Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Πέτρου Κουβάτσου
Λίγο μετά από τον εκλογικό του θρίαμβο στις πρόσφατες εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και την εκλογή του ως Α΄ Αντιπρόεδρος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλά στην ΤΡ. «Πήγαμε στο ανώτερο όριο των προσδοκιών μας και ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ καλής προετοιμασίας της παράταξης», τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος, με αφορμή την τεράστια νίκη της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης.
Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης διευκρινίζει πάντως πως «η πολιτική συγγένεια με την Κυβέρνηση δεν μας εμποδίζει να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν το επόμενο διάστημα».
Κύριε δήμαρχε, συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα ή ακόμα καλύτερο από όσο περιμένατε;
Ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι πως αγγίξαμε το υψηλό όριο των προσδοκιών μας, καθώς η εκτίμηση ήταν πως θα κινούμασταν ανάμεσα στους 315 – 350 εκλέκτορες και τελικά 348 εκλέκτορες επέλεξαν την παράταξή μας. Πιστεύω ότι ήταν μία πολύ καλή και πολύ καλά προετοιμασμένη εκλογική διαδικασία. Δημιουργήσαμε ένα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που έτυχε ευρείας αποδοχής. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η όλη διαδικασία κύλησε πάρα πολύ ομαλά. Όλα έγιναν με έναν νοικοκυρεμένο τρόπο, όπως αρμόζει άλλωστε σε μία σύγχρονη και μοντέρνα αυτοδιοίκηση.
Δήμαρχε, το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι αν μπορεί μία διοίκηση της ΚΕΔΕ που έχει «πολιτική συγγένεια» με την κυβέρνηση μπορεί να είναι διεκδικητική προς όφελος των δήμων. Τι απαντάτε;
Στην αυτοδιοίκηση εκλεγόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα και όχι για να κάνουμε κυβερνητισμό. Προφανώς όμως δεν θα κάνουμε και αντικυβερνητισμό. Η πολιτική συγγένεια με την Κυβέρνηση δεν μας εμποδίζει να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν το επόμενο διάστημα. Να σας πω συγκεκριμένα ότι διαφωνούμε στα 2/3 των θεμάτων που «πέφτουν στο τραπέζι» και προσπαθούμε να πείσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας με τα επιχειρήματά μας και τις προτάσεις μας. Πρώτα από όλα ότι θα πρέπει να μας λαμβάνουν υπόψιν τους και στη συνέχεια όταν ξεκινάμε να αναδιαρθρώσουμε έναν τομέα θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ποια είναι η παθογένειά του. Δηλαδή η λογική «πονάει δόντι κόβω κεφάλι» πρέπει να εξαφανιστεί από την πολιτική διεργασία που γίνεται σήμερα. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι αν ένας Υπουργός λαμβάνει υπόψιν του περισσότερο τους Ειδικούς του Συμβούλους και γενικότερα του γραφειοκράτες από ότι έναν θεσμικό φορέα με το ειδικό βάρος, την πορεία, την διαδρομή και τα επιτεύγματα της ΚΕΔΕ τότε θεωρώ ότι πράττει λάθος. Αυτό, λοιπόν, εμείς θέλουμε να αλλάξουμε. Τα θέματα πλέον που διαχειριζόμαστε δεν είναι μόνο με τη διαχείριση μίας πόλης αλλά έχουν να κάνουν με πολύ πιο βαθιές και βαριές πολιτικές όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή, η Ψηφιακή μετάβαση κ.α. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν στα 45 κτίρια των Υπουργείων. Πρέπει να γίνουν και να φτάσουν μέχρι το τελευταίο σπίτι, στο τελευταίο χωριό από την Γαύδο μέχρι την Ορεστιάδα και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο. Αυτό το πράγμα το κάνουν οι δήμοι.
Θεωρείτε πως τώρα είναι μία ιδανική εποχή για να υλοποιηθεί αυτό;
Είναι μία χρυσή ευκαιρία, καθώς έχουμε μία κυβέρνηση με φρέσκια πολιτική εντολή, έχουμε μία διοίκηση στην ΚΕΔΕ που έχει μία πάρα πολύ φρέσκια, δυνατή και καθαρή εντολή άρα έχουμε τα συστατικά της επιτυχίας. Τώρα πρέπει να βάλουμε και τη συνταγή.
Πιστεύετε πως η αυτοδιοίκηση έχει αρχίσει να κερδίζει την χαμένη της αίγλη με τον τρόπο που στάθηκε στην οικονομική κρίση, την υγειονομική και την ενεργειακή;
Φυσικά, και πρέπει η αυτοδιοίκηση να αρχίσει να εισπράττει από την κεντρική διοίκηση μετά τα επιτεύγματά της στη διαχείριση των κρίσεων που αναφέρατε. Οι δήμοι στάθηκαν πολλοί ανώτεροι των περιστάσεων και αυτό αναγνωρίστηκε από τους πολίτες. Στο Παρατηρητήριο, την τελευταία δεκαετία, οι δήμοι ως θεσμός, εκεί που ήταν στο ναδίρ λόγω κάποιων ανοησιών των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που θεωρούσαν διαφθορά την καθυστέρηση του κλεισίματος μίας λακκούβας, βρέθηκαν πλέον πάνω από το μέσο όρο. Και αυτή είναι μία κατάκτηση που την δικαιούνται οι δήμοι και αυτή θα πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας;
Παρά το γεγονός πως πετύχαμε πολλά κατά την προηγούμενη περίοδο, σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές σημαντικές προκλήσεις. Διεκδικούμε την πλήρη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και την εναρμόνιση των ΚΑΠ στα ύψη που προβλέπονται στο νόμο 3852/2010, του νόμου Καλλικράτη.
Πρέπει επιτέλους να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό μία μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά ζητήματα και την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων. Συνεχίζουμε τον αγώνα που, ήδη, είναι σε εξέλιξη για την κατάργηση του άδικου και καταστροφικού τέλους ταφής, για το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτων και την κατάργηση των πολεοδομικών διατάξεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ΝΟΚ που δημιουργούν τεράστιους και απαράδεκτους κτηριακούς όγκους, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία των πόλεων μας.
Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ οφείλει να μην επιτρέψει καμία νομοθετική παρέμβαση που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, χωρίς τη συμμετοχή μας σε ουσιαστικό διάλογο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δήμων της χώρας.
Είστε ο μοναδικός αυτοδιοικητικός που προχωρήσατε σε απολογισμό του έργου σας στην προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Θα μπορούσατε πολύ συνοπτικά να μας πείτε τι πετύχατε;
Να σας αναφέρω πολύ συνοπτικά ότι:
– Πετύχαμε την αύξηση αλλά και τη δικαιότερη κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων των ΚΑΠ.
– Συμμετείχαμε στο σχεδιασμό του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, βάζοντας οριστικό τέλος στην ακυβερνησία που βίωσαν οι περισσότεροι δήμοι, από την καταστροφική επιβολή της απλής αναλογικής.
– Αυξήσαμε τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας, δίνοντας έτσι τον κατάλληλο χρόνο στις δημοτικές αρχές να σχεδιάζουν και να υλοποιούν το προγραμματισμένο έργο τους.
– Προσφύγαμε στο ΣτΕ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά της επιβολής του τέλους ταφής.
– Διεκδικήσαμε και πήραμε σημαντικές έκτακτες επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής αλλά και ενεργειακής κρίσης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
– Πετύχαμε την ισότιμη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.
– Θεσπίστηκαν επιπλέον θέσεις Αντιδημάρχων.
– Συμμετείχαμε ως Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ στην επεξεργασία περισσοτέρων από 100 νομοσχεδίων με προτάσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή.
– Συμμετείχαμε στο σχεδιασμό του νέου νομοθετικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας στο οποίο πλέον περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα αιτήματα των δήμων, όπως αυτά διατυπώθηκαν από την ΚΕΔΕ.
– Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση υπαλλήλων των ΟΤΑ, καθώς μετά από δική μας παρέμβαση, πλέον απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τη μετακίνηση των μηχανικών, ενώ παράλληλα διεκδικούμε την επέκταση του μέτρου σε όλο το προσωπικό των δήμων.
– Πετύχαμε σημαντική αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, με την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών τους θεμάτων αλλά και την νομική μας προστασία από διώξεις που δεχόμαστε ασκώντας τα καθήκοντα μας.