Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
Μάξιμος Σενετάκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης
Την ώρα που γραφόταν αυτή η συνέντευξη, η Βουλή ετοιμαζόταν για την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.
Ο κ. Σενετάκης μιλώντας αποκλειστικά στην Today Press μάς δηλώνει ότι
«είναι καταφανές στους νοήμονες πολίτες της χώρας τα χάσμα που χωρίζει την αλήθεια με τα fake news, την επιχειρηματολογία με τη συνωμοσιολογία. «Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των Τεμπών, συνιστά κορύφωση μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας μέρους του πολιτικού συστήματος και οικονομικών συμφερόντων να εργαλειοποιήσουν τον αβάσταχτο πόνο των συγγενών του θυμάτων και το ψυχικό τραύμα της κοινωνίας που προκάλεσε το πολύνεκρο δυστύχημα. Παράλληλα όμως συνιστά για την κυβέρνηση μια θεσμική ευκαιρία να τελειώσει με την πολιτική τυμβωρυχία στην οποία επιδίδονται ορισμένοι για να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν την χώρα σε αποσταθεροποίηση».
—————————————————————————————————-
Αναφορικά με τα θέματα της δικής σας αρμοδιότητας, πότε αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος “Ερευνώ-Καινοτομώ” και τι πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι;
Το «Ερευνώ- Καινοτομώ» αναπροσαρμόστηκε στη βάση των δυο προηγουμένων! Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε με μια σειρά κινήτρων και παρεμβάσεων το καινοτόμο επιχειρείν. Θέλουμε τα νέα ταλέντα να μείνουν στην χώρα και να δημιουργήσουν. Θέλουμε να κάνουμε …σπονδυλοδεσία στη ραχοκοκκαλιά της μεσαίας τάξης με την καινοτόμα επιχειρηματικότητα να αποτελεί «όχημα» για την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Τα κριτήρια εξετάστηκαν ώστε η έρευνα και η καινοτομία να είναι συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια προς τις διεθνείς αγορές. Η διαδικασία της αναπροσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα βγει η προκήρυξη.
Ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Τα μυαλά ούτως ή άλλως υπάρχουν στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας.
Για αυτό ως υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία υπό τις πολιτικές κατευθύνσεις του υπουργού Κώστα Σκρέκα διαμορφώσαμε τις παραμέτρους ώστε το «Ερευνώ- Καινοτομώ» να χρηματοδοτήσει ώριμες επιχειρηματικές ιδέες, ικανές να παράγουν τεχνολογικά προϊόντα και λύσεις. Όσο πιο καλά δουλεμένες είναι οι προτάσεις που χρηματοδοτηθούν τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχουν στην οικονομία. Αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης και βεβαίως με το παραγόμενο προϊόν.
Ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, πως αξιολογείτε τον ρυθμό Ανάπτυξης στη χώρα;
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% το 2024 και παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις και ανατροπές η ελληνική οικονομία κεφαλαιοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί. Στην παρούσα φάση υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Μέσα στην τριετία 2021-2023 οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 17,5 δισ. ευρώ και φέτος αναμένουμε αύξηση της τάξης του 15%. Οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μόνο πέρσι έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Τρέχουμε δυναμικά ό,τι μπορεί να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις. Και το όχημα μας για αυτή την κούρσα είναι η Καινοτομία. Θέλουμε “Καινοτομία παντού”.
Πως χαρτογραφείται το οικοσύστημα Καινοτομίας , δηλαδή νεοφυών επιχειρήσεων στην χώρα;
Το «Elevate Greece» ήταν μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της ΝΔ. Συστήθηκε τον Οκτώβριο 2020 ακριβώς για να θέσει κριτήρια στον προσδιορισμό μιας εταιρείας ως start-up και να χαρτογραφήσει το περιβάλλον τους στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν και μπήκαν στο μητρώο πάνω από 800 νεοφυείς επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους περισσότεροι από 50 τεχνοβλαστοί (spin-off) από ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.
