Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Εβδομήντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τη μέρα, 550 σε διάστημα λίγων εβδομάδων, 350 συλλήψεις, κάποιες προφυλακίσεις και αρκετές περιπτώσεις θυμάτων που είτε μόνα τους είτε με τα παιδιά τους οδηγήθηκαν και διαμένουν για κάποιο διάστημα σε ασφαλείς τοποθεσίες (Safe House) έχοντας μόνιμα πλέον στο κινητό τους τηλέφωνο το «κουμπί πανικού», την εφαρμογή panic button για την άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας σε περίπτωση που ο δράστης πλησιάσει ξανά.
Από το 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, οι υπηρεσίες ανά την επικράτεια επιλήφθηκαν σε 45.282 υποθέσεις. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας κρίνεται ιδιαιτέρως χαμηλός και μάλλον απογοητευτικός αφού οι ξυλοδαρμοί, οι απειλές, οι εκβιασμοί και γενικότερα οι κακοποιητικές συμπεριφορές που πρωτίστως τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τα μικρά παιδιά, έχουν εκτιναχθεί σε βαθμό… τείνοντα προς την κανονικότητα.
Ουδείς στον δημόσιο λόγο αποτολμά να καταθέσει την πραγματικότητα. Προ ημερών ήταν ο τηλεαστέρας ποινικολόγος που ξυλοκόπησε ανελέητα τη σύζυγο του στο κεφάλι διαλύοντας ψυχολογικά την κόρη τους. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά ένας τηλε-δημοσιογράφος πήγε στο σπίτι της συναδέλφου του και μετά από διαπληκτισμό τη χτύπησε όπως είχε χτυπήσει και την πρώην γυναίκα του, μητέρα των δύο παιδιών του.
Πλέον δεν συμβαίνει αλλού, συμβαίνει παντού. Όπως ανάλογα υψηλές είναι και οι υπερβολές.
Μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγ. Αναργύρων, στις αρχές Απριλίου 2024, οι υπηρεσίες της άμεσης δράσης δέχονται εκατοντάδες κλήσεις καθημερινά για ενδοοικογενειακή βία ορισμένες εκ των οποίων δεν επαληθεύονται ούτε με μαρτυρίες, ούτε ιατροδικαστικά.
Σε όλα δε τα σχετικά επεισόδια ακολουθεί η επαχθής δικαστική – νομική οδός με μηνύσεις, ψευδείς καταμηνύσεις, αγωγές, διεκδικήσεις επιμέλειας – επικοινωνίας όταν πρόκειται για ανήλικα τέκνα, διατροφές κι ένα σωρό πρόσθετα ζητήματα που προκύπτουν από τη διάρρηξη του οικογενειακού ιστού.
Νέες διατάξεις
Όπως προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (Ν 5090/2024), ισχύουσες από 1ης Μαΐου, διπλασιάζονται οι ποινές σε περίπτωση που το αδίκημα τελείται ενώπιον ανηλίκου, ενώ διευρύνεται η έννοια της οικογένειας ως προς τα μέλη της και εντάσσονται, μεταξύ των άλλων, οι μόνιμοι σύντροφοι και τα παιδιά τους. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης (τραυματισμούς από χειροδικία, αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα) προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και σε περίπτωση που ο τραυματισμός γίνεται ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας η ποινή αυξάνεται τουλάχιστον στα 3 έτη.
Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος ελαφρά σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και αν η βλάβη είναι βαριά και η ζωή του θύματος τίθεται σε κίνδυνο, η ποινή αυξάνεται κατά ένα έτος. Αν υπάρξει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος ή επέλθει σοβαρή ψυχική βλάβη, τότε στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών.
Την ίδια στιγμή, εφόσον μέλος της οικογένειας προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Το αδίκημα της εξύβρισης επεκτείνεται και στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας.