Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 15 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για την καθιερωμένη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στη συνάντηση αυτή ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση του και στη συνέχεια θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Κατά την Προεδρική εκλογή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να επιτύχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση και να διατηρήσει ταυτόχρονα την εσωκομματική συνοχή.
Στελέχη του περιβάλλοντος του, μιλούν για μία καλά ζυγισμένη πολιτική κίνηση.
Ως προς τα πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Καντέλη, στην Today Press:
το γεγονός ότι η κ. Σακελλαροπούλου, εκτός από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν θα έχει τη στήριξη ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την είχαν ψηφίσει το 2019 μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να προταθεί εκ νέου από τον Πρωθυπουργό.
Η αδυναμία να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους είναι ένα ισχυρό μειονέκτημα, χωρίς να εκμηδενίζεται η πιθανότητα, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης.
Σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης καλείται να επιλέξει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτόν/την που θα έχει ενοποιητικό ρόλο, υψηλό κύρος και αποδοχή.
«Αντικειμενικός στόχος είναι να επιτευχθεί η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία, οπότε απαιτούνται 180 ψήφοι», σημειώνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, εξηγώντας τους συσχετισμούς:
«Τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ επιθυμούν την όξυνση και θα βρεθούν απέναντι σε κάθε πρόταση, άρα αποκλείεται να δώσουν θετική ψήφο η Ελληνική Λύση ή η Νίκη. Το ΚΚΕ παραδοσιακά ψηφίζει «όχι», η Νέα Αριστερά περιθωριοποιήθηκε μετά την κίνηση εντυπωσιασμού που έκανε πριν έναν μήνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί μικροκομματικά επιδιώκοντας να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το μόνο με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και να στηρίξει μία πρόταση από την κεντροαριστερά».
Short list
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καντέλη:
Αν ο κ. Μητσοτάκης κινηθεί με βάση αυτή την ανάλυση έχει να επιλέξει από μία σχετικά μικρή λίστα υποψηφίων, όπου στην κορυφή βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πριν μερικές εβδομάδες αυτό το σενάριο δεν ήταν το επικρατέστερο, όμως «τα δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται», όπως σημειώνει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος.
Σίγουρα πρόκειται για μία υποψηφιότητα που «δεν μπορεί να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ», επίσης «ουδείς αμφισβητεί την επάρκεια, την εμπειρία του και τη συμβολή του σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα», σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν υποστηρικτές της πρότασης. Και πληροί το κριτήριο της διεθνούς αναγνώρισης και των επαφών στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν μπορεί να μην συνταχθεί σύσσωμη με την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενός πολιτικού προσώπου με το οποίο συνεργάστηκε και στήριξε κατά την συγκυβέρνηση της περιόδου 2012-2015.
Ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Διαθέτει εκτενή εμπειρία στον οικονομικό τομέα και διεθνή αναγνώριση. Η μακρόχρονη εμπειρία του στη διαχείριση κρίσεων, όπως κατά την θητεία στο υπουργείο Οικονομικών ως υπουργός την εποχή της οικονομικής κρίσης τον καθιστά σεβαστό σε διεθνές επίπεδο και η εμπειρία θεωρείται πολύτιμη. Παρότι υπήρξε μέλος κυβερνήσεων, θεωρείται περισσότερο τεχνοκράτης παρά πολιτικός.
Ο ίδιος αποφεύγει να μπει σε μία τέτοια συζήτηση «άκομψη, διότι υπάρχει πρόεδρος και είναι και πολύ καλή κατά την άποψή μου, νομίζω κάνει πολύ καλά τη δουλειά της», όπως δηλώνει, όμως δεν θα ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο. Το αντίθετο.
Σε μία επιλογή που δεν θα υπηρετεί στενά κομματικά κριτήρια συνηγορούν και δηλώσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.
«Πάντα οι αποφάσεις του πρωθυπουργού έχουν ενωτικό χαρακτήρα», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του, Πάνος Αμυράς.