Με τον τρόπο αυτό συλλέξαμε κρίσιμα στοιχεία που μας επιτρέπουν να χαράξουμε βασικές πολιτικές. Έτσι π.χ. μάθαμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν πάνω από 8.000 ταλαντούχους εργαζόμενους και επιστήμονες. Ή πως το 2023 έγιναν επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ύψους 115 εκατ. δολαρίων.
Μέσα από αυτήν την συλλογή στοιχείων κατανοήσαμε ότι το Ελληνικό startup οικοσύστημα έχει βρεθεί σε μια σημαντική φάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον τους δυο πρώτους «μονόκερους» (Unicorns), δηλαδή καινοτόμες εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, ενώ σε ανάλογη αναπτυξιακή πορεία βρίσκονται και άλλες. Θέλουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να αναδείξει τον Έλληνα Έλον Μασκ!
Μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς, δείχνει πως το μοντέλο του ELEVATE μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. Προ ετών η κεφαλαιοποίηση των startups ήταν μόλις κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Σήμερα ξεπερνά τα 10 δισ. και προχωράμε διαρκώς με αμείωτους ρυθμούς.
Ταυτόχρονα, αρκετοί «soonicorns», εταιρείες με προοπτική γρήγορης εξέλιξης σε μονόκερους, τελούν εν αναμονή της ανάπτυξής τους σε εταιρείες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η απόδειξη πως η κατάσταση στο ελληνικό οικοσύστημα βελτιώνεται συνεχώς. Κάνουμε βήματα μπροστά και το οικοσύστημα υπάρχει πια δομημένο.
Πλέον, έχει ανοίξει ένας νέος δεύτερος κύκλος για το Elevate Greece, καθώς καλείται να ανταποκριθεί, εξίσου επιτυχώς, σε μια νέα πρόκληση. Να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, σε ένα δημιουργικό σημείο συνάντησης της ελληνικής και παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, καθώς και σε πεδίο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ τους. Είναι εμφανές, ότι οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, έχουν φωτίσει τις προοπτικές των startups, η έννοια της καινοτομίας έχει μπει στην καθημερινότητα μας και μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας εντοπίζεται πια στις νέες γενιές. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να κινητοποιούμε δυνάμεις ώστε με όχημα την Έρευνα και την Καινοτομία να ενισχύσουμε την διεθνή θέση της χώρας.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία data centers; Έχουν εκφράσει και άλλες εταιρείες του ίδιου βεληνεκούς παρόμοιο ενδιαφέρον;
Η επένδυση της Microsoft συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Πρόκειται για σημαντική επένδυση ύψους ενός δισ. στον χώρο της τεχνολογίας η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλει στην μετατροπή της Ελλάδας σε κεντρικό κόμβο διακίνησης δεδομένων της Ευρώπης.
Ωστόσο, οφείλω να σας θυμίσω ότι δεν είναι μόνο η Microsoft που επενδύει στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αντίστοιχες επενδύσεις έχουν ανακοινώσει η Amazon Web Services, η Google, η Cisco και μια σειρά από άλλες μεγάλες εταιρείες.
Μάλιστα η συνεργασία της Cisco με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίο για την δημιουργία ενός κοινού οδικού χάρτη δράσεων, ο οποίος θα ανέδειξε τη Ρόδο ως προορισμό υβριδικής εργασίας, μας δίνει μια γεύση από το προσεχές μέλλον. Στο νησί μετακόμισαν εξ αποστάσεως εργαζόμενοι της Cisco, από όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας την Ρόδο ως ένα «έξυπνο» ψηφιακό νησί και ολοκληρωμένο προορισμό προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων.
Τέτοια “έξυπνα” projects πιστοποιούν την εμπιστοσύνη των ξένων κολοσσών στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο είναι η διακριτή πλέον στρατηγική τους να ενισχύσουν μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν να μεγαλώσουν. Και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να δούμε και από τους εγχώριους μεγάλους παίκτες μας.
Θέλουμε να δούμε και αυτούς να υιοθετούν μια κουλτούρα έμπρακτης στήριξης των μικρών να μεγαλώσουν. Θέλουμε να δούμε “οι μεγάλοι να βοηθούν τους μικρούς”.