Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
της Δρ Ελένης Δουνδουλάκη – Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού
Η επίδραση του βιβλίου στην ανάπτυξη, τη διαμόρφωση και την καλλιέργεια της προσωπικότητας, της κριτικής σκέψης και του δημιουργικού στοχασμού του ατόμου αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο. Καθώς σφυρηλατεί μια μοναδική σχέση με τον αναγνώστη αποτελεί πνευματική απόλαυση και ταυτόχρονα διανοητική και συναισθηματική πρόκληση για κάθε ηλικία.
Παράλληλα, γύρω από το βιβλίο αναπτύσσεται ένα ολόκληρο δημιουργικό οικοσύστημα. Μια δυναμική κοινότητα που αποτελείται από συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες και άλλους επαγγελματίες του κλάδου και μια ολόκληρη αλυσίδα παραγωγής, διανομής και διάθεσής του στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία του βιβλίου και τη σημασία αυτού του οικοσυστήματος για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, εργαζόμαστε συστηματικά για στην περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.
Συγκεκριμένα, προ ημερών κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου φορέα με την ονομασία «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π.)» και κύρια αποστολή την ανάπτυξη και την προβολή του βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο οργανισμός αυτός, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσει βραχίονα εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων και την ανάδειξη του βιβλίου ως μέσου μόρφωσης και ψυχαγωγίας και ως πολιτιστικού αγαθού, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου στη χώρα μας.
Πέρα από αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θεσμικό βήμα, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά την ελληνική παρουσία στις διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, που αποτελούν κομβικά σημεία συνάντησης εκδοτών και συγγραφέων με την αγορά και το βιβλιόφιλο κοινό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συμμετοχή μας στη διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου – The London Book Fair. Μεταξύ 12 και 14 Μαρτίου, η Ελλάδα για πρώτη φορά έδωσε το “παρών” στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, που έχει καθιερωθεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια στη συνείδηση του χώρου.
Στο εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο Olympia της βρετανικής πρωτεύουσας, στο εθνικό περίπτερο της χώρας μας, φιλοξενήθηκαν Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και πολιτιστικοί φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού. Προβλήθηκαν εκατοντάδες εκδόσεις στα ελληνικά και σε μετάφραση και δόθηκε η δυνατότητα στους Έλληνες συγγραφείς να συστήσουν τα έργα τους στο αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με την αγγλοσαξονική αγορά.
Η παρουσία της Ελλάδας στη Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου συμπληρώθηκε με συμμετοχή σε επαγγελματικά σεμινάρια, στρογγυλά τραπέζια και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, τη Greek Library of London, τo Hellenic Centre, το British Council στην Ελλάδα, και άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς.
Κεντρικός θεματικός άξονας των εκδηλώσεων αυτών ήταν η σύγχρονη ελληνική ποίηση και η μετάφραση. Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μεταφρασμένη ποίηση Ελληνίδων και Βρετανίδων ποιητριών της νεότερης γενιάς και να συνομιλήσει μαζί τους για τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία, τις μεταφραστικές προκλήσεις, καθώς και για τη θέση των γυναικών δημιουργών στο ευρύτερο λογοτεχνικό γίγνεσθαι.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει ως βασική επιδίωξη το βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού προχωράμε εμπράκτως με σταθερά και προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα. Βήματα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής μας για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.