15ο Συνέδριο ΝΔ: Υπεύθυνος πατριωτισμός - Δημιουργικός εκσυγχρονισμός
27 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

15ο Συνέδριο ΝΔ: Υπεύθυνος πατριωτισμός – Δημιουργικός εκσυγχρονισμός

by todaypress
06/04/2024 09:00
in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
15ο Συνέδριο ΝΔ: Υπεύθυνος πατριωτισμός  – Δημιουργικός εκσυγχρονισμός
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Γιάννη Καντέλη

 

Αφετηρία για μία δυναμική μάχη της γαλάζιας παράταξης στις επικείμενες ευρωεκλογές αποτελεί το 15ο Συνέδριο της ΝΔ που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Ζάππειο. Ενώνοντας δυνάμεις, θέτοντας τον κομματικό οργανισμό σε εγρήγορση και προτάσσοντας ως διακύβευμα την σταθερή πορεία σύγκλισης της χώρας με την Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό συνέδριο που συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την ίδρυση της παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ενώ, η επιστροφή στο Ζάππειο, δύο μήνες πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αναδεικνύει την διαχρονική ταύτιση της ΝΔ με την ευρωπαϊκή ιδέα καθώς εκεί υπεγράφη το 1979 η προσχώρηση της χώρας στην τότε ΕΟΚ.

Η επίτευξη του στόχου για μία καθαρή νίκη που θα πιστοποιεί την στήριξη προς την κυβέρνηση για να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις την πορεία της και την υλοποίηση του προγράμματος της περνά μέσα από την συσπείρωση των ψηφοφόρων που την στήριξαν στις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς. Υπό αυτό το πρίσμα το συνέδριο είναι ένα ορόσημο στην προεκλογική στρατηγική του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι «η ΝΔ πρέπει να συσπειρωθεί για να διευρύνει την ακτινοβολία της». Αυτό προϋποθέτει να υπάρξει μία κοινή προσπάθεια χωρίς αδράνεια ή εφησυχασμό και «οι παλαιοί αγωνιστές να συναντηθούν με νέους φίλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές», όπως σημείωσε. Στο στρατηγείο της Πειραιώς βλέπουν ότι η μεγαλύτερη πίεση υφίσταται από τα δεξιά, όπου στρέφεται ένα κομμάτι των ψηφοφόρων προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα ή να δείξει την ενόχληση του για πολιτικές όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Απευθυνόμενος σε αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων υποστήριξε ότι «οι πυλώνες της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της παράταξης είναι και μένουν πανίσχυροι: Πίστη στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον Κοινοβουλευτισμό. Με προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες του δυτικού κόσμου. Και στόχο μία ανοιχτή οικονομία και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ενωμένους τους πολίτες του». «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ανέξοδες διαμαρτυρίες», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης καθώς «ακόμη και μία ψήφος που εκπορεύεται βιαστικά από το θυμικό, ενδέχεται να πάρει άλλον δρόμο και να γίνει «μπούμερανγκ». Περιγράφοντας το εύρος της απήχησης της ΝΔ μίλησε για την σύγκλιση των αρχών του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού, για την δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού ρεύματος που μπορεί να εγγυηθεί τη σιγουριά και την συνέχεια.

Ο πήχης της 9ης Ιουνίου

 

Παρότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να θέσει το όριο του πήχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι σαφές ότι ένα ποσοστό πάνω από 31% θα ήταν απολύτως ικανοποιητικό για την Πειραιώς. Η επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την επικαιρότητα, είναι κάτι που υποδέχονται με χαρά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Η σύγκριση με το 33% που πέτυχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019 καθιστά μία τέτοια επίδοση «πολύ καλό σκορ», ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι οι συνθήκες τότε ήταν πολύ καλύτερες. Υπό τη ΝΔ είχε σχηματιστεί ένα ευρύ μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν η σίγουρη δύναμη που θα τον διαδεχόταν στην εξουσία. Η διατήρηση των δυνάμεων ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης κατά τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί απανωτές κρίσεις μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία.

Το κυρίαρχο δίλλημα που έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και σταθερότητας, που περνά μέσα από μία ισχυρή κυβέρνηση. «Η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου και οι πολίτες δεν θα ανεχθούν κανένα πισωγύρισμα», δήλωσε με έμφαση και ανέδειξε ως βασικό όρο για να μην αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας προς την πρόοδο «να αποτραπεί κάθε μήνυμα που θα μπορούσε να φέρει ξανά την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της αβεβαιότητας και των πειραμάτων». Ειδικά την στιγμή που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό , η αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις, αλλά και λειτουργεί χωρίς ηθικούς φραγμούς. «Που είναι μεν πολυκέφαλη και διασπασμένη, όμως βρίσκει κοινά συνθήματα για να δυσφημήσει τη χώρα και να αμφισβητήσει την κυβέρνηση».

Η διεξαγωγή του συνεδρίου γίνεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται πίεση από μία σειρά γεγονότων και παρότι δεν απειλείται από την αντιπολίτευση θα αποτελέσει μία ισχυρή ένεση τόνωσης του ηθικού για όλα τα στελέχη. Το παρών θα δώσουν ο Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση, παρότι έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής ότι δεν θα τοποθετηθούν από το βήμα του Συνεδρίου. Η σιωπή τους έχει δημιουργήσει ερωτηματικά, όμως συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι «παρά τις δυσκολίες και τις πολλές εισαγόμενες κρίσεις, δεν έχει υπάρξει πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα, πιο ενωμένο το κόμμα», ξορκίζοντας τους ψιθύρους για διαφοροποίηση των δύο πρώην πρωθυπουργών. Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράζουν τις απόψεις όποτε το κρίνουν απαραίτητο χωρίς αυτό να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνοχή της παράταξης, αλλά να δυναμώνει το αποτύπωμα της.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 2742 στελέχη από όλη τη χώρα στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των αποδήμων Ελλήνων, ενώ εκτός από τις ομιλίες των στελεχών – ήδη έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 220 σύνεδροι – θα λειτουργήσει εντός του Ζαππείου και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της παράταξης στα 50 χρόνια της ιστορίας της.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι ομιλίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφιας με το ΕΛΚ για το αξίωμα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι ακριβώς πριν από εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία θα κλείσει το 15ο Συνέδριο της ΝΔ. Του Προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου.

 

 

  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Today Press

13/06/2025 19:01
Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου – Τα μέτρα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια σε πρώτο πλάνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το ΚΥΣΕΑ

13/06/2025 18:42
Η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ για την Ι.Μ. του Όρους Σινά: “Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠ.ΕΞ.: Αν βρίσκεστε σε Ιορδανία και Λίβανο επικοινωνήστε με την πρεσβεία

13/06/2025 18:05
Β. Κικίλιας: “Αναπτυξιακός πυλώνας για τη νησιωτική Ελλάδα η κρουαζιέρα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: “Αναπτυξιακός πυλώνας για τη νησιωτική Ελλάδα η κρουαζιέρα”

13/06/2025 17:57
Α. Τζιτζικώστας από τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς: «Στηρίζουμε τη συμφωνία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό που εξασφαλίζει όρους ισότιμου ανταγωνισμού στη ναυτιλία παγκοσμίως»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τζιτζικώστας από τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς: «Στηρίζουμε τη συμφωνία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό που εξασφαλίζει όρους ισότιμου ανταγωνισμού στη ναυτιλία παγκοσμίως»

13/06/2025 17:33
Η Λ. Μενδώνη για την απώλεια της Κ. Γιουλάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λ. Μενδώνη για την απώλεια της Κ. Γιουλάκη

13/06/2025 16:11
Τηλεφωνική επικοινωνία Μερτς με Μακρόν και Στάρμερ για Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μερτς με Μακρόν και Στάρμερ για Μέση Ανατολή

13/06/2025 15:56
Ερώτηση Γιώργου Αυτιά προς την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των ελληνικών λιμένων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Γιώργου Αυτιά προς την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των ελληνικών λιμένων

13/06/2025 15:49
Σδούκου: Η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του κ. Καραμανλή στην προανακριτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του κ. Καραμανλή στην προανακριτική

13/06/2025 15:31

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιράν: Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως – Για νέα επίθεση του Ισραήλ κάνει λόγο το  BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως – Για νέα επίθεση του Ισραήλ κάνει λόγο το BBC

13 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Ισραήλ – Ιράν: Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Today Press

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved