Η λέξη “παρακαταθήκη”, μπορεί να ανοίξει τελικά το δρόμο της επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για τη μέθοδο που ακολουθήθηκε με το θραύσμα Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο και το οποίο ήδη βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης.
Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα (30.09.24) με πρωτοβουλία της Αθήνας και αναφερόμενος στο «θραύσμα Fagan» που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ως deposit (κατάθεση), ο Νίκος Αλιβιζάτος, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project, είπε ότι ο όρος θα πρέπει να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «παρακαταθήκη». «Δεν είναι απλώς μια λέξη», είπε ο κ. Αλιβιζάτος, «είναι μία έννοια που περιλαμβάνεται στον Αστικό μας Κώδικα, στο άρθρο 822, που προέρχεται από το Ρωμαϊκό Δίκαιο».
Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο «Αν υπογράψουμε μία συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τη συναλλαγή σαν ”παρακαταθήκη” δεν αναγνωρίζουμε αυτομάτως στον καταθέτη την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, κάτι που λύνει πολλά προβλήματα» σημείωσε για να διευκρινίσει πως «η μόνη νομική υποχρέωση που προκύπτει είναι να επιστρέψει το αντικείμενο όταν ζητηθεί».
«Μπορούμε έτσι να αφήσουμε κατά μέρος το ιδιοκτησιακό και να προχωρήσουμε» κατέληξε.
Σύμφωνα με το «Parthenon Project» η «win – win» λύση προβλέπει τα εξής:
-Το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει να έχει μια κορυφαία παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών αντικειμένων. Η πολιτιστική μας συνεργασία θα δει ελληνικά αριστουργήματα να αποστέλλονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί εκτός Ελλάδας.
-Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που σήμερα στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο, πίσω στην Αθήνα. Θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης ως ένα πλήρες καλλιτεχνικό έργο συνεπές με το όραμα των δημιουργών του. Η έκθεση τέτοιων αντικειμένων θα προσέλκυε το κοινό στο Βρετανικό Μουσείο και θα πρόσφερε στους επισκέπτες ένα παράθυρο σε μια συναρπαστική και σημαντική περίοδο στην παγκόσμια ιστορία.
-Θα δημιουργηθεί ένα μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για την υποστήριξη της πολιτιστικής συνεργασίας.