Στο θέμα του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε εκτενώς η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα αναγκαίο «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζόμενους. Εξήγησε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί πως κανείς δεν θα αμείβεται με λιγότερα από 950 ευρώ.
Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι η ύπαρξη ενός κατώτατου ορίου μισθού είναι απαραίτητη για την παροχή σταθερότητας στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις. «Ο εργαζόμενος χρειάζεται προβλεψιμότητα για να κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, να ξέρει αν θα πληρώσει το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, τα έξοδα του μήνα. Το ίδιο και η επιχείρηση για τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό», τόνισε.
Ανέφερε επίσης: «Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω και ρωτάω ευθέως την αντιπολίτευση τι τους πειράζει να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας; Να μπορούμε να πούμε ότι κανείς εργαζόμενος στη χώρα δεν θα πέσει κάτω από τα 950 ευρώ. Οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί να έρθουν να πουν εμένα δεν μου αρέσει το 950, θέλω 1.000, 1.100, θέλω 1.200. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά εμείς έχουμε ένα χρέος, εξασφαλίζουμε το πάτωμα της διαπραγμάτευσης, το κατώφλι, ούτως ώστε κανείς εργαζόμενος που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή να μην έχει λιγότερα από αυτό. Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία».
Ο γαλλικός μαθηματικός τύπος για τον κατώτατο μισθό
Σχετικά με τη μέθοδο καθορισμού του κατώτατου μισθού, η υπουργός ανέφερε ότι βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που εφαρμόζεται στη Γαλλία εδώ και 70 χρόνια. «Η Γαλλία έχει αυτόν τον μαθηματικό τύπο για αυτό το δίχτυ 70 χρόνια, 70 χρόνια έχει και αυτός ο τύπος που ακολουθούμε είναι ο γαλλικός τύπος με μια πολύ μικρή παραλλαγή η οποία είναι προς όφελος του εργαζόμενου, αλλά έχει αυτό το μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη την ακρίβεια δηλαδή όσο ανεβαίνουν οι τιμές να ανεβαίνει αυτό το κατώφλι και όσο αυξάνει η παραγωγικότητα της οικονομίας αντιστοίχως να ανεβαίνει και πάλι ο κατώτατος μισθός».
«Δεν έχουμε τελικά τόσες διαφορές συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Μία έχουμε. Γιατί να μην υπάρχει δίχτυ ασφαλείας; Αυτή είναι η ουσία. Ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία. Τι θα κάνει ο εργαζόμενος δηλαδή; Λέτε η Νέα Δημοκρατία 950 και πάνω. Ναι. Τα άλλα κόμματα τι λένε; Ό, τι συμφωνήσουν και αν δεν επέλθει συμφωνία, ο εργαζόμενος που μας παρακολουθεί, που αμείβεται με κατώτατο μισθό και θέλει να κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, αν δεν μπορεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, αν θα μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, αν θα μπορούν να βγουν τα έξοδα του μήνα. Τι του απαντούμε; Αν συμφωνήσουν και όταν συμφωνήσουν;».
Ενίσχυση συλλογικών συμβάσεων
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για τη βελτίωση των όρων εργασίας. «Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα παρακινεί εργοδότες και εργαζόμενους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχουμε ήδη επιτυχημένα παραδείγματα στον τουρισμό και την εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει στη χώρα μας έναν χρόνο για να συζητήσει σε βάθος με κοινωνικούς εταίρους και πολιτικά κόμματα, ώστε να καθοριστούν κίνητρα για περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. «Από τον Δεκέμβριο του 2024, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», υπογράμμισε.
«Υπάρχουν δύο πράγματα που απαιτούνται για τις συλλογικές συμβάσεις. Το ένα είναι ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι ευνοϊκό, θα παρακινεί εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών στο να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις. Ας πούμε στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη χώρα μας έχουμε δύο φωτεινά παραδείγματα, θα έλεγα, συλλογικής σύμβασης που έχει συναφθεί. Άρα θέλουμε συλλογικές συμβάσεις. Εμείς λοιπόν θα φροντίσουμε ούτως ώστε να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο με κίνητρα που θα ευνοούν τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Αλλά δεν αρκεί αυτό.
Πρέπει επίσης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εργαζόμενοι και εργοδότες και να συμφωνήσουν όπως το έκαναν στον τουρισμό και στην εστίαση, με εξαιρετικό τρόπο, αντιστοίχως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε αυτή την κουλτούρα».
Μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Η υπουργός στάθηκε και στη ραγδαία μείωση του μη μισθολογικού κόστους που έχει επιτύχει η κυβέρνηση. «Οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, ενώ έπεται νέα μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας το 2027», είπε. Η μείωση αυτή, όπως εξήγησε, ενίσχυσε την απασχόληση, συμβάλλοντας στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στο ταξίδι της στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Rebrain Greece, που αποσκοπεί στον επαναπατρισμό εξειδικευμένων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. «Θέλουμε να δείξουμε στους συμπατριώτες μας τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Παρέχουμε, μάλιστα, κίνητρα, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια, αν επιστρέψουν», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ήδη παρατηρείται τάση επιστροφής.
Συνοψίζοντας, η υπουργός υποστήριξε ότι ο συνδυασμός ενός ισχυρού κατώτατου μισθού, της ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί βασική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ πρωτοβουλίες όπως το Rebrain Greece ενδυναμώνουν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.