Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Πέτρου Κουβάτσου
Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, προσφέροντας λύσεις για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Οι «έξυπνες» πόλεις είναι σήμερα, μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο ποτέ άλλοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Οι εφαρμογές που έχουμε δει αποτελούν την αρχή για ένα μέλλον που σίγουρα θα είναι συναρπαστικό για όλους προκειμένου η Ελλάδα να συγκλίνει με το μέσο όρο της Ε.Ε στις ψηφιακές υπηρεσίες, έως το 2025. Χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμες για να συμβάλουν στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των Δήμων καθώς και για την τεχνολογική αναβάθμισή τους, προς όφελος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Βελτιστοποίηση Υπηρεσιών μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης .
Για να δούμε όμως πρακτικά, που μπορεί να φανεί χρήσιμη η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αρχικά, παρεμβαίνει στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, καθώς Chatbots και
εικονικοί βοηθοί μπορούν να απαντήσουν σε συχνές ερωτήσεις πολιτών, να διεκπεραιώσουν απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προσφέρουν εξυπηρέτηση 24/7. Την ίδια στιγμή, συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να αυτοματοποιήσουν την καταγραφή, την ιεράρχηση και την επίλυση αιτημάτων πολιτών, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί για τον βέλτιστο σχεδιασμό δρομολογίων απορριμματοφόρων, λεωφορείων και άλλων οχημάτων του Δήμου, μειώνοντας το
κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έξυπνες πόλεις:
Για τις «Έξυπνες Πόλεις» που τόσο συχνά -τουλάχιστον σε επίπεδο όρου- συναντάμε, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη:
Διαχείριση ενέργειας: Συστήματα ΤΝ μπορούν να ρυθμίζουν τον φωτισμό δρόμων και κτηρίων, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος.
Παρακολούθηση περιβάλλοντος: Αισθητήρες και συστήματα ΤΝ μπορούν να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα, του νερού και του θορύβου, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έξυπνη στάθμευση: Συστήματα ΤΝ μπορούν να βοηθήσουν τους οδηγούς να εντοπίσουν εύκολα διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, μειώνοντας την κυκλοφορία και την ρύπανση.
Βελτίωση ασφάλειας στους Δήμους
Και στην βελτίωση της ασφάλειας στους Δήμους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο
η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα:
Ανάλυση βίντεο: Συστήματα ΤΝ μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση δημοσίων χώρων, εντοπίζοντας ύποπτες δραστηριότητες και συμβάλλοντας στην
πρόληψη εγκλημάτων.
Προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές: Συστήματα ΤΝ μπορούν να αναλύσουν δεδομένα και να προειδοποιήσουν τους πολίτες για επικείμενες φυσικές
καταστροφές, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές.
Προκλήσεις και ηθικές επισημάνσεις:
Παρά τις πολλαπλές δυνατότητες, η υιοθέτηση της ΑΙ στους Δήμους φέρνει μαζί της και μια σειρά από προκλήσεις, όπως:
Κόστος: Η ανάπτυξη και η υλοποίηση λύσεων ΤΝ μπορεί να είναι δαπανηρή, ειδικά για μικρούς Δήμους.
Ψηφιακό χάσμα: Η άνιση πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες στους πολίτες.
Προστασία δεδομένων: Η συλλογή και η χρήση δεδομένων πολιτών εγείρει ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής ζωής.
«Ευφυείς πόλεις χωρίς ευφυείς πολίτες, δεν υπάρχουν»
Σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τους δήμους πραγματοποιήθηκαν δύο συνέδρια στην Αθήνα αυτές τις ημέρες. Πρώτα, είχαμε το “12th Future of Cities Conderence 2024” στο οποίο ξεχώρισε η ομιλία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου κατά την έναρξη του.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Ποιες είναι οι πόλεις του αύριο; Είναι πόλεις απλά που διαθέτουν τεχνολογία; Κατά τη γνώμη μου, είναι ανθρώπινες πόλεις. Αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις». Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση για τον μετασχηματισμό των πόλεων που φτάνει περίπου το μισό δισεκατομμύριο (250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους 17 μεγάλους δήμους και 130 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και επιπλέον χρήματα που θα δοθούν για έξυπνα συστήματα και προγράμματα προκειμένου τα δίκτυα να γίνουν πιο ευφυή, λειτουργικά).
«Δεν υπάρχουν copy paste λύσεις για όλους τους Δήμους»
Σχολίασε μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν copy paste λύσεις, αυτό που πιθανώς να είναι έξυπνο για έναν νησιωτικό Δήμο στο Αιγαίο να μην είναι το ίδιο για μια πόλη της Θεσσαλίας. Πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία στην ζωή μας, αλλά δεν θα πρέπει να είναι το βασικό μέλημά μας, να έχουμε στο μυαλό μας το πώς θα λύσουμε ένα πρόβλημα στον Δήμο μας με μια εφαρμογή».
Όσον αφορά τις νέες προκλήσεις, νέες τεχνολογίες, τόνισε ότι «το πρώτο είναι η κλιματική κρίση, πρέπει να βρούμε τρόπους να δρούμε προνοητικά, να είμαστε δραστικοί από πριν. Πρέπει να δομήσουμε υποδομές αν προκύψει οτιδήποτε, όπως γεννήτριες, συστήματα επικοινωνίας, ενέργειας».
Μίλησε για τον πολύτιμο ρόλο της εφαρμογής για τα παράπονα των πολιτών, καθώς όπως επεσήμανε είναι πολύ σημαντικό «να ακούσουμε με προσοχή αυτό που ο πολίτης θέλει, τα παράπονά του, να ξέρουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αν του απάντησε και ποιος το ανέλαβε, αν λύθηκε το πρόβλημα, και να μπορέσουμε να επανακτίσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και τη δημοτική αρχή».