Από τις αρχές του έτους, ξεκινά πιλοτικά ένα νέο επίδομα ανεργίας, με διάρκεια έως 16 μήνες, που στοχεύει να γίνει πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και αποτελεσματικό.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε 15.000 δικαιούχους που θα επιλεγούν τυχαία, εισάγει μια νέα λογική στο σύστημα επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος θα αντιστοιχεί στο 70% του μέσου νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου (581 ευρώ) ή στο μέσο ημερομίσθιο του δικαιούχου, εάν αυτός είχε τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσίας. Θα υπάρχει, όμως, ανώτατο όριο στα 1.297,45 ευρώ.
Τα τρία μέρη του νέου επιδόματος:
- Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Ξεκινά από το 70% του κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου και μειώνεται σταδιακά. Η ελάχιστη προϋπόθεση είναι 175 ημέρες ασφάλισης κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση, εξαιρώντας τους δύο τελευταίους μήνες.
- Μεταβλητό μέρος επιδότησης: Λειτουργεί ως «μπόνους» για όσους έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης από το 4ο έως το 20ό έτος, τον μέσο όρο αποδοχών, και το κατώτατο ημερομίσθιο. Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 50 μήνες, αποδοχές πάνω από τον κατώτατο μισθό και ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας.
- Πρόσθετες παροχές και προσαυξήσεις: Περιλαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες ή προστατευόμενα μέλη.
Στόχοι του νέου επιδόματος
- Παρακίνηση για εύρεση εργασίας: Το επίδομα θα ξεκινά με υψηλότερη αποζημίωση τους πρώτους μήνες και θα μειώνεται σταδιακά, ενθαρρύνοντας τους ανέργους να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία.
- Δικαιοσύνη και ανταποδοτικότητα: Η νέα δομή αναγνωρίζει τις καταβληθείσες εισφορές, εξαλείφοντας την ισοπέδωση μεταξύ διαφορετικών ασφαλιστικών ιστορικών.
- Αποτελεσματικότητα: Με τη συγχώνευση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών, το νέο σύστημα επιδιώκει να καταστεί πιο απλό και λειτουργικό.
Η εφαρμογή του προγράμματος βασίζεται σε μελέτη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και εντάσσεται στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG REFORM. Μετά το πέρας της πιλοτικής φάσης, το επίδομα θα αξιολογηθεί και, εφόσον κριθεί επιτυχημένο, θα εφαρμοστεί καθολικά.
Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025, με τους δικαιούχους να επιλέγονται τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος. Αφορά όσους δεν έχουν λάβει τακτική επιδότηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Δεν απαιτείται ξεχωριστή αίτηση, καθώς χρησιμοποιείται η ίδια που υποβάλλεται για την υπάρχουσα τακτική επιδότηση ανεργίας. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα, με εξαίρεση τη βεβαίωση για μονογονεϊκή ιδιότητα, η οποία θα πρέπει να επισυνάπτεται στην αίτηση.
Με την εφαρμογή του νέου αυτού μοντέλου, το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να προσαρμόσει την επιδοματική πολιτική στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, συνδυάζοντας κοινωνική προστασία με κίνητρα για την επανένταξη στην απασχόληση.