Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
της Μαρίας Καρακλιούμη, πολιτικής αναλύτριας
Η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ ή όχι; Αυτό περίμενα να είναι το κεντρικό ερώτημα της προεκλογικής περιόδου, σε μια ισχυρή δημοκρατία που φέτος γιορτάζει μισό αιώνα από την αποκατάστασή της.
Αντ’ αυτού, το πολιτικό σύστημα επέλεξε έναν πολιτικό διάλογο με όρους εθνικών εκλογών και όχι ευρωπαϊκών. Τον τόνο τον έδωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς γνώριζε πως τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά υπερτερούν των άλλων αρχηγών και έτσι επέλεξε εθνική θεματολογία, λέγοντας μάλιστα το έωλο επιχείρημα πως σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας.
Πως δηλαδή αν η ΝΔ εκλέξει 6 αντί για 8 Ευρωβουλευτές, η χώρα θα μπει σε περιδίνηση!
Την Κυριακή έχουμε εκλογές και τα θέματα που ανακύπτουν πριν ανοίξει η κάλπη είναι πολλά.
Θα στεκόμουν περισσότερο στα εξής:
- Πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες;
- Ποια η κατάταξη των κομμάτων;
- Ποιο το ποσοστό της ΝΔ;
- Ποιο το άθροισμα δευτέρου και τρίτου κόμματος, θα έχουν ιδεολογική συγγένεια;
- Ποια θα είναι η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση των ψηφοφόρων;
- Πότε οι ψηφοφόροι έλαβαν την απόφαση τι θα ψηφίσουν;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσουν και την εικόνα του μέλλοντος.
Χαμηλή συμμετοχή μπορεί να σημαίνει ισχνή πολιτική νομιμοποίηση και να φέρει εκπλήξεις ή και εξελίξεις σε μια βουβή κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς (στο δείκτη εμπιστοσύνης στην κλίμακα 1 έως 5 τα πολιτικά κόμματα σκοράρουν μόλις 1,9, η Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, η ΕΕ και ο Περιφερειάρχης 2,4, ο Πρωθυπουργός 2,5, η Προεδρία της Δημοκρατίας 2,6 και ο Δήμαρχος 2,7).
Αυτή τη στιγμή στη χώρα οι πολίτες διακατέχονται από ανασφάλεια και απογοήτευση, συναισθήματα που παραπέμπουν σε μια χώρα χωρίς αφήγημα και συλλογικό στόχο. Παράλληλα αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ (64,8%) αλλά μόλις ένας στους τρείς (34%) πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας σε δέκα χρόνια θα έχει προσεγγίσει το μέσο όρο της ΕΕ. Επιθυμούν διεύρυνση της ΕΕ (64,6%) αλλά δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μέλλον της Ένωσης. Οι μισοί (50,6%) πιστεύουν ότι η ΕΕ στην επόμενη δεκαετία θα συνεχίσει να υπάρχει με τη μορφή που έχει σήμερα ή ως διευρυμένη ομοσπονδία κρατών και οι υπόλοιποι πως θα διασπαστεί ή θα διαλυθεί (47,1%).
Σε αυτό το περιβάλλον που μόλις περιγράψαμε ένα είναι βέβαιο. Οι πολιτικές σταθερές του παρελθόντος δεν ισχύουν πια και το manual άσκησης πολιτικής έχει αλλάξει. Η κοινωνία το γνωρίζει, το πολιτικό σύστημα μπορεί άραγε να προσαρμοσθεί;
*Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο είναι από την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις: «Τι πιστεύουν οι Έλληνες – 2024»