Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανακοίνωσε την καταγραφή αγέλης λύκων αποτελούμενης από εννέα άτομα (τέσσερα ενήλικα και πέντε νεαρά) στην περιοχή του Ταϋγέτου, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους παρακολούθησης. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη παρουσία λύκων στον Ταΰγετο από το 1930, γεγονός που εγείρει νέα δεδομένα για την άγρια ζωή της περιοχής.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από περιστατικό θανάτωσης 40 αιγών και ενός ποιμενικού σκύλου στις 18 Οκτωβρίου 2024, στο Δ.Δ. Αλαγονίας Μεσσηνίας, το οποίο κινητοποίησε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Μεσσηνίας (ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ), συλλέχθηκαν πληροφορίες για την περιοχή. Το Νοέμβριο 2024, επιστημονικό προσωπικό της οργάνωσης πραγματοποίησε εκτενή επιτόπια έρευνα, καλύπτοντας 30 χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου και τοποθετώντας τέσσερις αυτόματες φωτογραφικές κάμερες. Οι κάμερες κατέγραψαν την αγέλη των λύκων, επιβεβαιώνοντας την παρουσία τους. Επιπλέον, φωτογραφία ενός νεκρού λύκου από σύγκρουση με όχημα στην ίδια περιοχή παραχωρήθηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας.
Τα ευρήματα της έρευνας κοινοποιήθηκαν με ειδικό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Διευθύνσεων Δασών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και του ΕΛΓΑ. Το υπόμνημα περιλαμβάνει προτάσεις για τη διαχείριση και προστασία του πληθυσμού λύκων στην περιοχή.
Παρότι η παρουσία λύκων στον Ταΰγετο δεν είχε καταγραφεί επίσημα από το 1930, υπήρχαν αναφορές για ενδείξεις παρουσίας τους στην Πελοπόννησο την περίοδο 2019-2022. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ πραγματοποίησε δειγματοληψίες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024 στη βόρεια Πελοπόννησο, καλύπτοντας 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη δειγματοληψία δεν καταγράφηκαν λύκοι, ούτε εντοπίστηκαν βιοδηλωτικές ενδείξεις παρουσίας τους.
Η επιστροφή των λύκων στον Ταΰγετο, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, εγείρει ζητήματα διαχείρισης της συνύπαρξής τους με την κτηνοτροφία και τον άνθρωπο. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς και ερευνητές στην ομάδα μελέτης της «Υπηρεσίας 7» του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Εποπτεία και Αξιολόγηση του Καθεστώτος Διατήρησης ειδών θηλαστικών (πλην των θαλασσίων) κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» (2022-2025), στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 17 της οδηγίας 92/43 της Ε.Ε. Η πΜΚΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει αναλάβει επίσημα την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης του πληθυσμού του λύκου (Canis lupus) στο μεγαλύτερο τμήμα της κατανομής του είδους στην Ελλάδα και η πΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συμπληρωματικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Η υλοποίηση της «Υπηρεσίας 7» από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, υποστηρίζεται επίσης από το πρόγραμμα: «Υλοποίηση έργων στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την διαφύλαξη εμβληματικών ειδών της Μεσογείου στην Ελλάδα μέσα από την συνεργασία περιβαλλοντικών οργανώσεων» που συντονίζεται από το WWF Ελλάς, και περιλαμβάνει δειγματοληψίες σε 50 περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας (έχουν ολοκληρωθεί) καθώς και μια προκαταρκτική διερεύνηση της παρουσίας λύκου στην περιοχή της Πελοποννήσου.