Η Κίνα φαίνεται να αντιμετωπίζει μια μυστηριώδη ιογενή επιδημία, όπως αναφέρθηκε την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γεμάτες νοσοκομειακές μονάδες, με ασθενείς που φορούν μάσκες και γονείς να περιμένουν σε μεγάλες ουρές στις παιδιατρικές κλινικές, κρατώντας τα άρρωστα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για υπερπλήρεις κρεματόρια και γραφεία κηδειών. Οι εικόνες αυτές, σε συνδυασμό με την απουσία επίσημων ανακοινώσεων, φέρνουν στη μνήμη τις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορονοϊού, όπως σχολιάζουν πολλοί παρατηρητές.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την έξαρση με έναν λιγότερο γνωστό ιό, τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV), ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κοινό κρυολόγημα. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιοι δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτή τη σύνδεση. Η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει τον χειμώνα του 2022-2023, όταν η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με αυξημένα κρούσματα πνευμονίας που αποδόθηκαν στο μυκόπλασμα.
Εκείνη η έξαρση συνδέθηκε με τη μειωμένη φυσική ανοσία των παιδιών, η οποία αποδόθηκε στα παρατεταμένα lockdown και στο κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το 30% των διαγνωστικών εξετάσεων είναι θετικές για γρίπη, ενώ περίπου 1 στους 7 ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή αναπνευστική νόσο.
Πάντως, το κινεζικό ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποίησε ότι τα ποσοστά των πολλαπλών ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη, βρίσκονται σε άνοδο. Στην τελευταία του έκθεση, για την εβδομάδα έως τις 29 Δεκεμβρίου, τα στοιχεία έδειξαν ότι το 7,2% των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία των τοπικών νοσοκομείων στις βόρειες επαρχίες οφειλόταν σε ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πάνω από τα επίπεδα της ίδιας εβδομάδας σε κάθε περίοδο γρίπης από το 2021.
Τα στοιχεία για το νότιο τμήμα της χώρας έδειξαν ότι το 5,7% των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία οφειλόταν σε ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και, επίσης, πάνω από τα επίπεδα της ίδιας εβδομάδας το 2021, όταν το 4,1% των επισκέψεων οφειλόταν σε ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Ήταν, ωστόσο, κάτω από τα επίπεδα του 2022 και του 2023.
Βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνουν υπερφορτωμένες νοσοκομειακές μονάδες στην Κίνα, άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12). Μάλιστα, πολλοί ισχυρίζονται ότι δείχνουν νοσοκομεία στη Χουνάν – μια επαρχία στο κέντρο της χώρας – καθώς και σε άλλες περιοχές.
Mystery disease outbreak in China overwhelms hospitals in chilling echo of Covid dark days https://t.co/zGwTrCHWGV pic.twitter.com/3iKdm61GvP
— Mail+ (@DailyMailUK) January 3, 2025
Το Aboluowang News, ένας ειδησεογραφικός πάροχος με έδρα τις ΗΠΑ που καλύπτει την Κίνα, δημοσίευσε αποσπάσματα από έναν αγρότη στην επαρχία Χουνάν, γνωστό ως κ. Πενγκ, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Πολλοί άνθρωποι έχουν κρυολογήσει και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άρρωστοι. Περίπου επτά ή οκτώ άνθρωποι πέθαναν αυτή την εβδομάδα σε αυτή την περιοχή. Κάποιοι ήταν στα 50, 60, 70, 80 και 40».
Η ιστοσελίδα δημοσίευσε, επίσης, αποσπάσματα που έλεγε ότι προέρχονται από μια διευθύντρια κηδειών, ονόματι κ. Γουάνγκ, η οποία φέρεται να τους είπε ότι υπήρχαν μεγάλες ουρές στο κρεματόριό της, τονίζοντας: «Υπάρχουν μεγάλες ουρές για αποτέφρωση τώρα. Σήμερα, άνοιξαν τρεις κλίβανοι VIP. […] Αν δεν γνωρίζατε για το κρεματόριο, θα νομίζατε ότι πουλάει πρωτοχρονιάτικα προϊόντα, όπως ακριβώς μια εμπορική έκθεση κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους».
Σε μια άλλη περίπτωση, ένας Κινέζος μπλόγκερ με το όνομα «Please Fei Ge» δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αρρωστήσει από μια ασθένεια αφού ταξίδεψαν στην Γκουανγκζού για μια εκδήλωση. Αφού επέστρεψαν στην επαρχία καταγωγής τους, η οποία δεν κατονομάστηκε, και οι δύο είχαν πυρετό, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Έτσι, απομονώθηκαν από τα παιδιά τους για τρεις ημέρες για να αποφύγουν τη μετάδοση της μόλυνσης.
Ο συναγερμός σήμανε στην Κίνα, πέρσι, για την αύξηση των κρουσμάτων μυστηριώδους πνευμονίας μεταξύ των παιδιών, με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο με πλήθη που φορούσαν μάσκες και εισέρχονταν στα νοσοκομεία του Πεκίνου. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν – τότε – ότι η επιδημία δεν προκλήθηκε από νέο ιό, αλλά οφειλόταν στην αναζωπύρωση των ασθενειών μετά το τέλος του lockdown.