Σε όλες τα ερωτήματα που μπορείτε να έχετε για τον γυναικείο οργασμό, όσα θα θέλετε να μάθετε αλλά διστάζετε να ρωτήσετε, απαντά το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ
Γιατί δεν έχω βρει ακόμα το σημείο G μου;
Επειδή ενδέχεται να μην έχετε. Εξάλλου η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα αν το πολυσυζητημένο σημείο υπάρχει ή, αν υπάρχει, ποιο είναι το ακριβές σημείο του ή αν το έχουν όλες οι γυναίκες. Πάντως ο γιατρός Ερνστ Γκράφενμπεργκ που το ανακάλυψε, το εντόπισε στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου, ανάμεσα στο πίσω μέρος του οστού της ηβικής σύμφυσης και του τραχήλου της μήτρας.
Πότε μία γυναίκα θεωρείται μητρομανής;
Μητρομανής ή νυμφομανής θεωρείται η γυναίκα που έχει υπερβολική ή παθολογική επιθυμία για συνουσία. Σχετικές μελέτες αναφέρουν ότι αυτές οι γυναίκες έχουν συνήθως μία ή και περισσότερες σεξουαλικές διαταραχές με επικρατέστερη την ανοργασμία. Καθώς ο όρος παρερμηνεύεται συχνά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μια εποχή έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει μια γυναίκα ως νυμφομανή!
Το μικρό μέγεθος της κλειτορίδας επηρεάζει αρνητικά τον οργασμό της γυναίκας;
Το μέγεθος της κλειτορίδας και η απόστασή της από τον κόλπο είναι θέματα που συσχετίσθηκαν με τον οργασμό της γυναίκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλειτορίδα διογκώνεται στη φάση της ερωτικής διέγερσης ενώ η εκτίμηση του μεγέθους σε φάση ηρεμίας μπορεί να παραπλανήσει. Πέρα από αυτό η όλη διαδικασία προϋποθέτει την εγκατάσταση ερωτικού μηνύματος στον εγκέφαλο. Πάντως το μέγεθος της κλειτορίδας σαφώς διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως αντίστοιχες διαφορές υπάρχουν στο μέγεθος του πέους.
Η γυναίκα φτάνει πάντα σε οργασμό;
Μια γυναίκα χωρίς προβλήματα στο σεξ έχει μεν τη δυνατότητα του οργασμού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κάθε της σεξουαλική επαφή πρέπει υποχρεωτικά να καταλήγει σε οργασμό. Η επίτευξη του οργασμού κάθε φορά εξαρτάται από την επιθυμία της και την επιθυμία του συντρόφου της, όπως επίσης και από τον επαρκή ερεθισμό της στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή του αυνανισμού. Το άγχος και ο φόβος παραμορφώνουν την επιθυμία και καταστέλλουν τη διέγερση. Μια γυναίκα έχει επαρκή επιθυμία και διέγερση όταν νοιώθει ψυχοσυναισθηματικά ολοκληρωμένη και ασφαλής, ενώ παράλληλα εισπράττει το σεβασμό, το ενδιαφέρον και την ερωτική επιθυμία του συντρόφου της.
Πόσους οργασμούς μπορεί να έχει η γυναίκα κάθε φορά;
Σε σχέση με τον άντρα, η γυναίκα έχει το προνόμιο περισσότερων οργασμών σε μια σεξουαλική επαφή. Ο αριθμός αυτός (1 έως 5 συνήθως) μπορεί να αλλάζει κάθε φορά και ο πρώτος οργασμός είναι πάντα πιο έντονος. Η δυνατότητα αυτή της γυναίκας να έχει περισσότερους οργασμούς πολλές φορές την οδηγεί στο κυνήγι των πολλών οργασμών, κάτι που μπορεί να της προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος και λιγότερη απόλαυση. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί ασχολούνται με τον αριθμό των οργασμών, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί στοιχείο που μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς, σε αντίθεση με την ποιότητα του οργασμού, για την οποία δεν υπάρχει αντικειμενική βαθμολογία…
Με ποια σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί μια γυναίκα να επιτύχει εντονότερο οργασμό;
Έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες αποδεικνύουν ότι ο γυναικείος οργασμός δεν είναι ιδιαίτερα «κοινωνικός τύπος», μια και επισκέπτεται συχνότερα τις γυναίκες με τον αυνανισμό!
Ποια είναι η στάση στο σεξ που εγγυάται οργασμό στη γυναίκα;
Καμμία στάση δεν εγγυάται τον οργασμό, μπορεί όμως να τον διευκολύνει. Η ιδανική στάση είναι εκείνη που φέρνει σε επαφή την κλειτορίδα με το σώμα του άνδρα, έτσι ώστε να τρίβεται η κλειτορίδα στο τριχωτό του άνδρα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην πατροπαράδοτη θέση και στις παραλλαγές της. Άλλες στάσεις επίσης επιτρέπουν τον ερεθισμό της κλειτορίδας με το χέρι, γεγονός που διευκολύνει τον οργασμό.
Από ποια ηλικία η γυναίκα αρχίζει να έχει οργασμό;
Δεν είναι θέμα ηλικίας. Σε όποια ηλικία κι αν ξεκινήσει η γυναίκα τη σεξουαλική της ζωή, οι πρώτες της επαφές είναι συνήθως ανοργασμικές. Μαθαίνοντας να κάνει σεξ και αυξάνοντας την εμπειρία της, αρχίζει να έχει οργασμικές κορυφώσεις.
Μέχρι ποια ηλικία έχει η γυναίκα οργασμό;
Η δυνατότητα για οργασμό δεν εξαντλείται με την πάροδο της ηλικίας. Ο οργασμός μπορεί να διατηρείται μέχρι το τέλος της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας, αν και η ένταση περιορίζεται κάπως μετά την εμμηνόπαυση. Είναι σημαντικό επίσης να διατηρείται κάποια συχνότητα ερωτικής διέγερσης.
Πόσο διαρκεί ο οργασμός;
Στον άνδρα ο οργασμός διαρκεί μόλις 5 δευτερόλεπτα. Στη γυναίκα λίγο περισσότερο, ιδιαίτερα μάλιστα αν είναι πολυοργασμική. Η ικανοποίηση που προσφέρει ο οργασμός δεν έχει σχέση με τη διάρκειά του. Γι αυτό το λόγο η “χρονομέτρηση” του οργασμού δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ποιότητας της ερωτικής επαφής και δεν αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο πιο ικανοποιητικού σεξ.
Τι είναι ο πολλαπλός οργασμός;
Πολλές γυναίκες έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σε οργασμό περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής. Ο πρώτος οργασμός είναι ο πιο έντονος, ενώ οι επόμενοι λιγότερο έντονοι, αλλά πολύ ευχάριστοι επίσης. Οι άντρες δεν μπορούν να έχουν περισσότερο από έναν οργασμό στη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής επειδή το πέος χαλαρώνει αμέσως μετά την εκσπερμάτιση και μεσολαβεί πάντα κάποιος χρόνος μέχρι την επόμενη στύση.
Από τι εξαρτάται ο αριθμός των οργασμών κάθε φορά στη γυναίκα;
Ο αριθμός των οργασμών εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του οργασμού της κάθε γυναίκας, σημαντικό όμως ρόλο παίζουν η ποιότητα της επαφής και η συμμετοχή του άνδρα. Μερικές γυναίκες έχουν την ιδιότητα να έχουν αλλεπάλληλους μικρούς οργασμούς, αντί του συνηθισμένου ενός. Άλλες πάλι γυναίκες που συνήθως έχουν έναν οργασμό, μπορούν κάποιες φορές να έχουν και ένα δεύτερο ή τρίτο, απομακρυσμένους χρονικά από τον πρώτο.
Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη γυναίκα η μόνιμη έλλειψη οργασμού κατά την επαφή;
Η συχνή σεξουαλική διέγερση που δεν καταλήγει σε οργασμό μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική ισορροπία της γυναίκας και τη γενικότερη ψυχοβιολογική της ευεξία. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τα γεννητικά όργανα της γυναίκας κατακλύζονται από αρτηριακό αίμα. Με τον τρόπο αυτό τα όργανα φουσκώνουν και ο κόλπος υγραίνεται. Αν η γυναίκα δεν οδηγηθεί σε οργασμό, ο σπασμός που συγκρατεί το αίμα στα γεννητικά όργανα παρατείνεται, άρα και η συσσώρευση του αίματος, για αρκετές ώρες. Αν αντίθετα η γυναίκα οδηγηθεί σε οργασμό, ο σπασμός καταργελιται και το αίμα απομακρύνεται από τα γεννητικά όργανα. Η έλλειψη οργασμού μπορεί να προκαλεί ππόνους στην κοιλιά και την πλάτη, αίσθημα βάρους στα πυελικά όργανα, εκνευρισμό, άγχος, υπέρταση και αϋπνίες.
Είναι απαραίτητος ο οργασμός στη γυναίκα προκειμένου να μείνει έγκυος;
Όχι. Αν και ο οργασμός, με τις συσπάσεις του γεννητικού συστήματος που προκαλεί, μπορεί να διευκολύνει την εγκυμοσύνη, είναι δυνατό να μείνει έγκυος η γυναίκα χωρίς να φτάσει σε οργασμό. Έτσι, σε περίπτωση βιασμού δεν αποκλείεται η εγκυμοσύνη, όπως επίσης εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τη σπερματέγχυση, όπου επίσης λειτουργεί ο οργασμός.
Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που έχουν γεννήσει κάνουν καλύτερο σεξ και έχουν περισσότερους οργασμούς;
Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν ήδη δημιουργήσει μια καλή σχέση συντροφικότητας με έναν άντρα. Είναι πιθανότερο δηλαδή να αισθάνονται εμπιστοσύνη προς το σύντροφό τους και μεγαλύτερη ασφάλεια στη σεξουαλική συνεύρεση μαζί του. Οι εμπειρίες τους είναι συνήθως περισσότερες και είναι πιθανότερο να νιώθουν συναισθηματική πληρότητα. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικές ψυχικές προϋποθέσεις για καλύτερη σεξουαλική λειτουργικότητα. Από σωματική άποψη, τα γεννητικά τους όργανα παρουσιάζουν ένα βαθμό υπερτροφίας σε σχέση με τις άτοκες. Αν δεν έχουν άλλα προβλήματα, έχουν πράγματι περισσότερες πιθανότητες να είναι ευχαριστημένες από τη σεξουαλική τους απόδοση.
Ο οργασμός προκαλεί ωορρηξία;
Οι δύο λειτουργίες, οργασμός και ωορρηξία, είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Ο οργασμός όμως αν συμπέσει με την ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να διευκολύνει την απελευθέρωση του ωαρίου. Αυτό επιτυγχάνεται είτε από τις συσπάσεις ολόκληρου του γεννητικού συστήματος της γυναίκας που προκαλούνται τη στιγμή του οργασμού, είτε από τις παλινδρομικές κινήσεις του πέους την ώρα της επαφής.
Υπάρχει εγκεφαλικός οργασμός;
Υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι μπορούν να φτάσουν σε οργασμό χωρίς σωματικό ερεθισμό, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ερωτικές φαντασιώσεις. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Η δυνατότητα μιας γυναίκας να έχει οργασμό στη διάρκεια του ύπνου (ονείρωξη) δεν αποτελεί φαινόμενο ανάλογο του εγκεφαλικού οργασμού.
