«Kανένα μέτωπο και καμία ρηγμάτωση δεν υπάρχει» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία, υπογράμμισε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Μάκης Βορίδης. Αντιθέτως, όπως συμπλήρωσε, οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας παραμένουν αυτές που πρέπει να είναι. «Καθένας κάνει τη δουλειά του από τον θεσμικό ρόλο του, η Εκκλησία είναι θείον καθίδρυμα, ασχολείται με τα πνευματικά ζητήματα, με τα ζητήματα της πίστεώς μας. Διατυπώνει και τις απόψεις της για ζητήματα που θεωρεί ότι άπτονται αυτών» είπε χαρακτηριστικά.
Για ακραίες συμπεριφορές εκκλησιαστικών κύκλων
Ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε ότι η Εκκλησία, εκφράζεται θεσμικά από την Ιερά Σύνοδο και αυτή εκπροσωπείται από τον αρχιεπίσκοπο.
Απο κει και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχουν χιλιάδες ιερείς που ασκούν τα ποιμαντικά τους καθήκοντα.
” Στους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες να φέρονται με ακραίο τρόπο Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων και η θεσμική έκφραση της Εκκλησίας όχι μόνο δεν υιοθετεί αλλά και καταδικάζει, ο αρχιεπίσκοπος, τέτοιου είδους συμπεριφορές» σημείωσε με νόημα.
Τα τρία διακυβεύματα των Ευρωκλογών
Αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωκλογές, τόνισε, ότι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, δεν ακολουθούν εθνικές εκλογές, ενώ επίσης, έχει καταγραφεί μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαφορά που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις της τρέχουσας περιόδου.
Ωστόσο, όπως σημείωσε η Ευρώπη διανύει μία «κρίσιμη καμπή», με τρία διακυβεύματα-ζητήματα ιδεολογικού περιεχομένου επί τάπητος.
Το πρώτο είναι η ευρωπαϊκή άμυνα.
«Εκτός από το ΝΑΤΟ που είναι ο βασικός στρατιωτικός, αμυντικός βραχίονας του δυτικού κόσμου, από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της άμυνα», είπε χαρακτηριστικά. επικαλούμενος και τη θέση του Πρωθυπουργού ότι η κοινή άμυνα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωομολόγου.
Αυτό, θα μεταφραστεί σε ένα πρόσθετο όφελος για τη χώρα μας, καθώς «Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα πάρει δουλειές από την Ευρώπη».
Δεύτερο διακύβευμα, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, με βασικό ερώτημα εάν πρέπει «να γίνει επιθετικά η πράσινη μετάβαση στους αγρότες».
Σύμφωνα με τον υπουργό, κάτι τέτοιο «έχει συνέπειες, που έχουν να κάνουν με τη μείωση των βασικών ενισχύσεων, και επομένως με το εισόδημα των αγροτών μας. Το ΕΛΚ λέει “ναι” στην πράσινη μετάβαση, αλλά με λελογισμένο ρυθμό, που διαφυλάσσει εισόδημα των αγροτών. Τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές λένε να γίνει γρήγορα, τώρα, η πράσινη μετάβαση».
Τρίτο διακύβευμα κατά τον Υπουργό, είναι η μετανάστευση, με κυρίαρχο ζήτημα, εάν πρέπει να έχει η Ευρώπη συντεταγμένη περιοριστική μεταναστευτική πολιτική και στο θέμα, διαπιστώνεται διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.
Ενόψει των Ευρωεκλογών, ο υπουργός ζήτησε «να εγκριθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, να στηριχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται απίστευτες επιθέσεις, και μάλιστα συντονισμένες, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλες αυτές τις κατασκευές που γίνονται από τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές, τους πράσινους για τα θέματα του κράτους δικαίου».
Εκθεση αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
Αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντοτε κάνει μια έκθεση και πάντοτε στην έκθεση αυτή υπάρχουν παρατηρήσεις. Αν θέλετε να δείτε την εξέλιξη των θεσμών, θα πρέπει να συγκρίνετε εκθέσεις».
Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι άλλο να παίρνει κανείς υπ’ όψιν του την έκθεση προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και άλλο «να περιγράφουμε την Ελλάδα -όπως κάνει η Αριστερά, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- περίπου ως δικτατορία.»
«Αν ακούσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα ελευθερίας του Τύπου, θα νομίσει ότι έχουμε λογοκρισία, ότι πηγαίνουν φυλακή και διώκονται οι δημοσιογράφοι» σημείωσε με νόημα.
Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις
Σε σχέση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «το Predator δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση βάσει της επίσημης ενημέρωσης που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που κάνουν τις νόμιμες επισυνδέσεις».