Η αποχώρηση των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα από το οργανωτικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εσωκομματικής έντασης και της δυσαρέσκειας ορισμένων στελεχών με την κατεύθυνση του κόμματος υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.
Κύριοι Λόγοι Αποχώρησης
1. Καταγγελία για Μετάλλαξη του Κόμματος: Τα τρία στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι το κόμμα έχει υποστεί μια «μετάλλαξη» αντί για την αναγκαία μετεξέλιξη που απαιτείται για την προοδευτική και αριστερή ανασύνθεση.
2. Αξιοπρέπεια και Αντιδράσεις στις Δηλώσεις Κασσελάκη: Τα στελέχη ανέφεραν ότι δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορα απέναντι στις δηλώσεις του Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά όταν χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «δικός μου ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που βρήκαν άκομψο και αλαζονικό.
Στρατευμένοι στην Ιδεολογία
Παρά την αποχώρησή τους από το οργανωτικό σκέλος, οι Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας τόνισαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου, βασιζόμενοι στις αξίες και το αξιακό πλαίσιο που θεωρούν ότι πρέπει να διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ηγεσία και την κατεύθυνση του κόμματος. Η διατήρηση της ενότητας φαίνεται να αποτελεί πρόκληση, καθώς διαφορετικές ομάδες και στελέχη έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία και το μέλλον του κόμματος. Οι εξελίξεις αυτές προσθέτουν περαιτέρω στην αβεβαιότητα και την αστάθεια ενόψει των επερχόμενων πολιτικών γεγονότων και εκλογών.
H επιστολή τους:
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.
Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).
Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων (διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).
Η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε.
Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικης διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές.