Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει μεγάλη σημασία στην φετινή ΔΕΘ, η οποία αποτελεί στον σχεδιασμό του, εμβληματικό σταθμό του κυβερνητικού restart που ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την θεωρεί εφαλτήριο για την επόμενη τριετία της κυβέρνησης του με στόχο την εξασφάλιση μίας ακόμα εκλογικής νίκης το 2027.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς να παραδώσουν τις προτάσεις τους και τον προγραμματισμό των υπουργείων τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να γίνει η σχετική επεξεργασία από το κυβερνητικό επιτελείο.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να στείλει από το Βελλίδειο ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις στις εθνικές εκλογές ώστε η χώρα και οι πολίτες να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση το 2027 σε σχέση με το 2023, όπως ήταν σε καλύτερη κατάσταση το 2023 σε σχέση με το 2019 όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην εξουσία. Θα περιγράψει την προσπάθεια για γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ένωσης στους μισθούς, τους θεσμούς, στην πιο αποτελεσματική κρατική λειτουργία, στην πιο παραγωγική οικονομία και στις θεσμικές αλλαγές, που θα επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.
Το καθιερωμένο καλάθι της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει την στήριξη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του χρόνου και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025. Πρόκειται για μέτρα που έχουν προαναγγελθεί και δεν θα αποτελέσουν έκπληξη.
Αναγνωρίζοντας ότι η στέγαση αποτελεί πλέον ένα εκρηκτικό πρόβλημα που αφορά οριζόντια τα νοικοκυριά έχει δοθεί βαρύτητα στην προετοιμασία ενός νέου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής με διευρυμένα κριτήρια για τους δικαιούχους και μεγαλύτερες παροχές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα «κουμπώνει» και με το σχέδιο για την δημογραφική πολιτική ώστε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της οικογένειας, το οποίο περιλαμβάνει πολιτικές για τα νέα ζευγάρια, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.
Οι δράσεις αφορούν στη συγκράτηση και προσέλκυση νέων κατοίκων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στέγαση και στήριξη νέων ζευγαριών στη δημιουργία νοικοκυριού αλλά και μέτρα για την οικονομική ένταξη νόμιμων μεταναστών, μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αξιοποίησης ειδικών δεξιοτήτων. Θα υπάρχουν, επίσης, επιδόματα, παροχές στις μητέρες, καθώς και η βρεφική και παιδική φροντίδα.
Έμφαση θα δοθεί και στην βελτίωση της καθημερινότητας με μέτρα που δεν θα έχουν απαραίτητα δημοσιονομικό αποτύπωμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα απογοητευτούν όσοι «περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει». Θα επιμείνει στην δημοσιονομική πειθαρχία για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες, ειδικά με ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον όπως αυτό που διαμορφώνεται. Τα χρήματα που θα δοθούν θα προέρχονται είτε από έκτακτα έσοδα, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος είτε από την υπεραπόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού, κάτι που θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του καλοκαιριού.
Το βλέμμα στο χαρτοφυλάκιο
Σε πρώτο χρόνο, πάντως, τον κ. Μητσοτάκη απασχολεί το «κλείδωμα» του χαρτοφυλακίου που θα πάρει η χώρα μας στη νέα Κομισιόν και στη συνέχεια η ανακοίνωση του ονόματος για τον νέο Επίτροπο. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως έχει γράψει εγκαίρως η ΤΡ, παραμένει το επικρατέστερο πρόσωπο για την θέση του Επιτρόπου. Το προηγούμενο διάστημα διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα, ενός άντρα και μίας γυναίκας, όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για να κάνει η ίδια την τελική επιλογή. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, φρόντισε να το «κάψει» εγκαίρως ο ίδιος την Τετάρτη σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας», δήλωσε για να σταματήσει κάθε συζήτηση. Άλλωστε, το ενδεχόμενο να προταθούν δύο ονόματα είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις αφού θα δημιουργούσε διάφορα ζητήματα και κυρίως την απροθυμία πολλών να μπουν στο ζύγι της κ. Φον Ντερ Λάιεν και να κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός των επιλογών της. Κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική τους καριέρα.
Το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό είναι το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η χώρα. Αυτό που επιδιώκει είναι μία η Ελλάδα να έχει ισχυρό ρόλο στην επόμενη Επιτροπή, εξαργυρώνοντας τόσο την αναβάθμιση της χώρας την τελευταία πενταετία, όσο και την στήριξη που παρείχε στην κ. Φον Ντερ Λάιεν για να αναδειχθεί Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» δήλωσε στο Politico ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη, φωτογραφίζοντας, όπως εκτιμούν ορισμένες πηγές, την Άμυνα ή την Ενέργεια.
Δύο χαρτοφυλάκια που θα ενδυνάμωναν αισθητά τη θέση της χώρας, όχι μόνο εντός της Ένωσης, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.