«Αυτό που συνέβη με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν είναι παρά ένα παράδειγμα του ευρύτερου μετασχηματισμού της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια. Όταν αναλάβαμε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, η χώρα ήταν κατεστραμμένη από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Είχε πληρώσει πολύ ακριβά το γεγονός ότι πίστεψε σε λαϊκιστικές φαντασιώσεις. Το 2015, παρ’ ολίγον να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης. Η οικονομία ήταν στάσιμη. Είχαμε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη μεταξύ 2015 και 2019. Οι νέοι Έλληνες έδειχναν την αποστροφή τους εγκαταλείποντας τη χώρα, αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο Power Summit 2024 – Lights On που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), στο Λαγονήσι. Υπογράμμισε δε, ότι η ΔΕΗ έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Γιώργου Στάσση και είναι μια περιφερειακή δύναμη.
«Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ, πολύ διαφορετική. Ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι διπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ και οι προβλέψεις σταθερά δείχνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ορατό μέλλον. Έχουμε μειώσει το δημόσιο χρέος μας περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το 2019. Ουδείς αμφισβητεί την προσήλωση της Ελλάδας στην δημοσιονομική πειθαρχία. Οι επενδύσεις, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές, βρίσκονται σε μεγάλη άνθηση. Οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν το ελληνικό αξιόχρεο και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία» προσέθεσε.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. «Αυτό συμβαίνει ήδη για κάποιες ώρες, αλλά όσο εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις δυνατότητές μας, οι ώρες αυτές τελικά θα πολλαπλασιαστούν» σημείωσε.
«Κάνοντας ένα βήμα πέρα από τα εθνικά μας σύνορα, μπορέσαμε επίσης να επηρεάσουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα όσον αφορά στην ενέργεια. Είναι επίσης μια απόδειξη του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον το ”προβληματικό παιδί” της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση που μπορεί να υπερβαίνει το τυπικό της μέγεθος και να διαμορφώσει την πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την Πράσινη Συμφωνία είπε ότι πρέπει να συνυπάρχει με άλλα επείγοντα ζητήματα:
«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης εδώ. Στην Ελλάδα, πέρυσι, δεν βιώσαμε μόνο καύσωνες και πυρκαγιές -είμαστε συνηθισμένοι στις πυρκαγιές- αλλά για πρώτη φορά βιώσαμε σε αυτή την κλίμακα και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης ασυνέχεια στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ των κονδυλίων που διατίθενται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής -και δικαίως, δεδομένων των πολύ μεγάλων φιλοδοξιών μας να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050-, και των πόρων που έχουν δεσμευτεί για την προσαρμογή. Διότι όταν λαμβάνουν χώρα φυσικές καταστροφές, δεν μπορώ απλώς να πάω στους αγρότες και να τους μιλήσω για την προοπτική της γεωργίας ακριβείας και την αντικατάσταση των τρακτέρ τους με ηλεκτρικά τρακτέρ. Χρειάζονται στήριξη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει επίσης σημαντική προσαρμογή της χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια» είπε.
Τέλος αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυνάμεις της λογικής και της μετριοπάθειας θα επικρατήσουν και πάλι.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τους κατάλληλους συμμάχους για να προωθήσουμε λογικές αλλαγές και να περιορίσουμε την επιρροή των άκρων. Πεποίθησή μου και πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να επιβραδύνουμε την ενεργειακή μετάβαση. Δεν συγκαταλέγομαι σε αυτούς. Είναι μια οικονομική, στρατηγική και γεωπολιτική επιταγή.
Πρέπει, ωστόσο, να πραγματοποιήσουμε μια συνετή μετάβαση, που να δίνει στα κράτη μέλη ίσως λίγο περισσότερο χώρο για να πειραματιστούν και να επιλέξουν την πορεία που ταιριάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ευέλικτοι και πραγματιστές και όχι και πολύ δογματικοί» σημείωσε.