Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Today Press
O Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλά στην Today Press για το σήμερα και το αύριο στο πεδίο της Υγείας. Παραδέχεται πως «οι ελλείψεις προσωπικού είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα», σημειώνει πάντως πως σήμερα, έχουμε 10.000 περισσοτέρους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ό,τι είχαμε το 2019.
«Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα, τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του», σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το 2025, ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ θα είναι 100% πάνω από ότι ήταν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογραμμίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται διεξοδικά στο σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης» αλλά και στο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» και ανακοινώνει πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς ολοκαίνουριου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Έχετε δηλώσει ότι το 2025 θα είναι “έτος τομή” για το ΕΣΥ με ιστορικά υψηλή χρηματοδότηση. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νοσοκομεία;
Πράγματι, στην πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, ανέφερα ότι το 2025 θα είναι «έτος τομή» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διότι θα έχουμε τις περισσότερες και μαζικότερες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα του και θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας. Το 2025, ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ θα είναι για πρώτη φορά άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 100% πάνω από ότι ήταν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτά τα χρήματα είναι μόνο για το ΕΣΥ, όχι συνολικά για την υγεία. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε ήδη. Έχουμε θεσπίσει κίνητρα, και θεσμικά και οικονομικά, για την προσέλευση γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία και τις άγονες περιοχές, τα οποία ήδη λειτουργούν και φέρνουν πολλούς γιατρούς. Οι προσκλήσεις που ξεκινάνε για μόνιμο προσωπικό για το 2025 είναι ήδη καθ’ οδόν και το επόμενο διάστημα θα έχουν ανέβει στις πλατφόρμες. Το ίδιο και οι προσκλήσεις για το επικουρικό προσωπικό. Το έλλειμμα προσωπικού του ΕΣΥ υπάρχει, είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά σήμερα είναι λιγότερο απ’ ό,μτι πριν από δύο χρόνια.
Έχετε πει ότι έχουμε 10.000 περισσότερους εργαζόμενους στο ΕΣΥ από το 2019. Τι ποσοστό αυτών αφορά μόνιμες θέσεις, και πώς διασφαλίζεται η συνέχεια στις παροχές υπηρεσιών με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας;
Εάν μετρήσεις μόνο το μόνιμο προσωπικό, όπως κάνουν συνήθως οι συνδικαλιστές, έχουμε λιγότερο μόνιμο προσωπικό από ό,τι είχαμε το 2019. Εάν μετρήσεις όμως το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού, όχι δηλαδή μόνο τους μόνιμους αλλά και τις άλλες μορφές σχέσεων εργασίας, σήμερα έχουμε περισσότερο προσωπικό. Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ιδεολογικό ζήτημα. Παραδείγματος χάρη, το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει, «δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν κάποιος είναι επικουρικός ή αν είναι με μπλοκάκι ή αν είναι με οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικού έργου, εμένα με ενδιαφέρει μόνο ο μόνιμος». Σε αυτήν την ιδεολογική διάσταση θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Εμένα με νοιάζει να έχω γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό στα νοσοκομεία. Ποια είναι η σχέση εργασία τους, είναι δευτερεύον θέμα. Θέλω ο ασθενής να βρίσκει προσωπικό. Σήμερα, λοιπόν, έχουμε 10.000 περισσοτέρους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ό,τι είχαμε το 2019 και αυτό δεν μπορούν να το αμφισβητήσουν ούτε οι πιο σκληροί επικριτές μας.
Αναφέρατε ότι η αντιπολίτευση λέει “τεράστιες ανοησίες” για την κατάρρευση του ΕΣΥ. Πώς απαντάτε στους πολίτες που βιώνουν καθημερινές δυσκολίες στα νοσοκομεία;
Είχα βαρεθεί να ακούω στην αρχή της θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας ότι το ΕΣΥ καταρρέει. Πλέον, ένα χρόνο μετά, πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το ΕΣΥ όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά αντίθετα βρίσκεται σε τροχιά ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δαπανήσει το 2025 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 100% περισσότερα χρήματα από όσα δαπανούσε για τον ίδιο αριθμό νοσοκομείων η Πρώτη Φορά Αριστερά. Επιπλέον, το 2025, θα ολοκληρωθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα περισσότερα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν γίνει από την ίδρυσή του. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ανακαινίζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Όσοι αμφισβητούν αυτά που λέω δεν έχουν παρά να πάνε να δουν με τα μάτια τους το εργοτάξιο στο νοσοκομείο «Αττικόν», μία από τις ναυαρχίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας όχι απλώς ανακαινίζεται αλλά ξανακτίζεται και από 1.000τμ θα έχει μέγεθος 5.000τμ. Παρόμοια έργα γίνονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όχι μόνο στα ΤΕΠ αλλά και σε πάρα πολλές κλινικές. Η συνολική δαπάνη για την κτιριολογική ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του ΕΣΥ, μέσα στο 2025, θα είναι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, θα διαθέσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία και για τα κέντρα υγείας. Με όλα αυτά που σας ανέφερα, βλέπετε εσείς ένα ΕΣΥ που καταρρέει ή ένα ΕΣΥ που επαναιδρύεται; Εμείς στους συμπολίτες μας απαντάμε με έργα, όχι με λόγια. Προφανώς δεν είναι όλα τέλεια, προφανώς υπάρχουν ακόμα προβλήματα και ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το βέβαιο όμως είναι ότι το ΕΣΥ αλλάζει και αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο.
