Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, μια δημοσκόπηση της Interview για την εφημερίδα Politic αποτυπώνει τον αντίκτυπο της απόφασης αυτής στο πολιτικό τοπίο και ειδικά στη βάση των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Αντίδραση των ψηφοφόρων στη διαγραφή Σαμαρά
Η έρευνα καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (70%) συμφωνεί με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων εμφανίζονται διχασμένοι, με το 48% να υποστηρίζει την απόφαση και το 44% να διαφωνεί.
Προηγείται η ΝΔ
Παρά τη συζήτηση γύρω από τη διαγραφή, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, καταγράφοντας ελαφρώς αυξημένο ποσοστό 27,2% (από 25%). Η κυριαρχία της ευνοείται από την αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ενιαία στρατηγική.
Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15,7%, ανεβαίνοντας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 31 βουλευτές, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση με μόλις 29 έδρες. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά.
Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από το νέο κόμμα Κασσελάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση στο 4,3%, κατατάσσοντάς τον στην 7η θέση, πίσω από μικρότερα κόμματα όπως η Ελληνική Λύση (8,5%), η Φωνή Λογικής (7%) και το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη (6%). Το νέο κόμμα του Κασσελάκη αναζητά κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονη εσωστρέφεια, αποσχίσεις και εσωκομματική κρίση, που πυροδοτήθηκαν μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικά ποσοστά κομμάτων:
- Νέα Δημοκρατία: 27,2% (από 25%)
- ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 15,7% (από 13,1%)
- Ελληνική Λύση: 8,5% (από 7,1%)
- ΚΚΕ: 8%
- Φωνή Λογικής: 7% (από 6%)
- Κίνημα Δημοκρατίας (Κασσελάκης): 6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 4,3% (από 6,6%)
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,5% (από 3,8%)
- ΝΙΚΗ: 3% (από 4,4%)
- ΜέΡΑ25: 3% (από 3,5%)
- Νέα Αριστερά: 2,5% (από 3%)
- Αναποφάσιστοι: 7,5% (από 14,5%)
Παραμένει δημοφιλέστερος ο Μητσοτάκης
Στις προσωπικές δημοτικότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος, με αυξημένο ποσοστό 39% (από 34,6%). Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί, επίσης με βελτίωση, φτάνοντας στο 26% (από 24,6%). Ωστόσο, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, η απάντηση «Κανένας» προηγείται με 45%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40% και ο Νίκος Ανδρουλάκης μόλις 15%.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει πως η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να επηρεάζει τις πολιτικές ισορροπίες. Σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έφερνε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Προβλήματα και αισιοδοξία για το μέλλον
Τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι η ακρίβεια, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι χαμηλοί μισθοί, ενώ ακολουθούν το δημογραφικό ζήτημα και τα εθνικά θέματα. Παρότι το 61% πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, υπάρχει μια αμυδρή αισιοδοξία: το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται αυξήθηκε από 25% τον Αύγουστο σε 36% τον Νοέμβριο.