Σήμερα, 27 Αυγούστου, η Εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του Αγίου Φανουρίου, ενός από τους πιο αγαπητούς Αγίους σε όλον τον ελληνικό λαό.
Ο Άγιος Φανούριος ήταν και παρέμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες.
Έγινε γνωστός, από την τυχαία εύρεση της εικόνας του στη Ρόδο τον 14ο αιώνα μ.Χ όταν έσκαβαν στα σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους.
Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός, με κατεστραμμένες εικόνες, μεταξύ αυτών και μία καλά διατηρημένη εικόνα στην οποία αναγραφόταν το όνομά του «ὁ ἅγιος Φανῶ».
Στην εικόνα αυτή ο Άγιος, παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης
Στο δεξί του χέρι κρατούσε σταυρό, γύρω δε από την εικόνα του εμφανίζοταν τα 12 μαρτύρια του.
Σύμφωνα με τον ορθόδοξο Συναξαριστή:
“Σε αυτά ο Μάρτυς παρουσιαζόταν: να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα· να πλήττεται απ’ αυτούς με πέτρες στο στόμα και την κεφαλή· να μαστιγώνεται πάλι απ’ αυτούς απλωμένος κατά γης· να κάθεται γυμνός και να ξέεται το σώμα του με σιδερένια νύχια· να είναι κλεισμένος στη φυλακή· να βασανίζεται μπροστά στο βήμα του ηγεμόνα· να καίεται στα μέλη του σώματος του με αναμμένες λαμπάδες· να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται· να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής· να είναι ξαπλωμένος κατά γης και να πιέζεται το σώμα από ένα μεγάλο λίθο· να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα με θρήνους· να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.
Ο Άγιος Φανούριος είναι εξαιρετικά αγαπητός στον λαό που τηρεί διάφορες ευλαβείς παραδόσεις προς τιμήν του, όπως την πίτα του Αγίου Φανουρίου, ή αλλιώς Φανουρόπιττα που γίνεται την παραμονή της γιορτής του.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.
Πηγή: saint.gr