Έχετε υποσχεθεί ότι η αναμονή στα επείγοντα θα μειωθεί κατά δύο ώρες μέχρι το Πάσχα. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Προκειμένου να μειώσουμε την αναμονή στα επείγοντα, που όντως είναι πολύωρη, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων που κάποια ήδη εφαρμόζονται και κάποια άλλα θα εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα. Π.χ. έχουμε αλλάξει τον τρόπο συνεφημέρευσης, έχουμε προσλάβει περισσότερους γιατρούς και τραυματοφιορείς στα ΤΕΠ, έχουμε βγάλει εγκύκλιο ώστε τα νοσοκομεία να παίρνουν γνωμάτευση από ακτινολόγο εξ αποστάσεως αν δεν υπάρχει βάρδια ακτινολόγου και πολύ σύντομα θα δείτε να εφαρμόζεται πιλοτικά το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» – δηλαδή το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών στα επείγοντα – αρχικά σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής και σταδιακά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Με τα μέτρα που ήδη σας ανέφερα πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε πετύχει μια αναλογική μείωση δύο με δυόμιση ώρες.
Το σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις πρόληψης. Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του και πώς αντιμετωπίζετε την κριτική για τις κατηγορίες περί αδιαφάνειας σε μερικές δράσεις;
Η μεγαλύτερη και εμβληματικότερη δράση του Υπουργείου Υγείας, για το έτος 2025, είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» και οι προληπτικές εξετάσεις που διενεργούνται μέσω αυτού. Στην Ελλάδα μιλάγαμε για την ανάγκη της πρόληψης εδώ 50 χρόνια. Η πρώτη κυβέρνηση που οργανωμένα και σε μαζική κλίμακα εκτελεί πρόγραμμα αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για την πρόληψη είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» παράλληλα τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου με όλο το screening από το τεστ μέχρι την κολονοσκόπηση και την επέμβαση στο χειρουργείο και φυσικά, το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει, στις αρχές του ’25, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών παθήσεων.
Πέραν του οφέλους στην υγεία που προφανώς είναι το μείζον, έχουν και ένα χαρακτήρα εξοικονόμησης πολύ μεγάλων πόρων, διότι αντιμετωπίζοντας αυτές τις ασθένειες από την αρχή, τελικά σου κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι αν τις αντιμετωπίσεις στη συνέχεια.
Αναφέρατε ότι το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» θα επεκταθεί για κατ’ οίκον θεραπείες στους ογκολογικούς ασθενείς. Πώς θα διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση και χρηματοδότηση για την επιτυχία αυτού του μέτρου;
Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» ξεκίνησε πριν από περίπου 1.5 χρόνο από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» και αφορά στη χορήγηση θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι. To πρόγραμμα έχει επεκταθεί και εφαρμόζεται πλέον και σε άλλα 4 νοσοκομεία της χώρας: στο «Μεταξά», στο «Θεαγένειο», στο «ΑΧΕΠΑ» και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. To πρόγραμμα έχει ενταχθεί σε μία ευρύτερη δράση του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Νοσοκομείο στο Σπίτι – ΝΟΣΠΙ» με προϋπολογισμό 14,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεσμεύτηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την υποστήριξη αυτής της χρηματοδότησης, ο «Άγιος Σάββας» θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις προσωπικού, με στόχο να διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Οίκοθεν» μέχρι το τέλος του 2026. Μέχρι σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 150 ασθενείς.
Το ΕΣΥ εξοπλίζεται με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη συντήρηση και την επάρκεια τεχνικής υποστήριξης σε βάθος χρόνου;
Βρισκόμαστε σε διαδικασία αγοράς ολοκαίνουριου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσουμε τελείως καινούριο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο σύνολο σχεδόν του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα, τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του.