Η ένταξη της αγοράς ενός αεροσκάφους πυρόσβεσης DHC-515, γνωστού και ως νέου τύπου Canadair, στο πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027» του ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η αγορά, συνολικής δημόσιας δαπάνης 53.135.584 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχος είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω απόκτηση αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της χώρας, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε όλες τις φάσεις δασοπυρόσβεσης, δηλαδή επιτήρηση, άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση μεγάλων συμβάντων.
O προτεινόμενος τύπος αεροσκάφους παρέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του υφιστάμενου σε σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
- η ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου ωφέλιμου φορτίου νερού ή επιβραδυντικού υγρού
- ο μεγαλύτερος χρόνος πτήσης και τα σύγχρονα συστήματα ναυτιλίας.
Επιπροσθέτως, τα αεροσκάφη τύπου DHC-515, λόγω της μεγαλύτερης αυτονομίας που διαθέτουν, μπορούν να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ρίψης νερού ή επιβραδυντικού αφρού χωρίς να επιστρέψουν στη βάση για ανεφοδιασμό.
Η προμήθεια του αεροσκάφους Canadair DHC-515, πραγματοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης του Καναδά, ως εγγυήτριας χώρας, και της κατασκευάστριας εταιρείας De Havilland Canada.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα κά) πρόκειται να προμηθευτούν συνολικά 20 αεροσκάφη.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με τον νόμο 5098/2024, η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά 7 αεροσκάφη Canadair DHC -515 μαζί με εξοπλισμό αρχικής υποστήριξης, την εκπαίδευση του προσωπικού και την υπηρεσία μεταφοράς.
Η προμήθεια των 7 αεροσκαφών εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και πρόκειται να πραγματοποιηθεί με πόρους του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης RescEU, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και του ΕΣΠΑ 2021-2027.