«Τα όνειρα δε σταματάνε…», λέει με συνέντευξή της στην Today Press, η διακεκριμένη chocolate artist, Μίνα Αποστολίδη, που τα τελευταία 12 χρόνια ζει με την οικογένεια και τα τρία παιδιά της στις Βρυξέλλες, «κερδίζοντας» τους Βέλγους με τις σοκολατένιες δημιουργίες της.
Ως chocolate artist, θέλω να μου πείτε αν η «τέχνη» κρύβεται τελικά στην μορφή που θα δώσετε στην σοκολάτα ή στην γεύση του τελικού προϊόντος;
Η τέχνη – όποια μορφή αυτής- έχει να κάνει με την εμπειρία και το συναίσθημα που δημιουργεί στον καλλιτέχνη, αλλά και τον κοινωνό αυτής. Στην περίπτωση τη δική μου, θα έλεγα πως είναι το τελικό αποτέλεσμα: και η γεύση, αλλά και η μορφή, με τη γεύση λίγο να προπoρεύεται, διότι αν η σοκολάτα δεν δημιουργεί συναίσθημα, ή είναι αδιάφορη ή κακιά στη γεύση, η πιο ´όμορφη ´ να είναι εμφανισιακά θα πάει άδικα..
Η γεύση -όπως και αν το κάνουμε- είναι μια «προσωπική υπόθεση». Μπορούν όλοι να εκτιμήσουν με τον ίδιο τρόπο μια καλή σοκολάτα;
Όπως είπατε, η γεύση είναι ´προσωπική υπόθεση ‘. Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Για να εκτιμήσουμε όμως μια καλής ποιότητας σοκολάτα, γεύση, υφή, αρώματα χρειάζεται πάνω από όλα να έχουμε έναν εκπαιδευμένο ουρανίσκο και να είμαστε ανοιχτοί στις καινούργιες εμπειρίες – δοκιμές, ώστε να αποκτήσουμε γνώση και να τον εξελίξουμε. Για τη σοκολάτα νομίζω πως η ´εκπαίδευση ´ βρίσκεται στη δοκιμή πολλών, διαφορετικών ποιοτήτων σοκολατών, ώστε να φτάσουμε να αναγνωρίζουμε τί σημαίνει ´καλή σοκολάτα ‘. Μετά, το τί μας αρέσει, δηλαδή μία κρεμώδης υφή, μία σοκολάτα με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, γάλακτος ή μαύρη , αυτό είναι ´προσωπική υπόθεση ‘.
Είστε στις Βρυξέλλες από το 2012. Στην πατρίδα της σοκολάτας. Ήταν η επιθυμία για γνώση που σας οδήγησε στο Βέλγιο ή σας αρέσει να μπαίνετε στα βαθιά και στον γερό ανταγωνισμό;
Στο Βέλγιο αποφάσισα να έρθω για οικογενειακούς λόγους. Είχα ήδη αλλάξει καριέρα- από την επικοινωνία στον κόσμο της σοκολατοποιίας, όσο βρισκόμουν στην Ελλάδα. Στα ταξίδια μου στο Βέλγιο, πριν να μετακομίσω, είχα παρατηρήσει πως ενώ υπήρχαν πάνω από 2000 σοκολατοποιοί , αυτό που εγώ έκανα, δεν υπήρχε . Έτσι, δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Είπα πως θα κολυμπήσω στα βαθιά, γιατί πίστευα πως είχα να προσθέσω κάτι ακόμα στον κόσμο της σοκολάτας: τις γεύσεις μου, εμπνευσμένες από την ελληνική μου κληρονομιά, με το δικό μου τρόπο προσέγγισης στην παραγωγή, χρησιμοποιώντας κυρίως προϊόντα από την Ελλάδα, πολλά προστατευμένης ονομαστικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα σύκα Κύμης, τα φιστίκια Αυγινής, το κουμκουάτ Κέρκυρας, τη μαυροδάφνη Πάτρας .
