Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου: «Πατρίδα μας δεν είναι αυτή που δολοφονεί τα παιδιά της. Είναι ο κόσμος των ανεκπλήρωτων οραμάτων των Αγωνιστών του 21»
Με τη παρουσία πλήθους πολιτών και την παρέλαση των σχολείων της πόλης, γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821, στον Δήμο Χαλανδρίου.
Προηγήθηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, με κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, τον βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβάρδη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Ευαγγελία (Εβίνα) Γιακουμάτου, την εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Παλαιστίνης, κα. Fadwa Abushanab, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» κ. Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», κ. Χάρη Ρώμα και τον Διοικητή του ΑΤ Χαλανδρίου, Βασίλειο Γκουνέλλα. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων και των φορέων της πόλης.
Τη μαθητική παρέλαση άνοιξε και έκλεισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Εκτός από τους μαθητές/τριες των σχολείων, παρέλασαν επίσης αντιπροσωπείες των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, όπως και αντιπροσωπείες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του 2ου και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Χαλανδρίου.
Φόρος τιμής στον Κολοκοτρώνη
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάνια Καραγιάννη και την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου.
Σίμος Ρούσσος: «Να ξαναθυμηθούμε ποιος ήταν αυτός ο λαός»
Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας, ιδιαίτερα «σήμερα που παλιές και νέες Ιερές Συμμαχίες καταδυναστεύουν την Ευρώπη και απειλούν με σφαγή τους λαούς της», αναφέρθηκε στο μήνυμα του, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας ότι είναι «ανάγκη να ξαναθυμηθούμε, ποιος ήταν αυτός ο λαός. Γιατί όσο κι αν σε μερικούς φαίνεται αδιανόητο, υπήρξε εποχή που το κάλεσμα για μιας ώρας ελεύθερη ζωή, γκρέμιζε αυτοκρατορίες και θεμελίωνε κράτη».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην αδικία που επιφύλαξε το νέο ελληνικό Κράτος στους Αγωνιστές και στον απλό λαό και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει για μας, γη ενδοξότερη από αυτή που η τελευταία της πέτρα, βαπτίστηκε από το αίμα των ανθρώπων που την αγάπησαν. Γιατί η πατρίδα της δικής μας καρδιάς δεν είναι αυτή που βολεύεται στο ραγιάδικο ήθος, εκτελώντας τα προστάγματα των ισχυρών. Δεν είναι αυτή που στέλνει όπλα και εκστρατεύει ενάντια στους φίλους της, αρνείται την ιστορία της και εκχωρεί τον πλούτο της στους δήθεν συμμάχους και τους δανειστές. Δεν είναι αυτή που δολοφονεί, εξορίζει και τρομοκρατεί τα παιδιά της. Αλλά ο κόσμος των οραμάτων, της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Δικαιοσύνης. Πατρίδας μας είναι ο κόσμος των ανεκπλήρωτων οραμάτων των Αγωνιστών του 21, ο τόπος των θυσιών τους για Ισότητα και Αδελφοσύνη. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω οι Αγώνες του Ελληνικού Λαού για το δίκαιο και τη λευτεριά».