Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Πάνου Μπαίλη
Tο χαστούκι που δέχτηκε η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, από υποψήφια του κόμματος Νίκη, δεν προκάλεσε μόνο την οργή του πολιτικού κόσμου αλλά και του Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πριν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια είχε ζητήσει από όλους ψυχραιμία, ύστερα και από το τελευταίο επεισόδιο φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να επιτρέψει να εκτραχυνθεί η κατάσταση εντός και εκτός των ναών και μάλιστα λίγο πριν από της Ευρωεκλογές.
Αν και ο ίδιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου τίμησε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη και όχι στο μητροπολιτικό ναό, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, έλαβε την οριστική απόφαση να πέσουν οι τόνοι και οι σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας να επιστρέψουν οριστικά σε ήρεμα νερά.
Παράλληλα, φρόντισε να στείλει με δηλώσεις του και ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους κληρικούς ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν όσα συνέβησαν στις εθνικές εκλογές με τη στήριξη στο κόμμα της Νίκης.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι σχέσεις με την κυβέρνηση δεν είχαν αποκατασταθεί, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε σχέση του κλήρου με το συγκεκριμένο κόμμα. Το μήνυμα αυτό θα επιδιώξει να μεταφέρει και στους υπόλοιπους μητροπολίτες με αφορμή και την «ανταλλαγή ευχών» για το Πάσχα.
Ο κ. Ιερώνυμος μόλις έγινε γνωστό το επεισόδιο έσπευσε να το καταδικάσει:
«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».
Η προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι είχε αρχίσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με άτομα του περιβάλλοντός του τα οποία ανέλαβαν τις σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ευοδώθηκαν δύο μήνες αργότερα.
Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη όταν ο κ. Ιερώνυμος πέρασε την πόρτα του υπουργείου Παιδείας όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη. Από την αρχιεπισκοπή ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, ωστόσο, κράτησε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις αλλά και την αξιοποίηση της περιουσίας η οποία «δεν απουσιάζει» από καμία συζήτηση.
Η εξομάλυνση των σχέσεων περνάει βεβαίως και από Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Δήλεσι Βοιωτίας το οποίο ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος το θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του.
Το Κέντρο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στηρίζοντας έμπρακτα το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
Αυτό το έργο αυτό θέλει να παρουσιάσει και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να δείξει τη δύναμη της συνεργασίας των δύο πλευρών υπενθυμίζοντας ότι «η προσφορά της Εκκλησίας καλύπτει σημαντικά κενά στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, στα οποία η πολιτεία, μόνη, δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει».
¨Όπως συνηθίζει να λέει, το Κέντρο το δημιούργησε η αγαστή συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τα αρμόδια υπουργεία και με κάθε συναρμόδιο φορέα.
Για τον κ. Ιερώνυμο είναι δεδομένο ότι το Κέντρο, όπως και οι άλλες δομές της Εκκλησίας, θα έχουν μέλλον μόνο με τη σύμπνοια, τη συνεργασία και τη σύμπραξη όλων και αυτό θέλει να μεταφέρει και τον πρωθυπουργό ο οποίος είναι σύμφωνος με την ανάπτυξη των κοινωνικών δράσεων ειδικά σε τόσο ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της τρίτης ηλικίας.
Άλλωστε για τη συνεργασίας των δύο πλευρών μίλησε και κατά την συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη του οποίου τον πατέρα είχε μαθητή όταν υπηρετούσε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως τόνισε η συνεργασία είναι το καλύτερο μέσο, το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν κάθε φορά.