Σειρά νέων κανόνων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών, στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, από το 2030, όλα τα νέα κτίρια της ΕΕ θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.Δικαίωμα εξαίρεσης θα έχουν τα αγροτικά κτίρια και τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι νέοι κανόνες, που είχαν συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 370 υπέρ, 199 κατά και 45 αποχές.
Η οδηγία που εγκρίθηκε από το ΕΚ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, προκειμένου να γίνει νόμος. Τα κύρια σημεία των νέων κανόνων που εγκρίθηκαν από το ΕΚ είναι τα εξής:
Όλα τα νέα κτίρια από το 2030 θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές, η προθεσμία ορίστηκε για το 2028
Ποιες είναι οι εξαιρέσεις
Από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν να εξαιρούνται κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.
Ο εισηγητής για την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Ciarán Cuffe (Πράσινοι, Ιρλανδία) δήλωσε: «Η οδηγία δείχνει σαφώς πώς η πολιτική για το κλίμα μπορεί να έχει πραγματικά και άμεσα οφέλη για τους λιγότερο ευημερούντες στην κοινωνία μας. Η νέα νομοθεσία θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ενεργειακής φτώχειας, παρέχοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αντιμετώπιση του 36% των εκπομπών CO2 της Ευρώπης, προσθέτει έναν απολύτως ουσιαστικό πυλώνα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να στηρίζει μια Πράσινη Συμφωνία που επιδιώκει ταυτόχρονα κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική φιλοδοξία, σε ισότιμη βάση».