Το σχέδιο για την ανακούφιση 200.000 Ελλήνων που έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, περιέγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα».
Όπως διευκρινίζεται οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει, όμως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως εκτιμάται δεν αργούν οι τελικές ανακοινώσεις.
Το σχέδιο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με ελβετικό φράγκο που συνάφθηκαν το διάστημα 2006- 2008.
Προβλέπεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ η οποία θα αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο της οφειλής.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ TODAY PRESS
Από τις 21 Δεκεμβρίου το ρεπορτάζ το Δημήτρη Κυριακόπουλου, ανέφερε πως την προσήκουσα λύση στο μείζον πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο (μαζί με τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές οι εμπλεκόμενοι υπολογίζονται σε 200.000) μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για την υπό επεξεργασία κυβερνητική παρέμβαση, τοποθετούνται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ενδεικτική, των κυβερνητικών προθέσεων είναι η πρόσφατη αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε από τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες να κάνουν υπομονή, καθώς το θέμα είναι περίπλοκο και σημείωσε: «Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπεται, βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών».
Υπενθυμίζεται, ότι τα εν λόγω δάνεια (στην συντριπτική πλειονότητά τους στεγαστικά) δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2006-2008, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1 ευρώ προς 1,6 ελβετικά φράγκα, ενώ σήμερα κινείται στην περιοχή του 1 προς 0,94. Με την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση, καθώς οι οφειλές τους αυξάνονται και καθίστανται δυσβάστακτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί βρίσκονται σήμερα να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.
Πάντως, το 2019 ο Άρειος Πάγος έλαβε απόφαση εναντίον δανειοληπτών που αμφισβήτησαν τη ρήτρα για την εξόφληση των δανείων με βάση τις ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου, κρίνοντας ότι οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους.
Καταγγελία εναντίον της Ελλάδας
Προ ημερών, ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), έκανε γνωστό ότι υποβλήθηκε και εισήχθη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγελία κατά της Ελλάδος, αναφορικά με την παραβίαση από την Ελληνική Δημοκρατία του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).
«Το Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας λόγω της παραβίασης από τον Άρειο Πάγο των υποχρεώσεων που επιβάλλει στα εθνικά δικαστήρια το ενωσιακό δίκαιο, και ειδικότερα ο μηχανισμός της προδικαστικής παραπομπής. Με την κίνησή αυτή ο ΣΥΔΑΝΕΦ φιλοδοξεί να πείσει την Επιτροπή να κινηθεί και να λάβει μέρος στο νομικό τους αγώνα ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διακοπεί εν τη γενέσει της η παράνομη και παράλογη αυτή στάση των δικαστηρίων της Ελλάδας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Το παράδειγμα της Ουγγαρίας
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η χορήγηση δανείων σε ελβετικό φράγκο εξελίχθηκε σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, κυβερνήσεις επέλεξαν τον οδό των νομοθετικών παρεμβάσεων.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με έκθεση think tank του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ουγγρικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2015, έγινε υποχρεωτική μετατροπή των δανείων ελβετικού φράγκου σε τοπικό νόμισμα με βάση την ισοτιμία της 7ης Νοεμβρίου 2014, ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης του δανείου.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, με τη μετατροπή αυτή μειώθηκε η αξία των δανείων ελβετικού φράγκου από 14,8 δισ. σε 3,8 δισ. ελβετικά φράγκα. Το παράδειγμα της Ουγγαρίας ακολούθησαν στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο πρόβλημα από τα δάνεια ελβετικού φράγκου (Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία).