Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Ένα καυτό τρίμηνο που εν πολλοίς θα καθορίσει τη συνολική πορεία της κυβέρνησης έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται να κερδίσει πέντε μεγάλα στοιχήματα προκειμένου να πετύχει την απαραίτητη ανάταξη δυνάμεων, να αυξήσει τα ποσοστά της ΝΔ και να αποφύγει μία επικίνδυνη περιδίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Ορόσημο αποτελεί η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα των διορθωτικών πολιτικών κινήσεων στις οποίες προχωρά και με τις εξαγγελίες που θα κάνει από το Βελλίδειο να δώσει νέα ορμή στο κυβερνητικό έργο.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγαλύτερο στοίχημα από την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής. Η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά και είναι το αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης.
Πλέον δεν αρκεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά απαιτείται η μείωση τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η παράταση των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην αγορά έως το τέλος του έτους κρίθηκε απαραίτητη, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι αποδίδουν, όμως αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς που δεν ταιριάζουν με το επείγον της κατάστασης. Ειδικά στα τρόφιμα.
Το επόμενο διάστημα η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει επαφές με τους μεγάλους παίκτες της αγορά θέτοντας τους προ των ευθυνών τους, αλλά και πιθανόν συνεπειών αν δεν συμβάλουν στην μείωση των τιμών, ακόμα και θυσιάζοντας μέρος της κερδοφορίας τους.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στο ζήτημα των πολυεθνικών και την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης.
Η επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν δεν ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα», όπως σημειώνει και υποστηρίζει ότι αυτό θα αποδειχθεί σύντομα με δύο τρόπους. Πρώτον, εντάσσοντας τα ζητήματα αυτά στις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη πενταετία στη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ προειδοποιεί τις εταιρείες ότι «δεν θα διστάσω να δημοσιοποιήσω αυτά τα οποία, κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης, εκτός των προστίμων που επιβάλλονται».
Το κόστος ζωής, όμως, περιλαμβάνει και την στέγη με τις τιμές των ενοικίων να συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνει τον σχεδιασμό για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αυξάνοντας την περίμετρο των δικαιούχων τόσο ηλικιακά, περιλαμβάνοντας και όσους είναι 40 έως 50 ετών, και διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στο Airbnb που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.
Κρίσιμο είναι το στοίχημα της οικονομίας μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Τα σύννεφα της κρίσης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ξανά πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο με την αβεβαιότητα να κάνει ξανά την εμφάνιση της. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει στο κόκκινο Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο που υπερβαίνουν το όριο του 3% στο έλλειμα τους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστούν κυρώσεις, ενώ στο όριο βρίσκονται Μάλτα, Τσεχία, Σλοβακία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία. Ενώ, λίγο κάτω από το όριο αυτό κινείται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία. Η δημοσιονομική πειθαρχία επιστρέφει ενισχυμένη στην Ευρώπη και όλες οι χώρες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών. «Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται αυτή η κρίση να έχει κάποια αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας», τονίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή, όμως το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή αφού δεν λείπει ο προβληματισμός για τις εξελίξεις. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να διατηρηθεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και να διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης προκειμένου να μην ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει κάνει η χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω της την κρίση.
Προσωπικό του στοίχημα έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της δεύτερης θητείας του την Υγεία.
Ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι σε εξέλιξη και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα νοσοκομεία, μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όμως αυτή είναι μόνο η μία όψη, καθώς υπάρχουν προβλήματα και παθογένειες ετών που οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών όταν χρειάζονται τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 6.500 γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν τα πολλά κενά που υπάρχουν σήμερα και η ολοκλήρωση τους θα ανακουφίσει τη λειτουργία του ΕΣΥ και κατ΄ επέκταση τους ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που έδωσε μάχη για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, έχει διαβεβαιώσει ότι εντός του καλοκαιριού θα δοθεί το πράσινο φως για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης ώστε να πραγματοποιηθούν 50 χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από τη λίστα ασθενών που βρίσκονται σε αναμονή για πολλούς μήνες. Οι αλλαγές στο ΕΣΥ, όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν, όμως πιστεύουν ότι σταδιακά τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν θα είναι ορατά στους πολίτες.
Τέταρτο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος έχει αναλάβει να διορθώσει διάφορες ανορθογραφίες σε δομές και λειτουργίες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ως προτεραιότητα έχει τεθεί η απλοποίηση των διαδικασιών για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Παρά την προκήρυξη διαγωνισμών για την ενίσχυση του Δημοσίου σε υπηρεσίες που έχει κενά, όπως η υγεία, αυτές καθυστερούν λόγω της πολυπλοκότητας που υπάρχει. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, και η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων.
Τέλος απαιτείται η αποκατάσταση της σχέσης με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που διαταράχθηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως οι αγρότες. Ένας δεύτερος χειμώνας με τρακτέρ στους δρόμους και ειδικά στην Αθήνα θα κοστίσει ακόμα περισσότερο στην κυβέρνηση. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και την παραγωγική του δυνατότητα. Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτονται οι συνέπειες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε ο Οργανισμός να καταβάλλει άμεσα και με διαφάνεια τις ενισχύσεις στους αγρότες είναι βασικά ζητούμενα. Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η συνέχιση των αλλαγών στην ΚΑΠ ώστε να μειωθεί το γραφειοκρατικό βάρος και να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι για τον αγροτικό κόσμο.