Σε ποιες χώρες κάνετε εξαγωγή τις δημιουργίες σας; Είναι αλήθεια πως πουλάτε σοκολάτες ακόμη και στην Ιαπωνία;
Σοκολάτες στέλνουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου σε ιδιώτες. Εξαγωγές κάνουμε στην Ελλάδα, ως χονδρική, και ναι είχα συνεργαστεί με την Ιαπωνία, στις αρχές του δικού μου εργαστηρίου. Οι σοκολάτες μου, η Αθηνά (μαυροδάφνη και σύκο), η Σοφία (ελαιόλαδο και πορτοκάλι) και η Παυλίνα (σπιτικό βύσσινο λικέρ) με εκπροσώπησαν ως τιμώμενη σοκολατοποιός των πολυτελών καταστημάτων Τακασιμάγια το 2018. Ήταν μια συνεργασία- εμπειρία ´σχολείο’, που όμως αποφάσισα να μη συνεχίσω, γιατί οι δυνατότητες παραγωγής των χειροποίητων προϊόντων, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της γιαπωνέζικης αγοράς.
Όσοι έχουν δοκιμάσει σοκολάτα από τα χέρια σας, έχουν να το λένε. Πως θα περιγράφατε με λέξεις –σε εμάς τους υπόλοιπους- τη γεύση που τους μένει τόσο αξέχαστη;
Μάλλον, αυτήν την ερώτηση αξίζει να την κάνετε σε εκείνους που έχουν δοκιμάσει τις σοκολάτες μου. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας στείλω κάποια από τα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών ή να δούμε τα σχόλια στο google…
Έχετε διακριθεί πολλές φορές. Φοβηθήκατε ποτέ μήπως τα βραβεία στα στερήσουν την γνήσια έμπνευση; Μήπως το κυνήγι της διάκρισης «κοιμίσει» τις προσωπικές επιθυμίες;
Οι αναγνωρίσεις είναι, ας πούμε, ´έξωθεν καλή μαρτυρία’, αλλά δεν είναι η προτεραιότητά μου, όσο ευγνώμων είμαι για αυτές. Η ´έμπνευσή ´ μου είναι εκεί, και όπως σε όλους τους δημιουργούς έχει ανεβοκατεβάσματα. Υπάρχουν φορές που ´με κρατάω ‘ να σταματήσω να δημιουργώ, γιατί χάνω τον στόχο τον εμπορικό. Δεν κυνηγάω συνέχεια τις διακρίσεις , γιατί αν το έκανα αυτό, όντως θα έχανα τον στόχο, που παραμένει ο ίδιος: προϊόντα εμπνευσμένα, που ν´ αφήνουν το στίγμα τους στις ψυχές όσων τα δοκιμάζουν, εξαιρετικής ποιότητας , που να βγάζουν κυρίως, Ελλάδα, και που κάποια στιγμή θα αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας μας σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Θεσσαλονικιά. Με σπουδές στις ΗΠΑ στο κομμάτι της Επικοινωνίας με ειδικότητα στις Δημόσιες Σχέσεις & στη Δημοσιογραφία. Κάτοικος Ντουμπάι, για ένα φεγγάρι. Στο Βέλγιο τα τελευταία αρκετά χρόνια. Είναι όμως αυτός ο τελευταίος σταθμός;
Η Ελλάδα είναι μέσα μου, η ψυχή μου χαμογελάει εκεί. Η Αθήνα δε και η μερίδα των ανθρώπων που γνωρίζω τελευταία στην πόλη σας με έχουν γοητεύσει και τους νιώθω κοντά μου, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.. Το Βέλγιο έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου και ο τόπος που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω πραγματικότητα το σοκολατένιο όνειρό μου, αλλά και να μεγαλώσουν τα τρία παιδιά μου… Τα όνειρα δε σταματάνε και μου αρέσουν οι προκλήσεις. Είμαι ανοιχτή..