Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου απελευθέρωσε διάφορες δυνάμεις εντός της ΝΔ για να διατυπώσουν την αντίθεση τους με πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, τα παράπονα τους για πρόσωπα και καταστάσεις του κυβερνητικού μηχανισμού, να συσπειρώσουν δυσαρεστημένους οπαδούς της κομματικής βάσης ή απλά να εκφράσουν τις προσωπικές τους πικρίες.
Δεν πρόκειται για ένα ομοιόμορφο σύνολο ούτε εκφράζονται από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο μπορεί να προβάλει ως εσωκομματικός αντίπαλος του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρίσκεται για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ αντιμέτωπος με εκτεταμένη εσωκομματική γκρίνια, ωστόσο ουδείς αμφισβητεί την ηγεσία ή τις αποφάσεις του.
Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Πρωθυπουργού, συνεπικουρούμενος από τον Κώστα Καραμανλή στην κοινή τους παρέμβαση στο Πολεμικό Μουσείο, δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμενε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Παρόντες ήταν 37 βουλευτές του κόμματος, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν ένα συμπαγές ακροατήριο του πρώην Πρωθυπουργού -χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα τους ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου- αφετέρου ακόμα και αυτοί που βρίσκονται κοντά του απέφυγαν τις επόμενες ημέρες να γίνουν πομποί του μηνύματος του.
Αντιθέτως, η οξύτητα της παρέμβασης του κ. Σαμαρά ενόχλησε αρκετούς εντός της ΝΔ, ακόμα κι αν έχουν διαφωνίες με επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης, εκτιμούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Ειδικά η παρουσία στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, την οποία είχε κατηγορήσει για την σκευωρία της Novartis, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
«Να πω την αμαρτία μου θα αισθανόμουν λίγο άβολα να κάθομαι δίπλα με την κα Θάνου», δήλωσε την επόμενη ημέρα με νόημα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Βέβαια, ακροατήριο που συμμερίζεται τις απόψεις του ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών υπάρχει. Όπως και βουλευτές που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο προς τα δεξιά της.
«Το 2023 είχαμε δύο εθνικές εκλογές, καταφέραμε να φτάσουμε στο 41%. Κατορθώσαμε να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό ένα κεντροδεξιό κόμμα να έχει πολύ ευρεία απήχηση και τη δυνατότητα να συσπειρώσει τόσο πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, όσο και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κεντρώοι», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο συνέδριο του Economist την Τρίτη, απαντώντας εμμέσως σε αυτές τις αιτιάσεις.
Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο. Όποτε η ΝΔ περιχαρακώθηκε γνώρισε την ήττα, όποτε ακολούθησε το δρόμο της διεύρυνσης, παραμένοντας πιστή στις αρχές και τις αξίες της, κατέγραψε τις μεγαλύτερες νίκες της. Και σε αυτό τον δρόμο σκοπεύει να συνεχίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.