του Βασίλη Κορκίδη προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων μικρομεσαίων σε μια πρώτη αντίδραση για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, χαιρέτισαν την αξιολόγηση και τις προτάσεις της έκθεσης, πιστεύοντας πως εντοπίζει σωστά τα προβλήματα που έχει η Ευρώπη με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, συνοδευόμενα και με μια σαφή έκκληση για επείγουσα δράση.
Οι μικρομεσαίοι των κρατών μελών έχουν ζητήσει επανειλημμένα σημαντικές αλλαγές πολιτικής που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει ευημερία και να διασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα. Η έκθεση επιβεβαιώνει τα αιτήματά και τις ανάγκες της αγοράς για αυτή τη νέα εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης προχωρά ακόμη παραπέρα ζητώντας να αυξηθούν μαζικά οι προσπάθειες για να καλύψουν τη διαφορά με τις ΗΠΑ και την Κίνα, όταν πρόκειται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι πιο σημαντικές πτυχές για τις ΜμΕ σε αυτό το πλαίσιο είναι η μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού φόρτου, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, η καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και περισσότερη αμοιβαιότητα και δικαιοσύνη όσον αφορά τις σχέσεις με τρίτες χώρες. Συνοψίζοντας τις προσδοκίες των ΜμΕ θα πρέπει να τονίσουμε ξανά στους νέους επιτρόπους τη σημασία της αρχής «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα», αφού αντιπροσωπεύουν 24,3 εκατ. από τις συνολικά 24,7 εκατ. εταιρείες στην Ευρώπη. Η νομοθεσία θα πρέπει να συνταχθεί από τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γνώμονα τις ικανότητες αυτής της μεγαλύτερης πλειοψηφίας.
Τα χαρτοφυλάκια και οι αρμοδιότητες δεν θα μας απαλλάξουν από τις δυσκολίες, ούτε θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά μπορούν άμεσα και έμμεσα να τα προσεγγίσουν και να τα μειώσουν με διάφορες δράσεις που θα συμβάλουν στο να γίνει η Ευρώπη ξανά ελκυστικός τόπος επενδύσεων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού που ανέλαβε ο Έλληνας Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, αναδεικνύει την κομβική, γεωπολιτική και στρατηγική θέση της Ελλάδας, ως ευρωπαϊκή πύλη για το διεθνές εμπόριο, τη μεταφορική διασυνδεσιμότητα, την ενίσχυση των υποδομών, της τουριστικής ανάπτυξης και βεβαίως επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της χώρας μας στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων. Ευχόμαστε στον Έλληνα Επίτροπο, καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό οικονομικό πόστο του, τόσο για τον ευρωπαϊκό Νότο, όσο και για τον ρόλο της χώρα μας, ως γέφυρα, από την Ασία και Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