Την ώρα που η διαλειμματική νηστεία, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ως ένας νέος τρόπος απώλειας βάρους, μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, “χτυπά” καμπανάκι για σοβαρότατους κινδύνους εμφάνισης καρδιααγγειακών νόσων. Έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.
Δυσμενείς επιπτώσεις μακροπρόθεσμα
Η έρευνα δείχνει σαφώς, ότι σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου διατροφής 12-16 ωρών ημερησίως, η μικρότερη διάρκεια διατροφής δεν σχετίζεται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ.
Από την πλευρά του, ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, αναφέρει ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις.
Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο, συμπληρώνει, να μάθουμε και περισσότερες λεπτομέρειες της ανάλυσης, όπως την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών της δίαιτας των συμμετεχόντων.