφο θα υπάρχει χώρος για την «αποκατάσταση» των εργαζομένων κατά την εργασία (χώρος Mindfullness). Θα υπάρχει μια οθόνη με εγκατεστημένο λογισμικό για την παροχή ασκήσεων αποκατάστασης φυσικής κατάστασης και ασκήσεις αναπνοής. Activ’Concept Solutions με λειτουργικό εξοπλισμό και οθόνη αφής με εκατοντάδες ασκήσεις για τη βελτίωση της ευκινησίας και της υγιούς στάσης του σώματος.
608 θέσεις στάθμευσης
Το εμπορικό κέντρο θα είναι μικτού εμβαδού περίπου 300m2. Εκτός από το ισόγειο δημιουργήθηκε όροφος – πατάρι εξασφαλίζοντας κατά την είσοδο στο κατάστημα χώρο διπλού ύψους. Το ισόγειο θα διαμορφωθεί σύμφωνα με ειδικό εσωτερικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν αποτέλεσε αντικείμενο του τεύχους τεχνικής έκθεση αρχιτεκτονικών. Στο πατάρι χωροθετούνται κατ’ εκτίμηση δύο κλειστοί χώροι γραφείου, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα διατεθεί για την λειτουργία εμπορίας σύμφωνα επίσης με τον ειδικό εσωτερικό
σχεδιασμό.
Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου προβλέπεται η κατασκευή 608 θέσεων στάθμευσης. Η πρόσβαση στον κύριο χώρο στάθμευσης 588 οχημάτων, που αναπτύσσεται σε τρία υπόγεια επίπεδα, προβλέπεται μέσω κατάλληλων διαμορφώσεων εισόδου/εξόδου επί των οδών Ξενοπούλου και Κ. Ουράνη σε απόσταση 160 μέτρων από τη Λεωφόρο Μεσογείων. Η είσοδος προβλέπεται από την οδό Ξενοπούλου και η έξοδος από την οδό Ουράνη.
Στον περιβάλλοντα χώρο από οικολογικής άποψης, η προτεινόμενη φύτευση θα ενισχύει τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Από τα προτεινόμενα είδη, κάποια υπάρχουν ήδη στην περιοχή, όπως για παράδειγμα τα οι ελιές, τα κυπαρίσσια καθώς και πολλά μεσογειακά είδη δένδρων, ενώ άλλα εισάγονται όπως τα αγρωστώδη και κάποια αρωματικά για να δημιουργήσουν νέα οικοσυστήματα αλλά και νέες φυτοκοινωνίες που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη της πανίδας εντός αστικού ιστού.
Στον περιβάλλοντα χώρο προτείνονται υδάτινες επιφάνειες σε τμήματα της περιμέτρου του κτιρίου. Όλες οι επιφάνειες καταλήγουν σε κεκλιμένη επιφάνεια δημιουργώντας την αίσθηση υδάτινου όγκου.
Πέραν της αισθητικής, το υδάτινο στοιχείο, συμμετέχει μαζί με την φύτευση στην δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος.