Έναν από τους πιο εκλεκτούς Έλληνες καλλιτέχνες, τον αρχιμουσικό Κωνσταντίνο Καρύδη υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από την Κρατική Όπερα της Βιέννης μέχρι το πόντιουμ της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, όπου και αν διευθύνει, ο Κωνσταντίνος Καρύδης διακρίνεται για τις σπάνιες μουσικές αρετές του, τη βαθιά διεισδυτικότητα στην ουσία των έργων, τη φαντασία και την απαστράπτουσα τεχνική του.
Αρχιμουσικός με σημαντική διεθνή πορεία, ο Κωνσταντίνος Καρύδης θα διευθύνει, το Σάββατο 20 Απριλίου στις 20:30, την περιώνυμη Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης (Chamber Orchestra of Europe), η οποία απαρτίζεται από επίλεκτους μουσικούς με αξιοζήλευτες συνεργασίες και πολυβραβευμένες ηχογραφήσεις, σε ένα πρόγραμμα υψηλών ερμηνευτικών αξιώσεων, καθοδηγώντας το κορυφαίο σύνολο σε ένα ταξίδι στον μουσικό χρόνο.
Mε τη φημισμένη Ορχήστρα συμπράττει ο νεαρός Καναδός βιρτουόζος πιανίστας Γιαν Λισέτσκι που θα παίξει το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν καθώς και το Τρίτο από τα Είκοσι τέσσερα πρελούδια για πιάνο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ο 28χρονος Καναδός καλλιτέχνης διαπρέπει στις μεγαλύτερες μουσικές αίθουσες του κόσμου δίνοντας πάνω από 100 συναυλίες κάθε χρόνο, ενώ συνεργάζεται στενά με μαέστρους και ορχήστρες διεθνούς ακτινοβολίας.
Με τη μεγάλη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης υπό τον Κωνσταντίνο Καρύδη ολοκληρώνεται το φετινό Φεστιβάλ της ‘Ανοιξης που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Εκτός από το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 του Μπετόβεν, το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να απολαύσει και τη Συμφωνία αρ. 4 του μεγάλου Γερμανού μουσουργού. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα της βραδιάς κατέχει ο Σοστακόβιτς, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Στη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης, θα ακουστούν όχι μόνο το Τρίτο του πρελούδιο για πιάνο από τον Γιαν Λισέτσκι, αλλά και τα Δύο κομμάτια για οκτέκτο εγχόρδων σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων, καθώς και το Πρελούδιο στη μνήμη του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για δύο βιολιά του ‘Αλφρεντ Σνίτκε.
Tα σολιστικά μέρη για βιολί ερμηνεύουν τα μέλη της Ορχήστρας Στήβεν Κόουπς και Λούσυ Γκουλντ. Στην ίδια συναυλία, η διακεκριμένη Ορχήστρα θα παρουσιάσει ακόμη το έργο «Ύμνος: Largo Cantabile» του Αμερικανού συνθέτη Τσαρλς ‘Αιβς, καθώς και έργα Ελλήνων μουσουργών: το «Adagio» για ορχήστρα εγχόρδων από την καντάτα «Οι Πέρσες» του Περικλή Κούκου και τους «Πέντε ελληνικούς χορούς», επίσης για ορχήστρα εγχόρδων, του Νίκου Σκαλκώτα.
Η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1981 από νέους μουσικούς, μέλη της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα εξήντα περίπου μέλη της δραστηριοποιούνται παράλληλα ως εξάρχοντες καθώς και ως ερμηνευτές μουσικής δωματίου και καθηγητές μουσικής.
Η ταυτότητα της Ορχήστρας διαμορφώθηκε από συνεργασίες της με λαμπρούς μαέστρους και σολίστ. Ο Κλάουντιο Αμπάντο ήταν ο πιο σημαντικός μέντοράς της, και ο Νικολάους Αρνονκούρ άσκησε εξίσου σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του ήχου της. Πλέον η Ορχήστρα συνεργάζεται στενά με τον Σερ ‘Αντρας Σιφ και τον Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν, και οι δύο επίτιμα μέλη της, στα χνάρια του Μπέρναρντ Χάιτινκ και του Νικολάους Αρνονκούρ.
Εμφανίζεται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών, ενώ έχει ηχογραφήσει πάνω από 250 έργα κερδίζοντας πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων, δύο Grammy και τρία Gramophone Record of the Year.