Πρόγραμμα για ανέργους με ενίσχυση 17.000 ευρώ
Οι γυναίκες σε πρώτο πλάνο…
«Τρέχει» έως τις 21 Ιανουαρίου του 2025, το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες που υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Στόχος του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 5.880 ανέργους, ηλικίας 30 – 59 ετών, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.
Η δράση «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027 με τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη να ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 17.000€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
– 1η δόση ύψους 4.600 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας.
– 2η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
– 3η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 και λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, δήλωσε:
«Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι η περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν περιθώρια βελτίωσης όπως οι γυναίκες. Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη ανέργων ηλικίας 30-59 ετών, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση καθώς δίνει έμφαση στις γυναίκες με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συχνά αντιμετωπίζουν στον επιχειρηματικό τομέα και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους ανέργους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα προς μια δυναμική και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.»
Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε:
«Τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της πρόσβασης των ανέργων στο επιχειρείν. Με τη νέα δράση του ΕΣΠΑ στοχεύουμε στη στήριξη με 100 εκ. ευρώ σχεδόν 6.000 επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δίνοντας μάλιστα έμφαση στις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 των ανέργων στη χώρα μας. Συνεχίζουμε, ακόμα πιο εντατικά, τις επενδύσεις στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στις ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι γυναίκες, με καινοτόμες δράσεις. Στόχος η συνεχής μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης.»
2025: Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου το νέο διζωνικό τιμολόγιο
Σε ισχύ θα τεθεί το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, από την 1η Φεβρουαρίου του 2025, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.
Το νέο αυτό σύστημα αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) τιμολόγιο (μετρητή με δυνατότητα καταγραφής σε δύο ζώνες ή νέο έξυπνο μετρητή). Το διζωνικό τιμολόγιο ενέχει τη μεσημβρινή ζώνη και τη νυχτερινή. Το ωράριο αυτών των ζωνών θα είναι διαφορετικό τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η πρόσβαση των καταναλωτών σε ηλεκτρικό ρεύμα τις ώρες που είναι πιο φθηνό. Τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή, διαμορφώνονται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:
▪ Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
▪ Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:
▪ Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
▪ Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Επίδομα ανεργίας: Τι ισχύει για το νέο έτος
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα από εκπόνηση μελέτης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG REFORM.
Στόχος του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, να παρακινεί περισσότερο στην εύρεση εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό.
Η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να εκκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2025 και μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες.
Οι στόχοι του νέου επιδόματος ανεργίας είναι οι εξής:
Παρακίνηση για εργασία: Θα παρακινεί τους ανέργους για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία καθώς θα ξεκινάει υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και θα βαίνει μειούμενο.
Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τις καταβληθείσες εισφορές και δεν θα εξομοιώνει περιπτώσεις με μεγάλες διαφορές, όπως ήδη συμβαίνει στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σήμερα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν κάποιος εργάστηκε 2 χρόνια με κατώτατο μισθό ή 20 χρόνια με 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για την ίδια διάρκεια.
Αποτελεσματικότητα: Η συγχώνευση και αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών θα εξασφαλίσουν την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της παροχής.
Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Εκκινεί από επιδότηση 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και μειώνεται σταδιακά στο τέλος της περιόδου επιδότησης.
Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Μεταβλητό μέρος επιδότησης («μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (καταμετρώνται από το 4ο έως και το 20ο έτος ασφάλισης) και τον μέσο όρο αποδοχών του (όταν είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό). Ο υπολογισμός γίνεται με τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης και τον μέσο όρο αποδοχών με το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικής φύσης (δηλ. προκύπτει από καταβληθείσες εισφορές ανεργίας κατά τον εργασιακό βίο) και όχι προνοιακής φύσης.
Προϋποθέσεις:
α) Ένταξη στην τακτική επιδότηση,
β) 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 50 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών
γ) Αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η ουσιαστική στήριξη των ανέργων σε κρίσιμο χρόνο και η παροχή κινήτρων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, και με βάση τα πορίσματα της τελικής αξιολόγησης, θα τροποποιηθεί αναλόγως και θα εφαρμοσθεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων.