Με τη δέουσα λαμπρότητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο φετινός εορτασμός για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Κοινότητα του Νέου Ρυσίου, το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν προς τιμήν της Ιεράς Πανηγύρεως του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος έχουν ως εξής:
Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024
19.00 Πανηγυρικός εσπερινός
20.30 Λιτάνευση της εικόνας
21.00 Λαϊκό γλέντι
– Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
07.00 Πανηγυρική Θεία λειτουργία
Έθιμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας, μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Σε πολλούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως», σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν. Ανήμερα δε, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.
Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των απαρχών, της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό, μια μορφή αναίμακτης τελετουργικής θυσιαστικής προσφοράς, που πέρασε και στον χριστιανισμό. Ο λαϊκός άνθρωπος, προσκομίζοντας για ευλογία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό, από τον οποίο ζητά ευλαβικά να συνεργήσει, για να επιτύχει η σοδειά από την οποία εξαρτάται και η επιβίωση ολόκληρης της παραδοσιακής κοινότητας.
Έτσι, τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο. Δεν πρέπει εξ άλλου να ξεχνούμε ότι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι οι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει την σημασία, θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική, που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στην μεγάλη αυτή εορτή.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Ρύσιο της Μικράς Ασίας
Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης δεν υπήρχε στο Ρύσιον (Αρετσού) της Βιθυνίας, ίσως επειδή το σημαντικότερο αγίασμα της ευρύτερης περιοχής ήταν αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Χριστού Σωτήρος και βρίσκονταν βορειοδυτικά του Ρυσίου, προς τα Τούζλα, και σε απόσταση 30 με 45 λεπτά, με παρεκκλήσι πανάρχαιο, ακριβώς εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Φιλοκρήνη.
Στο ίδιο σημείο υπήρχε η βυζαντινή μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στο μοναστήρι αυτό αναφέρεται ότι αυτοεξορίστηκε για αρκετό χρόνο ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριος το 431 μ.Χ., ο οποίος, επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄ του Mικρού, ήταν αρχηγός της αίρεσης του Νεστοριανισμού.
Τη δεκαετία του 1920, είχε απομείνει στην περιοχή μόνο ένας κυκλικός πύργος, προς τη μεριά της θάλασσας, για να μαρτυρεί την ύπαρξη των οχυρών της Φιλοκρήνης, ενώ γύρω υπήρχαν μόνο δέντρα και ακαλλιέργητα χωράφια, που σχημάτιζαν πλάτωμα. Το πανηγύρι τελούνταν κάθε 6 Αυγούστου και προσέλκυε προσκυνητές, όχι μόνο από το Ρύσιο και τα Τούζλα, αλλά και από τη Bασιλεύουσα.
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέου Ρυσίου
Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένη η εκκλησία του Νέου Ρυσίου. Πανηγυρίζει την 6η Αυγούστου. Χτίστηκε το 1958, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, στην ίδια θέση και σε αντικατάσταση μικρότερου, ξύλινου Ιερού Ναού, αφιερωμένου επίσης στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο οποίος είχε κτισθεί στην ίδια θέση, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, από τους πρώτους κατοίκους του χωριού.
Αφορμή για το κτίσιμο της νέας εκκλησίας δόθηκε όταν απαλλοτριώθηκαν αρκετές εκατοντάδες στρέμματα του αγροκτήματος του χωριού, για την κατασκευή του αεροδρομίου “Μακεδονία”. Τότε, και με υποχρεωτική εισφορά από τα χρήματα των αποζημιώσεων, συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού.