Στο ζήτημα του υπερτουρισμού, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας ‘’Reimagine Tourism in Greece‘’που πραγματοποιήθηκε στο Ελ. Βενιζέλος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά αντιμετωπίζει ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών, σε συγκεκριμένους, λίγους προορισμούς, λίγους μήνες το χρόνο.
«Όχι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού. Η Ελλάδα, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως συμπλήρωσε:
« Σε κάποια νησιά του Αιγαίου κάποιους μήνες το χρόνο αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα εξυπηρέτησης τουριστών λόγω υποδομών, όπου αυτές δοκιμάζονται. Αν είχαμε καλύτερες υποδομές θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερους τουρίστες. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε περισσότερους επισκέπτες ή αν θέλουμε επισκέπτες που να δαπανούν περισσότερα χρήματα»
«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε επισκέπτες που θέλουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα» είπε ο κ.Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι ο βασικός στόχος είναι τα έσοδα, και όχι μόνο ο αριθμός αφίξεων. Επισήμανε ότι έχει ενδιαφέρον το πόσα χρήματα δαπανούν οι τουρίστες και είπε ότι δεν θέλουμε η αυξημένη χρέωση των τουριστών να οδηγήσει με πτώση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.
Βασικός στόχος, τα έσοδα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο βασικός στόχος είναι τα έσοδα, και όχι μόνο ο αριθμός αφίξεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε επισκέπτες που θέλουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα»
Χρειαζόμαστε κι άλλες υποδομές
Τόνισε ακόμα, ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις με έμφαση στη βιωσιμότητα, και διαχώρισε τις υποδομές σε υποδομές εθνικής εμβέλειας που αφορούν την κυβέρνηση και υποδομές που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Βεβαρημένη δόμηση στις Κυκλάδες
Σε ό,τι αφορά την βεβαρημένη δόμηση στις Κυκλάδες είπε ότι έχει απαγορευθεί η έκδοση νέων αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη μέχρι να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις και εφόσον ολοκληρωθούν τα τοπικά σχέδια.
Όπως σημείωσε:
Η Σαντορίνη και η Μύκονος έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν αλλά οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα νησιά αυτά μπορεί να είναι σε βάρος του προϊόντος
Τέλη κρουαζιέρας
Αναφορικά με την ανταποδοτικότητα των τελών κρουαζιέρας, είπε ότι το ένα τρίτο από τα έσοδα θα κατευθύνεται σε επενδύσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο κανονιστικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.
Φραγμός στην εκτός σχεδίου δόμηση
Σημείωσε με έμφαση ότι θα μπει φραγμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με μια ισορροπημένη διάταξη, και θα μπούνε περιορισμοί γιατί υπάρχουν οικισμοί που πρέπει να προστατευθούν.
Για το Airbnb ανέφερε ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που ζήτημα είναι και η αλλοίωση του χαρακτήρα μιας γειτονιάς.
Όπως σημείωσε:
Γι αυτό δεν δίνονται νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο 1ο 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας
Μπήκε τάξη στις παραλίες
Αναφερόμενος στις παραλίες, είπε ότι έγιναν πάνω από 20 χιλιάδες έλεγχοι και πλέον μπήκε μια τάξη, αφού πάντα μπορούν να υπάρχουν ελεύθερες παραλίες.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα τύπου Βαρκελώνης με διαμαρτυρίες για τις παραλίες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη δημιουργία μιας κορυφαίας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ώστε να πειστούν τα νέα παιδιά ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να έχει προοπτική και να είναι προσοδοφόρα.
Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη έκτακτη εισφορά στον τουρισμό και τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί το φυσικό κάλλος των νησιών και «να πατήσουμε φρένο» ώστε να μην γυρίσουμε σε δέκα χρόνια να πούμε «πω πω τι κάναμε» στο όνομα μιας βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης.