Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Στράτου Στρατηγάκη
μαθηματικού – ερευνητή – σύμβουλου σταδιοδρομίας
Ο Δημήτρης υποψήφιος από το 4ο Πεδίο διάβαζε και προσπαθούσε όλη τη χρονιά για να γράψει στις Πανελλαδικές όσο καλύτερα μπορούσε. Στόχευε σε κάποια οικονομική σχολή, με τα Τμήματα Διεθνών Σπουδών να του φαίνονται ελκυστικά. Έδωσε Πανελλαδικές, πήγε πολύ καλά και ευτυχής συμπλήρωσε το Μηχανογραφικό του Δελτίο.
Δύο μέρες πριν την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού του εμφανίστηκε ο… παντογνώστης ξάδελφος Δημήτρης κι αυτός, που ανέτρεψε τις επιλογές του. Ο ξάδελφος είπε στο Δημήτρη ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές, ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και στο μέλλον θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας για προγραμματιστές. Το καλύτερο, λοιπόν για το Δημήτρη, είναι να δηλώσει σχολές πληροφορικής που θα του εξασφαλίσουν λαμπρό επαγγελματικό μέλλον και η λέξη ανεργία δεν θα υπάρχει στο λεξιλόγιό του.
Η παρέμβαση του ξαδέλφου ήταν καθοριστική. Ο Δημήτρης άλλαξε, την τελευταία στιγμή, το Μηχανογραφικό του και δήλωσε τα τμήματα πληροφορικής. Επειδή πήγε πολύ καλά πέτυχε στην πληροφορική του ΟΠΑ. Η χαρά στην οικογένεια πολύ μεγάλη και ο ξάδελφος ευτυχής, που εισακούστηκαν οι προτάσεις του.
Τα μαθήματα στη σχολή ξεκίνησαν και στην πορεία ο Δημήτρης άρχισε να συννεφιάζει. Δεν του άρεσαν αυτές οι σπουδές. Τι να το κάνει που θα είχε δουλειά άμεσα και καλοπληρωμένη; Δεν του άρεσε ούτε αυτό που έπρεπε να μελετήσει ούτε αυτό που έπρεπε να κάνει.
Ο χειμώνας κυλούσε αργά και βασανιστικά, διότι ο Δημήτρης μελαγχολούσε όντας φοιτητής σε σχολή που δεν του άρεσε. Την άνοιξη πήρε τη μεγάλη απόφαση. Θα έδινε ξανά Μηχανογραφικό με την κατηγορία του 10%. Είχε πολλά μόρια και θα περνούσε άνετα σε οικονομική σχολή, που ήταν ο αρχικός στόχος του. Πράγματι τα κατάφερε και πέρασε στο Οικονομικό του ΟΠΑ. Η πορεία του ήταν εξαιρετική. Επέστρεψε το χαμόγελο, πήγαινε με χαρά στη σχολή του και τώρα πλησιάζει στην αποφοίτησή του.
Ο ξάδελφος είχε δίκιο. Η πληροφορική είναι η επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι πολλές και δεν μπορούν να καλυφθούν, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί προγραμματιστές. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν τους προγραμματιστές πριν προλάβουν να πάρουν το πτυχίο τους. Όλα αυτά πράγματι είναι αληθινά, αλλά ο Δημήτρης δεν ήθελε να γίνει προγραμματιστής.
Η αληθινή ιστορία του Δημήτρη είναι μία από τις πολλές παρόμοιες που έχω δει. Πολλές φορές εμφανίζεται κάποιος συγγενής που γνωρίζει από αυτά, όπως πιστεύουν στην οικογένεια, και αλλάζει τις επιλογές του υποψηφίου. Ο υποψήφιος δεν μπορεί να αντισταθεί στο κύρος του συγγενή και να αντιτάξει τις επιθυμίες του. Λογικό είναι· ακόμη δεν έχει κλείσει τα 18. Οδηγείται σε επιλογές που δεν του αρέσουν με αποτέλεσμα να χάνει το χρόνο του και να κακοπερνάει.
Ο Δημήτρης ήξερε ότι υπάρχουν σχολές πληροφορικής στο πεδίο του. Είχε επιλέξει, όμως, οικονομικές σχολές. Αυτό σημαίνει ότι δεν προτιμούσε την πληροφορική. Η αλλαγή των επιλογών του κόντεψε να τον φέρει σε αδιέξοδο. Ευτυχώς που υπάρχει η κατηγορία του 10%, η δυνατότητα που έχουν, δηλαδή, οι υποψήφιοι να δίνουν μόνο μηχανογραφικό, χωρίς να δώσουν ξανά εξετάσεις, για δύο χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές.
Προσέξτε, λοιπόν, να επιλέξετε να σπουδάσετε κάτι που σας αρέσει. Δείτε τα μαθήματα που θα διδαχθείτε και προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να καταλάβετε τι θα σπουδάζετε. Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής σπουδών.
Το επάγγελμα είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσετε αργότερα, αφού απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα που είναι καθοριστικά στην επιλογή του επαγγέλματος, όπως αν προτιμάτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα, αν θέλετε να εργάζεστε μόνος ή θέλετε να είστε με κόσμο, αν θέλετε να είστε μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας· είναι αρκετά τα ερωτήματα, που μαζί με τις σπουδές σας θα σας οδηγήσουν σε επάγγελμα, που μπορεί αρκετά σύντομα να αλλάξει.
Συνεπώς τώρα αποφασίζετε για τις σπουδές σας και το επάγγελμα θα είναι προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα. Μελετήστε καλά τον οδηγό σπουδών του κάθε τμήματος που σας ενδιαφέρει, διότι, δυστυχώς, κάποιοι υποψήφιοι επιλέγουν με βάση τον τίτλο του τμήματος και όχι με κριτήριο τι θα σπουδάσουν. Αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις όταν μπουν στη σχολή τους, και πολλοί εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Μελετήστε καλά τον οδηγό σπουδών του τμήματος και επιλέξτε τις σπουδές που σας φαίνονται πιο συναρπαστικές.