Τι είναι η γυναικεία ανοργασμία;
Ανοργασμία είναι η μόνιμη ή συχνά επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση ή απουσία του οργασμού μετά από μια φάση φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης. Απαραίτητη δηλαδή προϋπόθεση για να μιλάμε για ανοργασμία είναι η παρουσία ερωτικών παιχνιδιών και περιπτύξεων, η διείσδυση του πέους στον κόλπο με επαρκή στύση και για ικανό χρονικό διάστημα, ή η επαρκής διέγερση της γυναίκας με τον αυνανισμό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται αν η οργασμική ικανότητα της γυναίκας είναι μικρότερη από αυτή που θα δικαιολογούσε η ηλικία της, η σεξουαλική της εμπειρία και η ερωτική της επιθυμία. Η ανοργασμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή, δευτεροπαθή και εκλεκτική. Η πρωτοπαθής ανοργασμία χαρακτηρίζεται από την απουσία οργασμού από την αρχή της ερωτικής ζωής της γυναίκας. Η δευτεροπαθής ανοργασμία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του προβλήματος μετά από μια περίοδο φυσιολογικής οργασμικής λειτουργίας. Δη-λαδή, η γυναίκα με δευτεροπαθή ανοργασμία δεν είχε πάντα το πρόβλημα της απουσίας οργασμού. Τέλος, η ανοργασμία χαρακτηρίζεται εκλεκτική όταν δεν εμφανίζεται σε όλες τις συνθήκες, αλλά εξαρτάται από το σεξουαλικό σύντροφο, τον τόπο της σεξουαλικής επαφής, και άλλες ανάλογες συνθήκες
Που οφείλεται συνήθως η ανοργασμία;
Η γυναικεία ανοργασμία οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικά αίτια. Ένας μεγάλος αριθμός ψυχολογικών παραγόντων έχει σχέση με φόβους ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, απόρριψης από το σύντροφο, ή πρόκλησης κακώσεων στα γεννητικά όργανα. Είναι δυνατόν επίσης αιτία του προβλήματος να είναι η υποσυνείδητη επιθετικότητα προς τους άντρες ή αισθήματα ενοχής που αφορούν τις σεξουαλικές της ορμές. Πολλές γυναίκες βιώνουν τον οργασμό ή την πιθανότητα να έχουν οργασμό σαν μια επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία χάνουν τον έλεγχο του εαυτού τους και αισθάνονται εκτεθειμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες ψυχικές διεργασίες είναι δυνατό να υπάρχουν και σε γυναίκες που δεν έφτασαν ποτέ σε οργασμό. Τέλος, οι πολιτισμικές προσδοκίες και οι κοινωνικοί περιορισμοί είναι δυνατό να επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα μιας γυναίκας να έχει οργασμό.
Θεραπεύεται η γυναικεία ανοργασμία;
Στην ερωτική λειτουργικότητα της γυναίκας υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή του συναισθηματικού στοιχείου σε σχέση με τη λειτουργικότητα του άνδρα. Για το λόγο αυτό ο γυναικείος οργασμός δεν είναι το ίδιο αυτονόητος με τον αντρικό οργασμό. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο γυναικείος οργασμός είναι μία λειτουργία που μαθαίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν οργσμό στις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές. Για όλους αυτούς τους λόγους, η θεραπεία της γυναικείας ανοργασμίας προϋποθέτει τακτικές και καλής ποιότητας σεξουαλικές επαφές της γυναίκας με έναν άνδρα που τον εμπιστεύεται και έχει μαζί του καλή συναισθηματική σχέση. Μια σειρά από θεραπευτικές προσεγγίσεις δίνουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της ανοργασμίας. Μια από αυτές είναι η σεξοθεραπεία ζεύγους, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να έχει οργασμούς με τη χρήση ειδικών τεχνικών. Στη θεραπεία αυτή δίνεται επίσης έμφαση στην πληροφόρηση του ζευγαριού, στην απάντηση σε απορίες και στη διευκρίνηση ζητημάτων που αφορούν την επίτευξη του οργασμού. Το ζευγάρι προτρέπεται να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ρόλος του συντρόφου στη σεξοθεραπεία ζεύγους είναι σημαντικός, ιδιαίτερα στην επίτευξη του κλειτοριδικού οργασμού. Μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση είναι η ψυχοδυναμικά προσανατολισμένη ατομική ψυχοθεραπεία. Ένας από τους στόχους αυτής της θεραπείας είναι η λύση ενδοψυχικών συγκρούσεων που έχουν σα συνέπεια τη δυσκολία της γυναίκας να εμπιστεύεται και να λειτουργεί απελευθερωμένη μέσα στη συντροφική σχέση.
Πηγή: Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο