“Κύμα” αγάπης έχει εκδηλωθεί από χιλιάδες πολίτες για την πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον, μετά την εξομολόγησή της για την περιπέτεια της υγείας της με τον καρκίνο.
Σήμερα Σάββατο, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ, αφήνοντας λουλούδια και γράμματα για τη μέλλουσα βασίλισσα της χώρας τους.
Στα κοινωνικά δίκτυα οι αναρτήσεις για την πριγκίπισσα είναι χιλιάδες, ενώ οι δημοσιογράφοι βρίσκονται έξω από τη βασιλική κατοικία αναμεταδίδοντας τις τελευταίες εξελίξεις.
Εντυπωσιακό είναι πως τα τοπικά καταστήματα θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και κρέμασαν τη Βρετανική σημαία τους δρόμους.
Η Κέιτ συγκίνησε τον κόσμο με την ανακοίνωσή της ότι πάσχει από καρκίνο, σε μια βαθιά προσωπική και συγκλονιστική εξομολόγηση.
Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας στο μήνυμά της ανακοίνωσε ότι υποβάλλεται σε «προληπτική χημειοθεραπεία», με την ασθένειά της να εντοπίζεται μετά από μεγάλη εγχείρηση που υποβλήθηκε στην κοιλιά τον Ιανουάριο.
Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία;
Ο Δρ. Mangesh Thorat, αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας κλινικών δοκιμών Barts στο κέντρο πρόληψης του καρκίνου στο πανεπιστήμιο Queen Mary, δήλωσε στο Sky News: «Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο.
Συχνά το διαπιστώνουμε επειδή οι σαρώσεις που κάνουμε προ εγχειρητικά έχουν συχνά τους περιορισμούς τους. Όταν τα πράγματα εξετάζονται στο μικροσκόπιο, αφού αφαιρεθεί ένα όργανο, γίνεται πολύ καλύτερη ανάλυση και τότε εντοπίζεται ο καρκίνος.
Οπότε, δεν είναι ασυνήθιστο».
Η θεραπεία της Κέιτ
Στην συγκλονιστική της δήλωση η Κέιτ Μίντλετον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η ιατρική μου ομάδα με συμβούλεψε να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία». Αποκάλυψε μάλιστα. ότι βρισκόταν στα «πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας», η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Για την πριγκίπισσα οι γιατροί της λένε πως τώρα βρίσκεται σε «πορεία ανάρρωσης» και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Στη χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα που στόχο έχουν να επιτεθούν στους όγκους και συνήθως χορηγούνται για την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου ή τη συρρίκνωση ενός όγκου ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση.
Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική επιλογή με την ελπίδα να σταματήσει η επανεμφάνιση του καρκίνου.
Ο καρκίνος της Κέιτ θεραπεύτηκε;
Δεν αναφέρθηκε τίποτε με το αν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Κέιτ μοιράστηκε μόνο ένα κομμάτι της κατάστασής της, δηλαδή ότι η μεγάλη επέμβαση στην κοιλιά της στο Λονδίνο τον Ιανουάριο, για κάτι που οι γιατροί θεωρούσαν ότι δεν ήταν καρκινική πάθηση πριν μάθουν την αλήθεια, ήταν επιτυχής.
Η προληπτική χημειοθεραπεία στοχεύει να σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου αφού ο κύριος όγκος έχει αφαιρεθεί από το σώμα. Το NHS αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.
Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας
Όπως αναφέρει το Βρετανικό Cancer Research : «Το γεγονός ότι τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα σκοτώνουν τα διαιρούμενα κύτταρα βοηθά να εξηγηθεί γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες.
Οι ιστοί του σώματος αποτελούνται από δισεκατομμύρια μεμονωμένα κύτταρα.
Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, τα περισσότερα κύτταρα του σώματος δεν διαιρούνται και δεν πολλαπλασιάζονται πολύ. Διαιρούνται μόνο εάν χρειάζεται να επιδιορθώσουν βλάβες.
Ωστόσο, ορισμένα κύτταρα εξακολουθούν να διαιρούνται στους ενήλικες, όπως αυτά που βρίσκονται στα μαλλιά (τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς) και στο δέρμα (το οποίο ανανεώνεται συνεχώς).
Λόγω του γεγονότος πως η θεραπεία επηρεάζει αδιακρίτως τους ιστούς του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι καρκινικοί ή όχι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών, κόπωση και μώλωπες.
Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν τελειώνει η πορεία της θεραπείας».
Το NHS
Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS, Amanda Pritchard, ανέφερε: «Εκ μέρους του NHS, λυπάμαι πολύ που ακούω αυτά τα τραγικά νέα.
Οι σκέψεις μας είναι με την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη βασιλική οικογένεια, ειδικά όσο συνεχίζεται η θεραπεία της. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το ταξίδι της διάγνωσης και της θεραπείας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το να μιλάτε γι’ αυτό είναι πραγματικά γενναίο και μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να ελέγξουν τα ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα. Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο, ο δικτυακός τόπος του NHS έχει περισσότερες πληροφορίες».