Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου και άλλα θεατρικά έργα…» από τις εκδόσεις Νίκας, με τέλεια επιμέλεια από την Στεύη Τσούτση, αποκαλύπτεται η διαχρονική παγκοσμιότητα ενός προσεκτικά μελετημένου και σοφά διατυπωμένου ερευνητικού έργου ζωής, που συνάντησε την διθυραμβική υποδοχή κριτικών και κοινού.
Υπερβαίνοντας τη συνήθη νεοελληνική ηθογραφία και πέρα από τα εσκαμμένα, ένας σύγχρονος αναγεννησιακός «ολικός» καλλιτέχνης διαλογίζεται εμπράκτως για την ανθρώπινη κατάσταση στον επαπειλούμενο από τους παντοειδείς πολέμους κι από την ολοσχερή οικολογική καταστροφή πλανήτη Γαία.
Η βία όμως δεν περιορίζεται στα πεδία τής μάχης, αλλά εμφιλοχωρεί στις διανθρώπινες σχέσεις εμπλουτίζοντάς τας με έναν έμμεσο πλην σαφώς αποτελεσματικό διδακτισμό υψηλής ποιητικής αξίας.
Πέρα και από τον «μαγικό ρεαλισμό» του προηγουμένου εικοστού αιώνα, ο Χριστόφορος Χριστοφής γεφυρώνει την Κλασική Αρχαιότητα με το τώρα με μια ιδιοφυή σύλληψη τού χωροχρονικού συνεχούς που διακτινίζεται σε άπειρες διαστάσεις κι επιστρέφει κυκλικά στη γη για να συνενώσει όλους τους επιμέρους βρόχους σε έναν κόμβο ανάλογο με τον μυστηριώδη κόμβο των Δελφών.
Διαρκή κύματα θετικής ηλιακής και αόρατης υλοενέργειας συγκρούονται δημιουργικά δημιουργώντας ένα ευνοϊκό για τον θεατή και για τον αναγνώστη «αντιμάμαλο», όπως λέμε εμείς οι μηχανικοί που ασχολούμαστε και με τα λιμενικά έργα.
Αυτή η σωκρατική μέθοδος εφαρμόζεται διακριτικά, διακριτά κι επιστημονικά με έναν τρόπο που πραγματικά συγκινεί τον εμβριθή μελετητή των πολιτισμικών φαινομένων.
Ο Χριστόφορος Χριστοφής παράγει πολιτισμό, διεθνή, παγκόσμιο, οικουμενικό, διαχρονικό, ανθρωποκεντρικό και ανθρωπομετρικό.
Η χρυσή τομή κι η πυθαγόρεια αρμονία εφαρμόζεται εδώ κάλλιστα, άριστα σε μέγιστο τελειοθηρικό βαθμό.
Η αναλυτική σκέψη τού Χριστοφή συνδέεται άρρηκτα με την συνθετική-συνδετική του ικανότητα. Δίνει ποιητικές λύσεις στις αναπόφευκτες δραματικές συγκρούσεις με τη σοφία των ποιητών της Ανατολής, με τον ρεαλισμό των διανοητών τής Δύσης.
Το τελευταίο έργο αυτού τού τέταρτου τόμου με πρωτότυπα θεατρικά έργα «Η Ιφιγένεια των Ταύρων», ένα αριστούργημα που δεν έχει σχέση με τα ανάλογα δράματα τού Ευριπίδη και τού Γκαίτε, θα παιχτεί σε σκηνοθεσία τού ιδίου και με χορογραφία τής επίσης ιδιοφυούς ΈΡΣΗΣ ΠΗΤΤΑ στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης 7-9 Αυγούστου 2024.
Η καινοτομία εδώ έγκειται στην νεοκλασικιστική νεορομαντική υπαρξιακή διάσταση που προσδίδει στα δραματικά πρόσωπα ο εξαίρετος και βραβευμένος από την Ένωση Κριτικών Χριστόφορος Χριστοφής.
Απόηχοι από Τσέχωφ προσδίδουν στο κείμενο μία ιμπρεσιονιστική μουσική αφαιρετικότητα που οδηγεί στη μέγιστη συμπύκνωση τού κοινωνουμένου μηνύματος.
Τα άλλα τέσσερα έργα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον τόμο τιτλοφορούνται: «Ανεμοστρόβιλοι τού Πεπρωμένου», «Ο τύραννος και η κόρη», «Φωνές της Διασποράς», «Ανατροπές της νύχτας».
Ακόμα και οι τίτλοι είναι τόσο προσεκτικά τεχνουργημένοι που λειτουργούν ως άλλο συμβολικό ποιητικό υπόστρωμα, θετικά φορτισμένο και φιλικό προς τον επαρκή αναγνώστη-θεατή.
Η συνδημιουργία λογοτέχνη-σκηνοθέτη με τους καλλιτέχνες που προσεκτικά επιλέγει για το ανέβασμα αυτών των έργων του οδηγεί σε μυθικά, μοναδικά κι ανεπανάληπτα αποτελέσματα υψηλής πνευματικότητας.
Προτείνω να γίνει προσεκτική κινηματογράφηση όλων αυτών των παραστάσεων σε μια τηλεοπτική σειρά που θα μείνει στην Ιστορία και θα απασχολήσει ερευνητές, μελετητές, φιλότεχνους και φιλαναγνώστες πολλούς αιώνες μετά.
Και δεν υπερβάλλω καθόλου, αφού άλλωστε είμαι φειδωλός σε επαίνους.
Κυριολεκτώ, πέραν κάθε δισημίας, αμφισημίας. Αναμφιβόλως πρόκειται για ένα έργο εν εξελίξει, εν πλήρει αναπτύξει, που αξίζει την προσοχή και την συνδημιουργική μας συμμετοχή, αφού ο σημερινός θεατής είναι μορφωμένος κι έχει διδαχθεί από το Διαδίκτυο να διαδρά ανυπερθέτως.
Το μέχρι τώρα απείκασμα αυτών των μαγευτικών παραστάσεων σε εμβληματικούς και ενεργειακώς φορτισμένους χώρους (όπως οι Δελφοί) είναι τόσον ισχυρό, που προτρέπει παραγωγούς, διοργανωτές, συντελεστές και κοινό να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε το μετείκασμα να δημιουργήσει μία Ανάδραση που θα ανατροφοδοτήσει το διεθνές πολιτιστικό μας τοπίο με επάλληλες κυματοειδείς συναρτήσεις που τείνουν εις το άπειρον.
Ο Χριστόφορος Χριστοφής παράγει πολιτισμό με την αγνότητα των ιδεαλιστών που έμειναν στην Ιστορία. Ο πλατωνικός Σωκράτης κι ο Πυθαγόρας τον εμπνέουν.