Στη Μεσσηνία το τηγανιτό τραγανό λαλάγγι είναι συνυφασμένο με το πρωινό. Το λαλάγγι αποτελεί κομμάτι της παραδοσιακής μανιάτικης διατροφής. Τα συστατικά του είναι το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
Η σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης που παράγεται στη Μεσσηνία. Το προσωνύμιο του είναι το τυρί «της φωτιάς» χάρη στην πικάντικη γεύση του.
Όταν μιλάμε για ελαιόλαδο, τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στην κορωνέικη ποικιλία, ενώ η ελιά καλαμών έχει αγαπηθεί παγκοσμίως.
Σύγκλινο, ένα αλλαντικό που μπορείς να απολαύσεις στην ομελέτα σου αλλά και σκέτο.
Επίσης, τα αποξηραμένα σύκα Καλαμάτας είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες σύκων. Εκτός από εύγεστα είναι και υγιεινά, καθώς η διατροφική τους αξία είναι αδιαμφισβήτητη!
Σημειώνεται ότι το μεσσηνιακό πρωινό θα παρουσιαστεί το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Απριλίου στο Messinia Forum2, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας.