Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η διαδικασία διαγραφής εκλογέων
30 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η διαδικασία διαγραφής εκλογέων

Δείτε αναλυτικά ποιους αφορά η διαδικασία και πώς γίνεται άρση διαγραφής

by todaypress stream
18/11/2024 17:29
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η διαδικασία διαγραφής εκλογέων
Share on FacebookShare on Twitter

Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο 5083/2024 για την επιστολική ψήφο, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο.

Στόχος της διαδικασίας αποτελεί η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από εκλογείς που παραμένουν εγγεγραμμένοι σε αυτούς, ενώ έχουν αποβιώσει, κυρίως στην αλλοδαπή, αλλά ουδέποτε ο θάνατός τους δηλώθηκε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος:

«Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, θα μας επιτρέψει να έχουμε την πραγματική αποτύπωση του εκλογικού σώματος και, εφεξής, τον πραγματικό προσδιορισμό της συμμετοχής και αποχής των εκλογέων σε κάθε εκλογική διαδικασία».

Ποιους εκλογείς αφορά η εκκαθάριση

Όπως ορίζεται στη σχετική διάταξη, η εκκαθάριση αφορά εκλογείς 80 ετών και άνω, οι οποίοι πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1944,

β) δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι φορολογική δήλωση ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 που έχουν υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2023,

γ) δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ και

δ) δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι ανωτέρω εκλογείς, προηγήθηκε διασταύρωση των στοιχείων τους, όπως εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους, με τα μητρώα του Δημοσίου, από τα οποία επιβεβαιώνονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, δηλαδή το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ και το Μητρώο Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τη διασταύρωση προέκυψε ότι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εγγεγραμμένοι 440.654 εκλογείς ηλικίας 80 ετών και άνω, οι οποίοι δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 2023, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ και δεν λαμβάνουν καμία σύνταξη.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν, κατά σημαντικό βαθμό, με τη μεταναστευτική ιστορία της χώρας, καθώς συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όπως ενδεικτικά η Φλώρινα και η Λακωνία, που εμφανίζουν κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποχής συγκριτικά με το σύνολο της χώρας, ήταν αυτές με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές κατά τις δεκαετίες του 1950 έως 1970 και, ταυτόχρονα, αυτές στις οποίες εμφανίζεται σήμερα μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 440.654 εκλογέων, συγκριτικά με άλλες.

Ενδέχεται, συνεπώς, Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι απεβίωσαν στο εξωτερικό, χωρίς να διατηρούν περιουσία ή άλλες οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, να μην έχουν δηλωθεί στη χώρα μας ως αποβιώσαντες, και άρα να μην έχουν διαγραφεί αυτομάτως από τους εκλογικούς καταλόγους, όπως ισχύει για τους εντός συνόρων αποβιώσαντες.

Για το σύνολο των 440.654 εκλογέων, έχει ήδη ενημερωθεί η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» (mpp.ypes.gov.gr), εμφανίζοντας το μήνυμα

«Είστε ενταγμένος στον κατάλογο Εκλογέων προς Διαγραφή από τους Εκλογικούς Καταλόγους, στο πλαίσιο της τρέχουσας εκκαθάρισης των Εκλογικών Καταλόγων. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Δήμο σας ή στην οικεία Διπλωματική Αρχή για να ζητήσετε να ανακληθεί η Διαγραφή σας.»

Τι χρειάζεται να κάνει ένας εκλογέας εφόσον συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις;

Το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους εκλογείς που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να επισκεφθούν την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» για να επιβεβαιώσουν, συμπληρώνοντας το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το έτος γέννησής του, αν εμφανίζεται στην εγγραφή τους το σχετικό μήνυμα.

Τα  βήματα για την άρση της διαγραφής από τους εκλογικούς καταλόγους

Εάν ένας εκλογέας εντοπίσει το μήνυμα ότι είναι ενταγμένος στον κατάλογο εκλογέων προς διαγραφή:

– μεταβαίνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 α) στον οικείο δήμο, δηλαδή είτε στον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος είτε στον δήμο όπου ψηφίζει ως ετεροδημότης είτε στον δήμο κατοικίας του ή β) στο προξενείο του τόπου κατοικίας του, αν είναι κάτοικος εξωτερικού, και

– ζητά, προσκομίζοντας την ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο (διαβατήριο εν ισχύ ή ληγμένο, δίπλωμα οδήγησης) την άρση της διαγραφής του από τους εκλογικούς καταλόγους.

Η άρση της διαγραφής ολοκληρώνεται άμεσα, την ίδια στιγμή, προκειμένου ο εκλογέας να παραμείνει εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να προσέλθει στον δήμο ή το προξενείο και ρητά εξουσιοδοτημένο από τον εκλογέα πρόσωπο, το οποίο, εκτός από το έγγραφο ταυτότητάς του, πρέπει να φέρει και εξουσιοδότηση του εκλογέα από το gov.gr (ή με θεώρηση γνησίου υπογραφής).

Στην περίπτωση αυτή, οικείος δήμος θεωρείται και ο δήμος όπου είναι εγγεγραμμένο ή ψηφίζει ή κατοικεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Αντίστοιχα, προξενείο του τόπου κατοικίας θεωρείται και το προξενείο του τόπου όπου κατοικεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Εάν ο εκλογέας δεν εντοπίσει στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μήνυμα ότι είναι ενταγμένος στον κατάλογο εκλογέων προς διαγραφή, σημαίνει ότι παραμένει εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο και δεν απαιτείται να προβεί σε καμία ενέργεια.

Διευκρινίζεται ότι, ακόμη κι αν ο εκλογέας δεν ζητήσει την άρση της διαγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, μπορεί να απευθυνθεί αποκλειστικά στον δήμο στου οποίου το δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένος, ούτως ώστε να επανεγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο. Επιπλέον, όπως ισχύει πάγια για κάθε εκλογική αναμέτρηση, ακόμη κι αν την ημέρα διεξαγωγής εκλογών ένας εκλογέας δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορεί και πάλι να προσέλθει στον δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένο και να λάβει «Βεβαίωση παραλειφθέντος εκλογέα». Με την βεβαίωση αυτή ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

 

 

Tags: ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΕΚΛΟΓΕΙΣΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξετάσεις PISA: Αρχίζουν αύριο στα σχολεία – «Πυξίδα» για τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο 2025

12/06/2025 10:10
Πανελλαδικές-ΓΕΛ: Δείτε τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2025: Πότε τα αποτελέσματα-Οι πρώτες εκτιμήσεις

12/06/2025 09:37
Ανακοινώνει τον Πασχαλάκη ο Ολυμπιακός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλάκης: Πήρε θέση για πρώτη φορά επίσημα για το επεισόδιο στη Μύκονο

12/06/2025 09:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικό ενοίκιο ή τίποτα: Το τέλος της «άτυπης συμφωνίας» και η νέα εποχή στην κατοικία

12/06/2025 09:24
Προπληρωμένη κάρτα: Λήγει στις 15 Ιουνίου η απόκτηση – Ποιες αγορές επιτρέπονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προπληρωμένη κάρτα: Λήγει στις 15 Ιουνίου η απόκτηση – Ποιες αγορές επιτρέπονται

12/06/2025 09:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις Ιουλίου 2025: Σε 2 δόσεις οι πληρωμές

12/06/2025 08:34
Νεκρός από πυροβολισμούς ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Γέρακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόνος στον Άγιο Παντελεήμονα: Βρέθηκε νεκρός Αφγανός – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Ιρανός 45 ετών

12/06/2025 08:16
Λήγει σήμερα η προθεσμία για υποβολή αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Συνέχεια εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

12/06/2025 08:12
Σήμερα 22 Ιουνίου γιορτάζει…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη 12 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

12/06/2025 08:06

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος ΚΟΚ: Τα πρόστιμα για παραβίαση κόκκινου και «STOP» – Αφαίρεση άδειας έως και οκτώ χρόνια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος ΚΟΚ: Τα πρόστιμα για παραβίαση κόκκινου και «STOP» – Αφαίρεση άδειας έως και οκτώ χρόνια

12 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο 2025

Πανελλήνιες 2025: Πότε τα αποτελέσματα-Οι πρώτες εκτιμήσεις

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved